Hlavní navigace

7 tipů, jak ušetřit ve světě financí

22. 10. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Smlouvali jste někdy s bankou o ceny hypotéky nebo s pojišťovnou o cenu povinného ručení? Umíte používat kreditní kartu? Úspory na vás čekají všude kolem, jen je objevit.

Ve světě financí se skrývá hned několik šerých, ne dobře viditelných míst, ve kterých se ukrývá magické slůvko úspora. My si na některé z nich v následujících tipech posvítíme. Nechte se slovy inspirovat k činům a ušetřete.

1) Odolejte první lákavé nabídce, porovnávejte

Základní pravidlo, které platí při výběru partnera stejně jako při výběru spořicího účtu. Stejně jako ke spokojenému soužití nestačí hezká tvář, neměli byste ani ve světě financí dát na první lákavou nabídku, na kterou narazíte v reklamě. Právě na spořicích účtech si to můžeme výborně ukázat. UniCredit Bank a Česká spořitelna lákají u svých produktů na maximální úrok ve výši překračující 3 %, když je ale prozkoumáte blíže, zjistíte, že efektivní úrok se pohybuje hluboko pod maximem, které lze na trhu spořicích účtů momentálně získat (3,3 %). Více: Šikovné a unikátní spořicí účty vás tahají na pásmový úrok, který nedostanete

Porovnávejte vždy. Když si berete úvěr nebo hypotéku, projděte si několik bank a vyberte si z nabídek, které vám bankéři připraví na míru. Stejné je to s pojištěním, stavebním spořením, s každým finančním produktem.

Porovnání v současnosti ulehčují srovnávače nabídek, kterých lze na webu najít několik. Na serveru Měšec.cz takové srovnání umožňujeme s volitelnými parametry. Výrazně vám tak situaci ulehčíme třeba v případě, kdy se poohlížíte po nejlepším zhodnocení na termínovaných vkladech. Výše úroku zde totiž závisí na částce a době uložení, pásem má každá banka a záložna dost. Abyste nemuseli všechny nabídky procházet jednotlivě, stačí, když do našeho srovnávače zadáte, jak velkou částku a na jak dlouhou dobu chcete uložit. Vybíráte pak jen z relevantních nabídek a šetříte čas i peníze.

Najděte si pro vás nejvýhodnější termínovaný vklad

2) Nebojte se říct o nižší cenu

Jestli máte pocit, že licitování o cenu patří jen na arabské tržiště, tak se ho zbavte. Banky, záložny, pojišťovny, všechny finanční instituce se snaží maximalizovat zisk. Jejich nabídka není vždy postavena na principu ber, nebo nech být.

Typickou situací, ve které se přímo nabízí jednat s bankou o ceně jejích služeb, je konec fixačního období u hypoték. Vaše stávající banka vám nabídku na refixaci pošle nejčastěji měsíc před koncem fixačního období. Nečekejte až na tento moment a obejděte konkurenci v předstihu. Jestliže se později ukáže, že vám konkurence nabízí lepší podmínky, nemusíte hned přecházet, ale můžete na své stávající bance požadovat lepší podmínky srovnatelné s konkurencí. Většina bank na to uslyší, pokud tedy zrovna nebudou v období, kdy se kvůli nedostatku likvidity rády „zbaví“ řady svých dlužníků.

Ušetřit se dá třeba i na pojištění. Momentálně je v plném proudu sezona pojištění aut. Zkusil jsem si jednu z nových nabídek velké české pojišťovny dojednat přes zákaznickou linku. Původní nabídka mi přišla příliš drahá, načež operátorka toto předala speciálnímu oddělení, které mi za dva dny to samé povinné ručení nabídlo s více než pětinovou slevou.

3) Neplaťte bankovní poplatky

I když porušuje vlastní sliby z dob vstupu na český trh, i když její běžný účet už není zdarma bez dodatečných podmínek, přesto zůstává ztělesněním levného bankovnictví na českém trhu. Jistě jste odkryli, že jde o mBank. Kdo neprovede více než deset jednorázových plateb za měsíc (11. a další za 3 koruny) a utratí kartou měsíčně 4000 korun, má vedení mKonta zdarma včetně tří výběrů hotovosti kartou (jinak 9 korun za výběr). Více: mKonto mBank. Konec polského snu o účtu zadarmo

Alternativou, a nyní již bankovní, k mKontu je běžný účet od Fio banky. Spojení bývalé družstevní záložny a burzovní společnosti nic nezměnilo na nabídce již dlouho oblíbeného účtu bez poplatků. Naopak do budoucna je pravděpodobné, že spolu s ještě čerstvou bankovní licencí zmizí i poslední ale. Pokud chcete vybírat hotovost kartou, pak zaplatíte za výběr z bankomatů ČSOB 6 korun a u konkurenčních 30 korun. To se však do budoucna může změnit v momentě, kdy Fio banka spustí vlastní síť bankomatů. Více: Fio banka startuje naostro 1. září, ceny bude držet při zemi

Bezplatný účet, i když nikterak aktivně a s řadou otazníků, nabízí také Poštovní spořitelna. Era osobní účet Zadarmo lze založit jen na Finančních centrech Poštovní spořitelny, již na něj nelze přejít z Era osobního účtu. Poštovní spořitelna navíc mlčí, zda chystá další změny tohoto produktu, na druhé straně tak klienti nebudou překvapení, pokud účet zmizí z nabídky anebo zdraží, uvádí Jiří Dvořák v článku Bankovní účty zadarmo končí. Ubývá jim konkurence a banky chtějí vydělávat.

Vedení účtu zdarma je možné také u některých dalších bank. Musíte k tomu ale splnit několik podmínek. Tou základní bývá požadovaný měsíční obrat v určité výši. Více: Běžný účet zadarmo u drahé banky. Tipy, jak jej snadno získat

4) Plaťte kartami, které vám část útraty vrátí

Slevové a věrnostní programy k platebním kartám (nejen kreditním) nabízí na českém trhu 9 bank a záložen. Možná i vy jste tak držitelem platební karty, se kterou můžete získat část utracených peněz zpět. I když nejde o závratné částky, bonus většinou odpovídá jednotkám procent z útraty, můžete si tímto způsobem (a vlastně za nic, jen změnou platebních návyků) vydělat třeba na měsíční bankovní poplatky. Více: Nechte svoji platební kartu vydělávat

Věrnostní a slevové programy nenabízejí jen banky a záložny. Speciální karty nabízejí také například pojišťovny a penzijní fondy. Nákupy si tak můžete zlevnit cenu pojištění nebo získat příspěvek na penzijní připojištění. Více: 30 nejlepších věrnostních programů pro každodenní slevy

5) Neplaťte poplatek za poskytnutí úvěru na bydlení

Za poskytnutí hypotéky i za uzavření smlouvy o stavebním spoření dáte nejčastěji 1 % z poskytnuté respektive cílové částky. Čas od času se ale objeví akční nabídky, se kterými vám banka či spořitelna tyto poplatky odpustí.

Bez poplatku, prosím

U hypoték nastávají poplatkové prázdniny pravidelně kolem těch opravdových letních. Momentálně má takovou akční nabídku GE Money Bank, standardní hypotéky nabízí za ceníkovou nulu Raiffeisenbank a mBank. U ČSOB zase běží akce, která kromě snížené sazby (takových nabídek je momentálně více) nabízí provedení odhadu z nemovitosti zdarma. Nedávnou novinkou je také stanovení  paušálního poplatku za poskytnutí hypotéky ve výši 2999 korun od Wüstenrot hypoteční banky. Bohužel se ale vztahuje jen na hypotéky v hodnotě 70 % ceny nemovitosti (LTV) s fixací na jeden až tři roky.

Obdobně můžete ušetřit na poplatku za uzavření smlouvy o stavebním spoření. Ten byl dlouhou dobu u všech spořitelen nastaven ve výši 1 % z cílové částky. Tuto tradici ale letos zbortila Stavební spořitelna České spořitelny, která při uzavření smlouvy přes internet neúčtuje poplatek žádný a při uzavření se zástupcem spořitelny zaplatíte 0,5 % z cílové částky. Ostatní spořitelny poplatek snižují v příležitostných (častých) akcích. Více: Stavební spořitelny začaly odpouštět poplatky, poradce to příliš nepotěší

Českomoravské stavební spořitelny tak nyní můžete uzavřít smlouvu s až třítisícovou prémií, která vám poplatek vykompenzuje zcela nebo částečně. U stavební spořitelny Wüstenrot zase můžete bez poplatku uzavřít smlouvu pro děti. Akční nabídku má také Stavební spořitelna České spořitelny, která nabízí překlenovací úvěr bez poplatku za poskytnutí, musíte se ale zároveň s úvěrem pojistit pro případ ztráty zaměstnání.

Nezapomínejte ale na první tip. I když se vám nabídka bude na první pohled zdát neodolatelná, srovnejte ji s konkurenční a třeba i zkuste uplatnit v praxi tip číslo 2.

6) Poznejte svou kreditní kartu

Kreditní karta funguje výborně jako rezerva pro neočekávané výdaje nebo jako nástroj na zajištění si rychlých peněz. Když svou kreditní kartu znáte dobře a umíte ji používat, můžete si s ní krátkodobě půjčovat zadarmo. K tomu musíte vědět, od kdy startuje a jak dlouhé je bezúročné období (standardně 20 až 50 dní), a také jaké jsou poplatky za jednotlivé použití vaší kreditky.

Pamatujte si jednoduché pravidlo. Při placení za nákupy bance poplatek neplatíte, při výběru z bankomatu ano (a ne málo). Vybírat s kreditní kartou se prodraží, ale i proto, že tím většinou přicházíte právě o bezúročné období a u některých bank si s výběrem z bankomatu řeknete o vyšší úrok, než kterým by vám byl zúročen nákup u obchodníka. Více: Banky vyměřují úrok k jedné kreditce dvojím metrem

7) Dejte si pozor, od koho si půjčujete

Když si potřebujete půjčit, měli byste se obrátit postupně nejdříve na rodinu, banku, seriózní úvěrové společnosti a pak už je snad lepší si nepůjčovat.

O nebankovních půjčkách koluje řada mýtů. O tom, že se mohou z velké části zakládat na pravdě, jsem se přesvědčil na vlastní kůži. Půjčka přes internet od společnosti, která nenahlíží do registru, skončila tak, že návrh smlouvy se od smlouvy k podpisu zásadně lišil, a to v těch nejbolestivějších bodech. Sankční poplatky rostly deseti- a vícenásobně, z vratné kauce byl poplatek atd. O serióznosti nemohla být řeč. Více: Test nebankovní půjčky: peníze neuvidíte, o kauci přijdete

Nechci tím házet do pytle všechny nebankovní poskytovatele úvěrů. Je mezi nimi třeba rozlišovat. Prověřených úvěrových společností typu Home Credit, Cetelem, Provident Financial nebo Cofidis se bát nemusíte. Většinou zaplatíte za úvěr více než bance, podmínky úvěru jsou ale férové a dopředu si je můžete ověřit.

skoleni_15_4

Pokud si budete chtít půjčit od společnosti, jejíž název vám nic neříká, vždy zbystřete. Prohlédněte si webové stránky, jakmile na nich nenajdete podmínky (sazebník, všeobecné obchodní podmínky, apod.), za kterých je možné si půjčit, jděte od nabídky pryč. Vždy pečlivě čtěte smlouvy, když něčemu nerozumíte, ptejte se. Smlouvu nemusíte podepisovat hned, řekněte si o její návrh a jděte s ním za někým, kdo finančním věcem rozumí. Jakmile vám zástupce firmy nechce zmíněné dokumenty ukázat předem a nedá vám ani čas na jejich prostudování, jděte od takové nabídky okamžitě pryč.

Kde máte uloženy své volné prostředky? (lze označit více odpovědí)

  • Běžný účet
    47 %
  • Spořicí účet
    66 %
  • Termínovaný vklad
    16 %
  • Stavební spoření
    54 %
  • Akcie
    20 %
  • Podílový fond
    27 %
  • Dluhopisy
    4 %
  • Komodity (zlato, ropa, apod.)
    6 %
  • Pod polštářem
    8 %
  • Jinde
    9 %
  • Volné prostředky nemám, žiju od výplaty k výplatě
    9 %

Zdroj fotografie: sxc.hu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem serveru Peníze.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).