Hlavní navigace

Blíží se termín pro podání přehledů. Jak na ně a do kdy máte čas?

24. 4. 2017
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: isifa.com
Přehledy o příjmech a výdajích bude nutné co nevidět podat. Někdo má však čas až do srpna a jiného se to netýká vůbec. Víte, do kdy máte čas vy?

Podání daňového přiznání byste měli mít již úspěšně za sebou za předpokladu, že si jej zpracováváte sami. Pokud nemáte, pravděpodobně už na vás u Finančního úřadu čeká menší pokuta.

Bez pokuty zatím máte čas podat Přehled o příjmech a výdajích pro Českou správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu. Termín už ale klepe na dveře. Podat je musíte v případě, že jste v roce 2016 alespoň část roku vykonávali hlavní nebo vedlejší samostatně výdělečnou činnost.

Zpracovávám si daňové přiznání sám

Jestliže patříte mezi většinu, která si daňové přiznání zpracovává sama, je vaším úkolem si i samostatně zpracovat přehledy. V takovém případě musíte oba přehledy podat do úterý 2. května 2017. Podání samotného dokumentu můžete učinit několika způsoby:

  • Zaslat poštou na adresu příslušného kontaktního místa (za den odeslání se považuje datum, kdy pošta zásilku převzala).
  • Předat je osobně v podatelně.
  • Poslat přehledy elektronicky přes datovou schránku nebo elektronickou poštou s elektronickým podpisem.

Pokud byste tedy přehledy posílali poštou, stačí, když Česká pošta zásilku převezme v úterý 2. května 2017 a přehled se považuje za podaný.

Vše mi zpracovává daňový poradce

Někteří podnikatelé v České republice si daňová přiznání sami nezpracovávají, ale svěřují tento úkol daňovému poradci. V takové situaci pro vás platí jiné termíny.

V první řadě musíte tuto skutečnost oznámit, a to před základním termínem podání daňového přiznání. Společně s plnou mocí jste tedy měli vyrozumět Českou správu sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovnu, a to do 3. května 2017.

Když za vás daňové přiznání zpracovává daňový poradce, termíny se prodlužují. Přehledy musíte podat do úterý 1. srpna 2017.

Do 8 dnů zaplatit

V každém případě platí, že pokud vám vznikly nedoplatky, jste povinni je uhradit do 8 dnů od podání přehledu. Pokud podáte přehled 25. dubna 2017, musíte nedoplatek uhradit do 3. května 2017 včetně.

Pokud byste přehled podali začátkem dubna a s placením čekali až do května, protože oficiální termín je přece až 2. května 2017, vysloužili byste si akorát pokutu.

Pro úplnost uvádíme všechna data, do kdy je potřeba konkrétní přehled podat, v tabulce.

Česká správa sociálního zabezpečení Vaše zdravotní pojišťovna
Dokument Přehled o příjmech a výdajích OSVČ Přehled o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti a úhrnu záloh na pojistné
Termín podání – vše zpracovávám sám Úterý 2. května 2017 Úterý 2. května 2017
Termín podání – mám daňového poradce Úterý 1. srpna 2017 Úterý 1. srpna 2017
Termín zaplacení 8 dnů od podání přehledu 8 dnů od podání přehledu

Měnil jsem zdravotní pojišťovnu

Někomu se situace trochu zkomplikuje v případě, že v roce 2016 měnil zdravotní pojišťovnu. 

Budete podávat o jeden přehled více. Jeden pro ČSSZ a dva pro zdravotní pojišťovnu. V obou přehledech o příjmech a výdajích, které jsou určeny každý jiné zdravotní pojišťovně, uvedete své příjmy a výdaje v plné výši za celý rok 2016. Pak jen zohledníte dobu pojištění u každé ze zdravotních pojišťoven podle toho, do kdy jste byli jejími klienty.

Nedoplatek řeší každá pojišťovna v poměrné výši k součtu doložených vyměřovacích základů. Pokud máte přeplatek na pojistném, doložte potvrzení druhé zdravotní pojišťovny, u které jste byli v daném roce pojištěni, o vyměřovacím základu a platbách pojistného.

O tom, jak podat přehled, se dočtete v článku Jak na přehled OSVČ, kdy jste měnili zdravotní pojišťovnu?

Kdy nemusíte platit sociální pojištění?

Jsou i případy, kdy sociální pojištění platit nemusíte, ale zmíněný přehled samozřejmě podat musíte, a to ve stanoveném termínu jako všichni ostatní.

Děje se tak v situaci, kdy vaše roční příjmy nepřekročily takzvanou rozhodnou částku. Ta je stanovena na 67 756 Kč pro rok 2017. Pokud byl váš příjem v roce 2016 nižší, případně na korunu stejný, placení odvodů na sociální pojištění se vás netýká.

Tato částka je však platná pouze v případě, kdy jste podnikali celých 12 měsíců. Pokud jste samostatně výdělečnou činnost provozovali pouze v některých měsících, částka se poměrově zkrátí, aby byla adekvátní.

Jak na vyplnění?

Pokud jste s vyplňováním zmíněných přehledů ještě nezačali a nevíte, jak na to, můžete je vyplnit podle článku Jak na podání přehledu pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ? Využít k tomu můžete daňové formuláře 2017, které jsou k dispozici ke stažení u nás na Měšci.

skoleni_15_4

Pomoci vám mohou i naše návody:

Kdy podávat nemusím?

A jsou samozřejmě i situace, kdy se vás týká podání daňového přiznání, ale už se nemusíte zaobírat s vyplňováním a podáváním přehledu o příjmech a výdajích. Pokud jste v roce 2016 měli příjmy z pronájmu, který jste provozovali bez živnostenského oprávnění, podáváte v roce 2017 jen daňové přiznání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).