Hlavní navigace

Desetník: Handrkovat se a soudit

16. 2. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Uplynulá dekáda dní byla vskutku pestrá. Ministr financí se neshodl se svým ministerstvem, s žalobami a podáními se roztrhl pytel. Stavební spořitelny a jejich poplatky bude posuzovat antimonopolní úřad, na lavici obžalovaných skončí Český Telecom.

DESETNÍK 29/2004 (2. 2. 2003 – 15. 2. 2004)

Rozhádaná koalice?

V minulém desetníku jsem psal o rozhodnosti vládní koalice, která přišla s jasným návrhem a podepsanou dohodou o dani z přidané hodnoty. Netrvalo dlouho a dohody se mění v prach. Z vlastních řad do nich střílí nejhlasitěji poslanci ČSSD, nelíbí se jim způsob komunikace s poslaneckým klubem, s nímž si o chystaných návrzích nepopovídali.

Zdražování zejména vodného a stočného se nelíbí ani některým poslancům Unie svobody a spolu se sociálními demokraty proti němu protestují, stejně jako proti deregulaci.

Důsledkem politického handrkování a snahy o přehodnocení již uzavřených dohod je ekonomická nejistota. Nikdo neví, jaké sazby bude platit, a není možné s nimi počítat při uzavírání smluv a stanovování cen. Ostatně počítat s novou sazbou DPH má obtíže i samotné ministerstvo.

Zatímco propočty zveřejněné Ministerstvem financí uváděly zvýšení výběru daní o více než 17 mld. Kč, ministr Bohuslav Sobotka se ministerstva „zříká“ a prohlašuje, že změna přinese pouhých 9 mld. Kč, které navíc věnuje na jednorázové sociální dávky.

Devět miliard má ale přinést jen do státního rozpočtu, kam putuje 75 % vybraného DPHáčka. Takže si připravte celých 12 mld. Kč, které reforma vytáhne z vašich kapes, pokud se vládě podaří „zkrotit“ rozvášněné poslance.

Víkend opět přinesl alespoň částečné rozuzlení. Vláda odstupuje od snah zdražit vodné a stočné, ve snížené sazbě DPH zůstanou i vstupenky a o své se chtějí přihlásit i vydavatelé časopisů, kterým dosud hrozí přesun do základní sazby DPH. Rozhodnutí znamená snížení odhadu výběru DPH o 4 mld. Kč, s nimiž ovšem vláda počítala při sestavování mimořádných sociálních dávek, jejichž výši nechce přehodnocovat. Kde vláda získá dodatečné peníze, ještě neví.

Zaměstnanci, dnes máte poslední termín k podání žádosti o provedení ročního zúčtování daně z příjmů.

Poplatky stavebního spoření

Zvyšující se poplatky stavebního spoření, o nichž psala Ivana Černá v článku „Stavební spoření: Za věrnost se platí!“, mají své pokračování. Sdružení obrany spotřebitelů ČR podalo podnět k antimonopolnímu úřadu kvůli podezření na porušení hospodářské soutěže.

Klient, který nechce přijít o státní podporu, nemůže při změně poplatků vypovědět smlouvu (z čehož by mu navíc plynuly další poplatky – spořitelny si svorně účtují za vypovězenou smlouvu před vznikem nároku na státní podporu 0,5 % z cílové částky) a zbývá mu jen trpně sedět a přihlížet, jak peníze z jeho daní pomalu putují do kapes stavebních spořitelen.

Mají stavební spořitelny právo zvyšovat a tvořit nové poplatky? Článek na toto téma, který přineseme v tomto týdnu, připravuje Ivana Černá.

Mají stavební spořitelny právo zvyšovat a tvořit nové poplatky? Zeptejte se v Poradně Stavebního spoření Heleny Duškové – tiskové mluvčí stavební spořitelny Wüstenrot, spořitelny, která v roce 2003 zaznamenala nejvyšší nárůst uzavřených smluv a spravuje přes půl milionu smluv.

Zvyšování poplatků zvažují i banky. Změny DPH se negativně promítnou do jejich hospodaření, což dříve či později budou muset naúčtovat svým klientům. Bez ohledu na výši DPH změnila jako poslední z bank poplatky Česká spořitelna, jejíž nový sazebník vejde v účinnost 1. března 2004.

Český Telecom a soudní spory

Český Telecom má také o zábavu postaráno. Na jednu stranu je žalobcem, z druhé strany žalobě čelí.

Telecomu se nelíbí, že nedostal zaplacenou tzv. „veřejnou službu“, v rámci níž musí poskytovat i služby, které jsou neziskové. Žaluje proto Český telekomunikační úřad o 4,5 mld. Kč a zároveň stát o další 3 mld. Kč, že úhradu veřejné služby nezajistily.

dan_z_prijmu

Žalobu podal Český Telecom krátce po té, co mu Český telekomunikační úřad vyměřil pokutu za zneužití monopolního postavení ve výši 81,7 mil. Kč. Alternativní operátoři vesměs hodnotili kladně vyměření pokuty, poukazovali však na její výši, která mohla být i vyšší.

19,6 mil. Kč požaduje po Českém Telecomu alternativní operátor eTel. Tuto částku podle eTelu od něj Telecom inkasoval jako „bezdůvodné obohacení“. eTel chce navíc další 3 mil. Kč jako jakousi náhradu za „psychickou újmu“.

Dobré zprávy na konec

Přenesou banky zvýšené náklady spojené s DPH na klienty?

  • Ano, dohodnou se.
    91 %
  • Ano, nic jiného jim nezbývá.
    2 %
  • Částečně, co jim konkurence dovolí.
    4 %
  • Ne, konkurence jim to nedovolí.
    0 %
  • Nevím, nechám se překvapit.
    2 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).