Hlavní navigace

Desetník: Horror za bílého dne

22. 4. 2003
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Už jste si někdy půjčili peníze? Ne? Že máte strach se zeptat, jestli vám půjčí? Ale jděte - není přece nic snazšího! Jenže když ptáčka lapají, pěkně mu zpívají - pozor na to, kolik vás to bude stát.

DESETNÍK 8/2003 (7.4.2003–22.4.2003)

Žádost o půjčku – horror za bílého dne?
GE Capital Bank přišla s velice chytrým marketingovým tahem. Stačí zavolat do banky, nahlásit základní údaje o příjmu a životní situaci a rázem se dozvíte, kolik vám banka může půjčit a také za kolik.

Noví klienti se tuto zkušenost dozvědí pouze na základě údajů nahlášených přes telefon (vyzkoušet si to může každý, nahlásit přitom můžete smyšlené, ale i pravdivé údaje, záleží na vás). Stávající klienti se zase svůj aktuální úvěrový rámec dozvědí na základě finančních toků na vlastním účtu a od května by navíc tato informace měla být automaticky uvedena na výpisu z účtu.

Kdykoliv se tak kdokoliv bude moci dozvědět, kolik peněz může mít „v záloze“. Banka tímto způsobem vychází vstříc pohodlnosti klientů, ale podle svých slov především překonává strach klientů zažádat o půjčku, spojený s obavou z odmítnutí. Podle interního průzkumu banky je prý totiž strach z odmítnutí třetím nejdůležitějším faktorem (po příliš vysokých úrocích a složitém vyřizování), proč se klienti nerozhodnou o úvěr zažádat. Proto teď ve všech médiích řádí reklamní kampaň GE pod heslem „Horror za bílého dne“ (tomu se máte vyhnout, když o úvěr zažádáte v GE).

Jedním z výsledků interního průzkumů banky je však i skutečnost, že bezkonkurenčně nejdůležitějším atributem při rozhodování o úvěru je výše úrokové sazby (pro téměř 80 % dotazovaných). Výše měsíčních splátek je přitom důležitá jen pro asi 35 % dotazovaných. Až vám tedy úvěroví experti budou říkat (a ti z GE to dělají velice často), že se klienti nerozhodují podle úroků, ale podle výše splátky, s klidným svědomím jim můžete nevěřit. Oni to většinou říkají jen proto, že se jim nechce přesnou výši úroků sdělovat.

Dlužno však přiznat, že při volání na placenou infolinku 841 141 141 se úrokovou sazbu dozvíte – banka vám řekne nejvyšší možný úvěrový rámec a k tomu automaticky náleží vysoká sazba 16,9 %, což dnes nepředstavuje zrovna příliš výhodnou nabídku. Při návštěvě banky se však můžete pokusit stáhnout sazbu na 12,9 % nebo 9,9 %. Je jen otázka, zda se vám to podaří. 



Tenkrát v Union bance
Mnohem větší horor za bílého dne, než je obyčejná žádost o půjčku, se klube z nekonečně propírané kauzy Union banka – italští investoři do celé věci ještě míchají prvky spaghetti westernu. Soudce ve vazbě, unesený šéf Union Group, obviněný fotbalový boss atd. atp., v rámci večerních zpráv dostaneme zadarmo to, za co bychom museli v kině platit.

Největší spor teď probíhá o to, zda se má všechno vyřešit konkurzem nebo vyrovnáním. Z představenstva už byli odvoláni ti, kteří se zasazovali o konkurz, ale proti vyrovnání ještě může protestovat největší věřitel, kterým je Fond pojištění vkladů. Návrh na vyrovnání už byl podán 14. dubna a podle jeho zastánců by měl věřitelům přinést 30 % hodnoty pohledávek do dvou let. Zastánci konkurzu zase říkají, že konkurz vynese stejně, ne-li více než vyrovnání, a vyrovnání je prý výhodné jen pro velké akcionáře a budoucího investora, skupinu Goldman Sachs. Tak si z toho vyberte.

Pro bývalé klienty Union banky je však důležité, že 90 % svých pojištěných vkladů, max. 793.375 Kč začnou dostávat už od soboty 17. května prostřednictvím poboček GE Capital Bank. Výplaty jsou vázané na rodné číslo, měl by tedy stačit doklad totožnosti. Nárok může uplatnit pouze majitel účtu osobně, ale může pověřit i jinou osobu pomocí notářsky ověřené plné moci.

Zajímavá pro klienty může být i adresa www.ub.aktualne.cz, na níž se dozvědí všechno, co jich může týkat. Například i to, že se na 28. dubna chystá protest před parlamentem ve stylu: „Když klienti Moravia banky mohli dostat plnou náhradu vkladů, proč by ji nemohli dostat i klienti Union banky?“ (chystá se i petice). Páni poslanci si před lety pěkně naběhli, když zpětně zvýšili náhradu postižených klientů nad zákonnou mez. Těžko budou vysvětlovat, proč by neměli vyjít vstříc i tentokrát.

Jinak klienti Plzeňské banky si na výplatu budou muset počkat až do 20. června, protože jejich banka zkrachovala o měsíc později než Unionka. 



Bankovní novinky
Půjčovat si nemusíte jen prostřednictvím výše zmíněného spotřebitelského úvěru. Třeba ČSOB začala u své kreditní karty nabízet úvěrový rámec až do 250.000 Kč, přičemž u karty platí bezúročné období 45 dnů. Počítejte však s tím, že rámec 250.000 Kč rozhodně není pro každého a že po 45 dnech naskakují tvrdé úroky.

Komerční banka jako první přestala diskriminovat své klienty podle toho, jakého mají operátora, když prostřednictvím svých bankomatů už dnes umožňuje nabití mobilního telefonu všech tří operátorů. Jako poslední zprovoznila Go karty.

Svou dostupnost zvyšuje eBanka. Zatímco dříve platila za banku s malým počtem poboček (pro drobné klienty jich měla jen 23), v současné době začala využívat síť České pojišťovny, takže má rázem 142 obchodních míst.

Česká spořitelna od 28. dubna nabízí doplňkové pojištění k platebním kartám. Hlavní konkurenční výhodou by měla být jeho retrospektivní platnost 72 hodin od konce dne, kdy byla nahlášena ztráta či krádež karty, při nulové spoluúčasti klienta. Cenové podmínky pojištění naleznete v článku Česká spořitelna mění karty.



Hypotéky
Hypoteční banky sice již dlouho říkají, že už nemají prostor pro snižování úrokových sazeb a že si začnou konkurovat jiným způsobem. Přitom však jedna za druhou hlásí další a další zlevňování – Wuestenrot hypoteční snížila sazby z 5,35 % na 4,9 %, Raiffeisen svou nabídku začíná na 4,7 % (pětiletá fixace) nebo 3,99 % (roční fixace), nabídku Komerční banky s životním pojištěním získáte už od 4,5 %.

Jinou cestou se přece jenom vydala GE Capital Bank, ovšem o žádný odvážný krok se nejedná, spíše jde jen o šikovné žonglování s čísly. ČMHB se zase pochlubila převedením celého svého hypotečního archívu do elektronické podoby – administrace by tak měla být pro banku rychlejší a levnější. Lze jen doufat, že tuto změnu na vlastní kůži pocítí i klienti.



Spoření pro život
Vláda schválila návrh zákona, který umožní penzijním fondům investovat do širší palety produktů než v současné době, dokonce 5 % prostředků budou moci vložit podle své libovůle. Fondy by tak mohly lépe prokázat, jakými jsou hospodáři – ty dobré by více vydělaly, ty horší by vydělaly méně. Spolu s tím je však v zákoně obsažena i nutnost větší kontroly nad fondy a klíčovou roli by mělo sehrát oddělení správy majetku samotného fondu od správy vkladů klientů. Zákon však ještě musí projít parlamentem.

Ministerstvo práce a sociálních věcí zároveň rozjíždí debatu o důchodové reformě – uvažuje se o prodloužení doby odchodu do důchodu, větším důrazu na individuální spoření, ale také o sjednocení podmínek pro muže a ženy.

Změny dříve nebo později postihnou i oblast životního pojištění. Jako u penzijního připojištění se počítá s přísnějším dohledem, ale také se snížením tzv. technické úrokové míry, která klientům garantuje výnos – současná čtyřprocentní by mohla klesnout na 2,5 % nebo 3 %.



V souvislosti s produkty, v nichž kromě soukromého sektoru hraje podstatnou roli i stát, není od věci zmínit zahraniční novinku v oblasti zdravotnictví – na Slovensku od 1. června zavádějí spoluúčast pacientů ve stylu: den v nemocnici 50 Sk, návštěva u lékaře 20 Sk, recept 20 Sk, kilometr sanitkou 2 Sk (od placení by měli být osvobozeni těžce zdravotně postižení a lidé ve stavu hmotné nouze). Myslíte, že se podobného režimu dočkáme i u nás?

Kdo ví, předpovídat budoucnost je vždycky ošemetné. Přesto se o to pořád někdo pokouší. Tak například bychom prý mohli dosáhnout úrovně Německa už za 15 let. Ovšem za předpokladu, že HDP poroste ročně o 5 % (a zřejmě se počítá s tím, že v Německu to půjde dál od devíti k pěti). K tomu lze říct jediné – kdyby výkon naší ekonomiky rostl o 100 % ročně, za pár let jsme nejbohatší na světě. Inu, v určitých případech by nemusely být rybníky…



Pel mel
Zákaz tabákové reklamy prošel, zvýšení spotřební daně pro tabák a lihové výrobky už ne. Alkoholici a kuřáci tedy mají poslední možnost, jak ušetřit a nakoupit si do zásoby, protože do několika týdnů můžeme zákon ve sněmovně čekat znovu – a dá se předpokládat, že si vládní sestava už ohlídá, aby zákon uspěl.

V této souvislosti učinil v Lidových novinách monstrózní liberální úvahu o tabáku a zdravotním pojištění Miroslav Macek. Být po jeho, kouření by neomezoval stát (pryč se socialisty!), ale návyk kouření by se promítal do ceny zdravotního pojištění. Kuřák by pak zvážil, jestli se mu vyplatí kouřit a platit vyšší pojistné. Škoda, že už známý zubař poeta neupřesnil, jak by měla taková zdravotní pojišťovna zjistit, jestli plátce kouří a jak často. 

dan_z_prijmu



V Aténách naši zástupci podepsali přístupovou smlouvu s EU. Ke vstupu tedy zbývá vlastně jen jediné – domácí referendum. Maďaři ho už mají za sebou, nás to čeká v pátek třináctého (června). 



Doufám, že jste si užili Velikonoce, kvůli nimž tento Desetník vyšel až v úterý, a snad si užijete i následujících čtrnáct dnů. Do té doby na shledanou.

Bojíte se požádat o půjčku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).