Hlavní navigace

Z redakční schránky: jak si založit účet v Rusku?

17. 10. 2016
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Isifa.com
Poradíte, jak si založit bankovní účet v Rusku? Mohu přijít o členský vklad v záložně? A co dělat, když kurzy vaší banky vás při obchodování na eBay stojí dost peněz? Vy se ptáte, my odpovídáme.

Píšete nám do redakce a my se snažíme odpovídat. Pokud vám přesto naše odpověď nedorazila, nemějte nám to za zlé, ne vždy je to v našich lidských silách a někdy prostě reagovat na všechny dotazy nezvládáme – omlouváme se.

mBank a kurzy

Jsem důchodce a nakupuji známky na eBay. Platím je přes svůj účet na PayPalu, který je vesměs nulový, protože prodej je na eBay drahý a je fakt, že pokud prodávám jako Čech na anglickém eBay, tak musím počítat s nižším zájmem a tedy i nižší cenou, přestože mám 100% hodnocení. To však beru jako skutečnost a s tím asi nic neudělám. Takže platím kartou Visa na PayPal přes svůj účet u mBank. Tuto banku jsem vybral proto, že poplatky u České spořitelny jsou dost horentní a počet placených transakcí, včetně poplatku za kartu, bylo na můj vkus mnoho peněz. Dnes jsem však porovnával peníze za blokace (ty jsem si napsal do výdajů) s měsíčním výpisem a byl jsem dost překvapen. Přikládám tabulku. Navíc jsem zjistil, že i první kurz pro blokaci je výrazně vyšší, než je prodejní kurs. Prosím Vás, můžete mi poradit něco vhodnějšího?

Platební karty mBank mají nejhorší kurz ze všech karet na českém trhu, nic horšího už prostě není… Pokud platíte přes PayPal tisíce korun, už se vyplatí použít jinou platební kartu. V době psaní této odpovědi v Česku není debetní karta, která by používala středové kurzy kartové společnosti. Nejblíž jim je debetní karta MasterCard vydávaná k Běžnému účtu Creditas stejnojmenné záložny. Poté je už v zásadě jedno, kterou kartu jakého vydavatele použijete vyjma mBank a Moneta Money Bank.

Pokud byste používal kreditní kartu, nejlepší kurzy mají dvě: kreditní karta MasterCard od Cetelem a všechny kreditní karty MasterCard od UniCredit Bank. Podrobně jsme se kurzům věnovali v článku Kurzy platebních karet 2016.

Mohu přijít o členský vklad?

Jak je to prosím v případě krachu družstevní záložny a členského vkladu? Zvažuji, že bych i přes pravidlo 1:10 vložil do družstevní záložny větší obnos v řádech milionů. Vím, že samotný vklad je pojištěný jako u bank, ale nemusí se náhodou vkladatel jako člen spořitelního družstva podílet na uhrazení případných mínusů a pohledávek? Pokud ano, do jaké výše? Přestože členský vklad rozdělím mezi sebe a partnerku, tak souhrnem je to skoro 400 tisíc.

Družstevní záložna jako právnická osoba za porušení svých závazků odpovídá celým svým majetkem. U klasických družstev členové mají uhrazovací povinnost do výše max. trojnásobku členského vkladu, ale u družstevních záložen byla uhrazovací povinnost zrušena Kapitálovým zákonem č. 230/2009 Sb. Členský vklad ale pojištěný není a rovněž se ani neúročí. Riziko tak bude v případě, pokud by záložna byla v insolvenci. Zatímco pro depozitní vklad bude fungovat pojištění a prostřednictvím garančního fondu dostanete vklad vyplacen do ekvivalentu max. 100 000 €, o členský vklad se budete muset sami přihlásit v insolvenčním řízení.

Banka si sama strhla peníze bez informování

Může si banka, v tomto případě Raiffeisenbank, inkasovat bez vědomí klienta částky na zápočet? Chodí mi výpisy z kreditní karty, nikde není o nějakém prodlení zmínka a najednou mi banka z účtu strhne peníze a vše mi vysvětluje citací odstavce 12.1 jejích Všeobecných obchodních podmínek:

Banka je oprávněna započíst své pohledávky vůči pohledávkám Klienta bez ohledu na právní důvod jejich vzniku, včetně pohledávek Klienta z vkladů a Účtů. Výslovně se sjednává, že Banka může své pohledávky započítat i proti nesplatné pohledávce Klienta.

Tento bod mi nepřijde normální, pokud mě předem nikdo neinformuje, že něco dělám špatně. Přece si jen tak nemůže z mého účtu vzít nějaké peníze. A 2–3 tisíce nejsou málo. Více méně dle tohoto bodu si může banka strhnout, kolik chce a kdy chce?! 

Nejen že je to možné, ale pikantní na tom je, že pokud by vám teoreticky banka něco dlužila, vy to udělat opačně nemůžete. Pro zjištění, proč vám RB inkasovala peníze z účtu za závazky z kreditní karty, je důležité vědět, zda jste byl s kartou po splatnosti, zda jste měl k účtu povolené inkaso, anebo zda šlo o chybu. Neznáme podrobnosti, ale z našeho pohledu to vypadá na tuto situaci: používal jste kreditní kartu a neodešla povinná minimální splátka v den platnosti. Banka následně využila zápočtu vůči jakémukoli účtu, jehož jste majitelem a je u RB vedený. Přestože tento obchodní stav je nastavený jen jednosměrně, tj. banka může a vy ne, lze to pochopit. Banka vám umožnila čerpat úvěr, jste (z nějakého důvodu) v prodlení, proto provede inkaso z jakéhokoli depozitního produktu, který máte v bance sjednaný. A pozor, kdyby se pohledávka strhla z termínovaného vkladu, mohou nastat další sankce za výběr z vkladu (i když byl nedobrovolný).

Chci si založit účet v Rusku

Všiml jsem si, že jste na Měšci čas od času psali o ruských bankovních službách. Rád bych si založil účet v Ruské federaci jen u 100% ruské banky. V této věci si ale nevím rady. Přál bych si založit účet online, jako tomu je u ING Konta, a ideálně jej takto ovládat. Do Ruska se nechystám, jen tam chci mít jeden z účtů a nejlépe v eurech. Poradíte mi? A máte tip, jak bych mohl do Ruska peníze posílat?

Pravděpodobně máte na mysli článek o předplacené kartě Yandex.Money nebo rozhovor s ředitelkou Yandex.Money. Bohužel vás ale zklameme. Klasický účet v ruské bance na dálku nezaložíte a dokonce i při osobní návštěvě budete mít velké potíže, pokud nemáte ruský pas a nejste tamním rezidentem. Jen některé ruské banky otevřou účet nerezidentovi a ještě k tomu bez ruské adresy, což je v drtivé většině případů další podmínka. Když už se vám podaří nějakou banku přesvědčit a účet vám otevře, není ještě jisté, že vám vydá k němu debetní kartu. A pokud ano, tak jen za podmínky, že budete souhlasit s předáním informací ruské službě FSB. To není vtip.

Pokud byste přesto tyto překážky překonal, přijde další v podobě drahých převodů do Ruska. Peníze do Ruska musí vždy jít přes Ruskou národní banku a kromě toho se vám značně prodraží převody z České republiky. Rusko není v eurozóně, proto tam europlatbu nezašlete, vždy půjde o klasickou zahraniční platbu bez ohledu na druh měny.

dan_z_prijmu

Levně a rychle šlo do Ruska posílat peníze z ERB Bank. Jenže ta má pozastavenou činnost a nejspíš ji ukončí. Nejlevnější zahraniční platby má Air Bank, paušál je 100 Kč a lze přes ni do Ruska spolehlivě posílat eura a dolary, ruble neumí. Její kurzy nejsou ale žádný zázrak. V tomto kontextu je na tom nyní asi nejlépe Sberbank. Za odchozí platbu v ruských rublech do jakékoli banky si vezme paušál 300 Kč, příchozí stojí 100 Kč. Pokud byste měl účet v ruské Sberbank, poslání peněz by vás vyšlo jen na 100 Kč a příjem platby z Ruska by byl bez poplatku.

Dobrou zprávou je, že v Rusku je možné všechno, pokud máte peníze, hodně peněz. Jsem si jistý, že najdete banku, která vám otevře účet, vydá kartu a klidně dá v ceně i jinak drahé mezibankovní převody. Svého času toto uměla Alfa Bank. Za tu službu ale zaplatíte měsíčně v přepočtu 800 Kč a stejně tam budete muset přijet, a to dvakrát: poprvé založit účet, podruhé pro platební kartu.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).