Hlavní navigace

Turisté měli letos podle České pojišťovny méně potíží, některé však byly netradiční

S cestovním pojištění České pojišťovny vyjelo letos do zahraničí přes 1,03 milionu pojištěných, přičemž zhruba polovina byla prostřednictvím cestovních kanceláří, druhá jako individuální turisté. Tento počet je srovnatelný i s loňským rokem.

Podle statistik České pojišťovny bylo za červen, červenec a srpen letošního roku nahlášeno 2861 pojistných událostí, což je o 575 méně než v loňském roce, kdy jich bylo nahlášeno 3436. Čeští turisté si zřejmě dávali větší pozor na úrazy, kterých bylo letos výrazně méně, než v minulých letech.

Z hlášení nashromážděných na úseku likvidace cestovního pojištění České pojišťovny vyplývá, že převažovaly v letošní sezóně dokonce více než trojnásobně onemocnění nad úrazy. Mezi nejčastějšími onemocněními byly zejména průjmová onemocnění a alergie všeho druhu. Těžké úrazy byly pouze výjimečné, jejich počet se o něco zvýšil až ke konci sezóny, turistům se vyhýbala i závažná onemocnění. Zato se objevovaly nemoci a stavy, s nimiž se dříve za hranice k moři nejezdilo. Kromě dívky, která podlehla meningitidě na počátku prázdnin v Chorvatsku, byli se stejnou diagnózou hospitalizováni i dva chlapci. ČP řešila také dva samovolné potraty a několik dalších zdravotních problémů spojených s těhotenstvím.

Nejvíce pojistných událostí nahlášených za letošní červen, červenec a srpen se podle statistik České pojišťovny odehrálo v Řecku (571), Bulharsku (521), Španělsku (205) a Chorvatsku (199). Výrazný pokles oproti minulému roku zaznamenalo zejména Řecko, kde se v roce 2003 odehrálo 675 pojistných událostí a v loňském dokonce 846. Pokles zaznamenalo i Španělsko a Chorvatsko. Počet nahlášených pojistných událostí naopak výrazně vzrostl u Bulharska. Ojediněle se v evidencích objevují také méně tradiční země jako je Namibie, Island, Nepál, Keňa, Pákistán nebo Maroko.

ČP řešila během tří letních měsíců i šest úmrtí, přičemž nejčastější příčinou bylo selhání srdce u starších pojištěných. Výjimkou nebylo ani utonutí a smrt při autonehodě. Z pojistných událostí stále převažují zlomeniny při úrazech, následují podle četností gastritidy, průjmy, dále záněty středního ucha, dermatitidy, záněty slepého střeva, atd. V úrazech s frakturami převažují staří lidé a malé děti. Zaznamenali jsme i frakturu lebky u ročního chlapečka. Dále alergie štípnutí vosou s vážným průběhem a hospitalizací a mozkové příhody u starších turistů.

Česká pojišťovna je největší domácí pojišťovací ústav s tržním podílem 37 procent. Má základní kapitál 3 miliardy korun a spravuje přes 13 milionů pojistných smluv. Hlavním akcionářem České pojišťovny je společnost CESPO B.V. ze skupiny PPF. Podíl skupiny PPF na základním kapitálu ČP dosahuje 97,7 procenta.

Václav Bálek
tiskový mluvčí ČP

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).