Hlavní navigace

Změny ve zdravotnictví, které přinesl rok 2012

9. 1. 2012
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Platba za celý recept, plná cena za volně prodejné léky, ale i větší práva pacientů. Přečtěte si o změnách ve zdravotnictví, které přinese letošní rok.

Stále jsme nevyčerpali řadu témat o změnách roku 2012. Dnes se obšírněji budeme věnovat změnám ve zdravotnictví. Některé novinky jsme už naznačili v článku Změny v roce 2012 v kostce

Změny přinesl už prosinec

Novinky do zdravotnictví přinesl už prosinec minulého roku, od kterého se zvýšil regulační poplatek za pobyt v nemocnici z původních 60 na 100 Kč. Od prosince už je také možné změnit zdravotní pojišťovnu, jen pokud o to požádáte 6 měsíců před plánovanou změnou. Přechod je možný nově pouze k 1. lednu kalendářního roku. Samotná frekvence přechodu jednou za rok se nemění.

Platba za nadstandard

Po dlouhých sporech ministr zdravotnictví Leoš Heger protlačil pravidla pro nadstandardní péči a v platnost tak vešla vyhláška rozlišující ekonomickou a nadstandardní variantu péče. 

Zatím je možné si připlatit za 18 nadstandardních výkonů. Dva z nich se týkají očních čoček, devět  lehčí sádry a sedm pak očkování. Zatím není možné si zaplatit za nadstandard v oblasti robotické operace nebo za ošetření konkrétním lékařem. Tyto změny by měly přijít s rokem 2013.

Počet možných nadstandardů by se měl rozšiřovat každý rok.

Platba za recept

S novým rokem se změnil koncept platby za recept. Nově už neplatíte za položky na receptu, ale za celý recept. 

Čekací lhůty na operace

Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění stanovila lhůty, do kdy nejpozději musí být pacientům poskytnuta zdravotní péče. Na výměnu kyčelního kloubu byste tak neměli čekat déle než 52 týdnů, na kolenní kloub déle než 78 týdnů. Operace šedého zákalu musí být provedena do 16 týdnů, stejně jako operace křečových žil. Na artroskopickou operaci velkých kloubů či endoskopické ošetření byste neměli čekat déle než čtyři týdny.

Další změny přinese letošní duben

Další novinky v oblasti zdravotnictví přinese letošní duben, kdy by se měly definovat nároky pacienta na zdravotní péče a vytvořit úhradové standardy. Měli byste se tak dozvědět, jaké výkony a materiály budou hrazeny z peněz veřejného zdravotního pojištění.

Pacienti by měli platit plnou cenu za léky, které nejsou výhradně na recept. Pokud vám tedy lékař předepíše lék, který je volně k dostání v lékárně bez předpisu, zaplatíte za něj plnou cenu. To se dotkne třeba všudypřítomného ibuprofenu nebo třeba nejrozšířenějších a nejlevnějších antihistaminik, které jsou určené pacientům s alergickou rýmou a patří mezi volně prodejné. Těžký alergik už je tedy zadarmo nesežene, ale lékař mu bude moci předepsat jiný lék.

Měli byste mít větší právo na informace o svém zdravotním stavu a také o poskytovaných službách.

Vznikne vám také nárok na podrobnou informaci o případném prováděném úkonu. Lékař vás musí seznámit se zákrokem i jeho následcích vyjma případů urgentního výkonu v ohrožení života nebo pokud si výslovně nebudete přát tyto informace dostat.

Pacient může určit, za jakých okolností chce být léčen. Pro případ, kdy by se dostal do takového zdravotního stavu, ve kterém už nebude schopen vyslovit souhlasné či nesouhlasné stanovisko s poskytnutím zdravotních služeb a způsobem jejich poskytnutí, se zavádí institut dříve vysloveného přání pacienta. Ten bude platný pět let a kdykoli může být změněn.

Oficiálně si podle ČTK mohou lidé vybrat poskytovatele péče – například nemocnici, kde se chtějí léčit.

Pacienti také budou mít při poskytování zdravotnických služeb právo na přítomnost osob blízkých. Stejně tak mohou určit osobu, která může požadovat informace o jejich zdravotním stavu nebo nahlédnutí do dokumentace.

Pojišťovny by také měly hradit i konzultaci diagnózy s jiným lékařem před vážnou operací.

Údaje o poskytovatelích zdravotních služeb si budete moci nalézt v Národním registru poskytovatelů na webu ministerstva zdravotnictví. Přesně se také stanoví jejich práva a povinnosti včetně sankcí v případě jejich porušení.

Dojde také  prodloužení dojezdové doby záchranky z 15 na 20 minut. Záchranáři budou moci požadovat nezbytně nutnou pomoc od lidí v případě, že je to nijak neohrozí na životě či zdraví.

Nemocnice bude moci odmítnout pacienta ve výjimečných případech. Nikdy tuto možnost nebude mít, pokud bude pacient v bezprostředním ohrožení života.

Očkování proti rakovině děložního čípku budou dívkám mezi 13. a 14. rokem hradit pojišťovny.

Pojišťovny budou podle ČTK od dubna hradit čtyři cykly umělého oplodnění, pokud bude v prvních dvou cyklech zavedeno jedno embryo. V platnosti zůstává i možnost tří pokusů u matky s více embryi.

Nově budou upravená také pravidla pro anonymní dárce zárodečných buněk. Dárkyně vajíčka se bude moci stát žena mezi 18 a 35 lety. Muži mohou své sperma darovat od 18 do 40 let.

Dobrovolná sterilizace bude u žen povolena od 21 let, ze zdravotních důvodů pak s písemným souhlasem už od 18 let. Sterilizace v ranějším věku pak bude možná pouze se souhlasem zákonných zástupců, odborné komise a soudu.

skoleni_15_4

Léčebná kastrace pacienta, který v minulosti spáchal násilný sexuálně orientovaný trestný čin, bude možná pouze po dovršení 25 let. Pacientovi v ochranném léčení bude možné ji provést jen se souhlasem soudu.

Kolik si připravit do peněženky?

Na závěr si shrneme, kolik peněz budete potřebovat s sebou při návštěvě lékaře:

0 Kč

  • preventivní prohlídka
  • další návštěva zubaře, pokud nemohl výkony provést v jeden den
  • potvrzení o zdravotním stavu
  • novorozeně v porodnici

30 Kč

  • návštěva praktického lékaře i ambulantního specialisty pokud je pojištěnec starší 18 let
  • platba za recept

90 Kč

  • návštěva pohotovosti

100 Kč

  • 1 den strávený v nemocnici

5000 Kč

  • Limit, který ročně utratíte za zdravotní péči (včetně většiny regulačních poplatků – vyjma např. poplatek za návštěvu pohotovosti). V případě přesáhnutí této hranice by vám měla zdravotní pojišťovna částku nad tento limit vrátit. 
  • Do této částky se započítává pouze výše doplatku, který byste zaplatili za nejlevnější lék se stejnou účinnou látkou.
  • Děti a lidé nad 65 let mají tento limit poloviční.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).