Hlavní navigace

Užili jste si letošní dovolenou?

6. 10. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Životní úroveň Čechů pomalu roste a změna životního stylu se odráží i v českých dovolených. Stále více lidí vyjíždí do zahraničí, roste obliba dovolených v exotických zemích a lidé si více uvědomují nebezpečí úrazu o dovolené a nutnost cestovního pojištění.

Kam Češi míří nejčastěji

Na zahraniční dovolenou letos vyjela téměř čtvrtina Čechů, a to jak do tradičních destinací, jako je Chorvatsko, Slovensko či další země Evropské unie, tak i do exotičtějších zemí, například do Tuniska, Egypta nebo do Turecka. A přicházejí na chuť i novějším turistickým cílům, například Jordánsku, Botswaně, Malajsii nebo Novému Zélandu.

Češi nezanevřeli ani na dovolenou strávenou v České republice, přičemž hitem domácího cestovního ruchu posledních let se stala aktivní dovolená. Oblíbená je především cykloturistika, pobyty u vody nebo výlety do českých hor. Výjezdy do zahraničí, ale i pobyty v ČR však vyžadují předcházení problémovým situacím, jako jsou úrazy, úmrtí nebo způsobená škoda.

A Češi se pojištěním disciplinovaně chrání. Statistiky cestovních pojišťoven za letní sezónu roku 2005 ještě až na výjimky k dispozici nejsou. Přesto existují předběžné informace o tom, jaká byla ta letošní dovolená.

Česká pojišťovna

S cestovním pojištění České pojišťovny vyjelo letos do zahraničí přes 1,03 milionu pojištěných. Asi polovina byla pojištěna prostřednictvím cestovních kanceláří, druhá pak jako individuální turisté. Tento počet je srovnatelný i s loňským rokem.

Podle statistik úseku likvidace cestovního pojištění České pojišťovny převažovala v letošní sezóně trojnásobně onemocnění nad úrazy. Úrazy nebyly nijak těžké, ale objevily se nemoci, které dřívější statistiky neznaly. Jde například o meningitidu, které na počátku prázdnin podlehla v Chorvatsku jedna dívka a dva chlapci museli být se stejnou diagnózou hospitalizováni. Jen za tyto dva případy zaplatila ČP přes 7 tisíc EUR. ČP řešila také dva samovolné potraty a několik dalších zdravotních komplikací spojených s těhotenstvím. Jinak převažovala průjmová onemocnění a alergie všeho druhu.

Během tří letních měsíců došlo u pojištěnců ČP i k šesti úmrtím. Nejčastější příčinou bylo selhání srdce u starších pojištěných. Výjimkou však nebylo ani utonutí nebo smrt při autonehodě.

Počet řešených pojistných událostí má ale pozitivní trend. Za letní sezónu, do které zahrnuje Česká pojišťovna červen, červenec a srpen, bylo nahlášeno téměř o 600 pojistných událostí méně než v loňském roce, tedy 2861. Nejvíce pojistných událostí se podle údajů České pojišťovny odehrálo v Řecku (571), Bulharsku (521), Španělsku (205) a Chorvatsku (199).

Generali

Data za letní sezónu 2005, tedy dva prázdninové měsíce, nám poskytla také pojišťovna Generali. Ta v létě pojistila 179 tisíc turistů. Ze záznamů vyplývá, že musela vyřešit celkem 888 pojistných události, v nichž převažovaly angíny, spáleniny od slunce, záněty středního ucha, lehká poranění a úrazy nebo zažívací potíže. V 91 případech se lidé zranili při sportovních aktivitách.

Turisté se mohou pojistit nejen pro případ nemoci či úrazu, ale také pro případ způsobení hmotné škody. Generali řešila 17 případů pojistného plnění za škodu způsobenou na zdraví či majetku cizí osoby. Ostatní pojistná plnění zahrnovala platby při zrušení zájezdu (tzv. storno) a ve velké míře i poškození nebo zničení zavazadel (158 případů).

Allianz

Pojišťovna Allianz zatím přesná čísla nezná. Pro Měšec.cz však uvedla některé kuriozity, s kterými se v průběhu léta její zaměstnanci setkali. Léčebné výlohy hradili například klientovi, který byl při jízdě na kolotoči zasažen vajíčkem. To po sobě házela kolemstojící mládež. Vajíčko bylo zřejmě uvařeno natvrdo, protože klient byl s lehkým otřesem mozku odvezen ambulancí k ošetření.

Dalšímu klientovi byl uhrazen nový chrup. Když procházel tunelem, nešťastně upadl a umělý chrup ztratil. Při jeho hledání na něj šlápl a zničil jej.

Nejčastějšími zdravotními problémy, kterými trpěli klienti Allianz, byly alergické reakce na sluneční záření nebo střevní potíže z exotického jídla či nedodržení hygieny při jeho přípravě. Ale čísla v těchto případech jsou podobná jako v loňské sezóně. Naopak mírný nárůst úrazů zaznamenala Allianz při provozování rizikových sportů.

Ani pojišťovna Kooperativa nezná přesně celkový počet škod za letošní léto, neboť stále ještě probíhá hlášení škodních událostí. Poskytla nám ale počet turistů, kteří vyjeli s Kooperativou do zahraničí. Od počátku června do konce srpna to bylo asi 300 tisíc lidí, tedy přibližně stejně jako v roce předešlém.

Počet pojistných událostí ale mírně vzrostl, asi o 10 procent oproti loňsku. A turisté trpěli „standartními“ nemocemi, jako jsou záněty středního ucha, šlápnutí na mořského ježka, sluneční alergie, úpaly, spáleniny ze sluníčka, angíny z klimatizace, nebo záněty spojivek.

Vyplatí se pojistit se?

Standardní pojištění při cestě do zahraničí zahrnuje pojištění léčebných výloh a odpovědnosti za škodu. Řada pojišťoven ale před prázdninami nabízela různé balíčky, které zahrnovaly pojištění úrazu, zavazadel nebo akci „dítě zdarma“. Za základní pojištění na sedmidenní pobyt v zahraničí pro jednu osobu zaplatíte například u České podnikatelské pojišťovny 133 korun. Částka zahrnuje cestovní pojištění 105 korun a pojištění odpovědnosti 28 korun. Podobné ceny má většina pojišťoven. Je tedy opravdu rozumné promyslet, zda se vyplatí zaplatit si cestovní pojištění, nebo riskovat tisícové částky za případnou hospitalizaci v zahraničí.

dan_z_prijmu

A na závěr trošku čísel. Celková výše zaplaceného cestovního pojištění činila podle statistik České asociace pojišťoven za prvních šest měsíců letošního roku 439 milionů korun, z čehož 240 milionů tvořilo pojištění léčebných výloh. To znamená pokles oproti loňskému roku. Tehdy byla celková výše uzavřeného cestovního pojištění za stejné období 456 milionů korun a z toho 339 milionů pojištění léčebných výloh.

Za celý rok 2004 lidé zaplatili za pojištění léčebných výloh v zahraničí přes jeden milion korun oproti celkovému předepsanému pojistnému 112 milionů korun. To zahrnuje ještě životní a neživotní pojištění, havarijní pojištění nebo pojištění průmyslu a podnikatelů a další.

Je pro vás cestovní pojištění při cestě do zahraničí samozřejmostí?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).