Hlavní navigace

Rychlé služby pod taktovkou České spořitelny

30. 10. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Naše největší banka co do počtu klientů je známá jako stabilní, zavedená a bezpečná banka. Jenže svojí velikostí a dlouhými procesy se řadí mezi neohrabané molochy a České spořitelně je vytýkána pomalost a nepružnost. Právě tato negativa chce změnit a má ambice stát se nejrychlejší bankou v Česku.

Česká spořitelna a rychlá banka?

Tato vlastnost byla pro Českou spořitelnu (ČS) dlouho jen vzdáleným pojmem. Mnoho z nás má ještě zažité několikadenní převody na sporožirové účty a dlouhé procesy při získávání spotřebitelských úvěrů. ČS historicky nikdy nepatřila mezi peněžní ústavy, které by se mohly chlubit rychlostí. S nástupem nového akcionáře Erste Bank a později i s nástupem bývalého šéfa spořitelny Jacka Stacka se z neohrabaného molocha začala stávat pružná banka s dostupnými službami. Na včerejší tiskové konferenci zástupci ČS představili přítomným redaktorům další vizi, jak chtějí zrychlit služby poskytované ČS.

Služby České spořitelny se za posledních pět let...

Instantní úvěry jako v (e)bance

Téma zrychlení poskytovaných bankovních služeb provázelo celou tiskovou konferenci. Česká spořitelna na rychlost chce v příštích měsících maximálně klást důraz a rychlost mají klienti ČS pocítit již v následujícím měsíci. Prvním lákadlem budou předschválené úvěry do výše 200 000 Kč, které automaticky obdrží vybraní klienti ČS, již využívají internetový Servis 24. Právě na internetové bankovnictví kladli zástupci ČS velký důraz a prezentovali, jak si představují rychlost ve spořitelních barvách.

Nabídku předschváleného úvěru uvidí ve svém internetovém bankovnictví Servis 24 klient ČS, který aktivně využívá účet. V současné době se služba testuje na vybraných klientech banky, ale masově ji banka spustí již během dvou třech měsíců. Jen na základě historie v bance vám ČS nabídne předschválený úvěr za běžných podmínek. Pro jeho získání však nebude nutné chodit na pobočku, pokud se vám parametry úvěru budou líbit a budete souhlasit s podmínkami (tj. úroková sazba, cena apod.), stačí nabídku potvrdit jedním kliknutím přímo v internetovém bankovnictví Servis 24 a během pár minut máte peníze okamžitě k dispozici na účtu. Poté vám přijdou poštou domů všechny formuláře, aby byla dodržena regule zákona, ale bance již nic nevracíte, jsou pouze pro vaši informaci. Potvrzení úvěru se provede elektronicky podle formy, jakou podepisujete své platební příkazy v Servisu 24.

Podobnou službu u nás nabízejí k dnešnímu dni pouze dvě banky. eKonto od Raiffeisenbank alias eBanky umí také nabídnout předschválenou půjčku a po jednoduchém potvrzení jsou peníze do několika minut na účtu. Právě tato služba byla dlouholetou službou eBanky, kterou hodně propagovala i marketingově.

GE Money Bank vidíte v internetovém bankovnictví i na výpisu z účtu předschválenou výši úvěru, který vám banka nabízí. Když se vám nabídka líbí, je nutné dojít na pobočku banky, GE zatím neumí půjčky poskytovat přímo v režimu internetového bankovnictví. Od předchozích nabídek je však nabídka GE plošná pro všechny klienty banky, kterým na účet chodí alespoň malá částka a jsou u banky déle než 4 měsíce.

Ostatní banky také umějí předem schválit půjčku vybraným dobrým klientům, ale proces získání půjčky není rychlý a zpravidla zabere minimálně několik hodin až týden času.

Novinku v online sjednávání úvěrů chystá od listopadu Komerční banka a věnujeme se jí v samostatném článku.

Rychlé peníze pro každého

Další zrychlení ČS prezentovala u nabídky kontokorentních úvěrů. Aktivní klienti obdrží od banky nabídku na předschválenou výši kontokorentu, zpravidla podle příjmů na účet. Pokud vás nabídka osloví, stačí zavolat na telefonický Servis 24, identifikovat se běžnými přihlašovacími údaji a vyslovit souhlas s nabídkou. Během minuty máte kontokorent na účtu aktivní.

Jako u předschválených půjček, tak i u nabídky předschváleného kontokorentu už po vás ČS nebude chtít dokládat příjmy ani žádné další osobní údaje. Pokud vám přijde nabídka a líbí se vám, stačí ji potvrdit a během pár minut je aktivní.

ČS chce zintenzivnit i prodej svých kreditních karet, a to jak předschválenou formou například v podobě nabídky v internetovém bankovnictví Servis 24, tak i přímým prodejem přes internet. O kreditní kartu na webu spořitelny je možné požádat již více než půl roku a po vyplnění online žádosti je kreditní karta schválena do několika desítek minut bez nutnosti mít v bance účet.

Co je pro vás při výběru spotřebitelské půjčky nejdůležitější?

Internetové bankovnictví na první příčce zájmu

Se zrychlením úvěrových nabídek ČS úzce souvisí i nová verze internetového bankovnictví Servis 24, kterou ČS hodlá spustit v polovině listopadu tohoto roku. Inovovaný Servis 24 umožní provázat s účtem přes internet i kreditní kartu (nyní to nelze) a do nabídky Osobního účtu si zvolit i další služby, například zlatou debetní kartu a různé parametry doplňkového pojištění. S nabídkou předschváleného úvěru bude Servis 24 vážným konkurentem ostatním nabídkám přímého bankovnictví konkurenčních bank.

Splátkový program umřel, nahradily jej karty

Zároveň se zrychlením služeb ČS oznámila ukončení splátkové služby Tady a teď, která u vybraných prodejců umožňuje pořízení zboží na splátky bez složitého zřizování úvěru v bance. Banka zdůraznila, že přestože služby splátkového prodeje jsou rizikovější a více zneužívané, a právě u nich hrozí největší riziko předlužení než u ostatních forem půjček, hlavním důvodem byla snaha zrychlit poskytování úvěrových služeb.

Z tohoto pohledu je splátkový prodej neefektivní a časově náročnější. Nemůže se porovnat ani s rychlostí, jakou našemu klientovi vyřídíme úvěr nebo přistavíme kontokorent. Většina splátek byla okolo jednoho roku, což bohatě pokryje kontokorent. Navíc máme vydáno přes 600 000 kreditních karet, které jsou také efektivnějším úvěrovým nástrojem než prodej na splátky, upřesnil Martin Techman, ředitel úseku rozvoje obchodu ČS. Od ledna 2008 se proto s nákupem na splátky u ČS nesetkáte.

Jaký druh úvěru je lepší pro půjčku do jednoho roku?

Pro zdravé zadlužování je stále prostor

Přestože to vypadá, že o úvěr dnes můžete zakopnout při návštěvě jakékoliv banky, statistiky České národní banky potvrzují, že Češi se zadlužují zdravě. Tím, jak se mění životní styl a zlepšuje se životní úroveň obyvatel, roste zároveň zájem o úvěrové obchody. Hrozivě vypadající číslo v podobě téměř 58 miliard poskytnutých úvěrů obyvatelstvu v téměř 80 % zastupují hypotéky, a ty jsou jištěny nemovitostí. Jen zbývajících cca 20 % tvoří spotřebitelské úvěry a z těchto spotřebitelských úvěrů tvoří jen dvě desetiny kontokorenty a kreditní karty. Průměr zadlužení u spotřebitelských úvěrů v přepočtu na HDP byl u členských zemí „staré” EU 15 v loňském roce 7 procent a v Česku toto procento bylo vyjádřeno číslem 3,4 %. V České republice stále existuje prostor pro zdravé zadlužování českých domácností, potvrdil David Navrátil, ekonom ČS.

dan_z_prijmu

Obavy vyvstávají z dopadů reformy veřejných financí. Pod rouškou snížení daní se totiž podařilo prosadit i méně populární kroky, například zvýšení DPH ve snížené sazbě či snížení sociálních dávek. To bude mít významný vliv na nižší a střední třídu obyvatel, která tyto změny pocítí nejvíce. Podle jednoho z názorů to banky pocítí na menším zájmu o úvěry. Ovšem existují i opačné názory. Lidé se budou vyšší výdaje snažit omezovat menší spotřebou, ale nikoliv snížením životního stylu, na který si zvykli. To po malé stagnaci opět nastartuje zájem o úvěry, uzavřel David Navrátil.

Ekonomové rovněž neočekávají zásadní změny úrokových sazeb. Přestože ČNB úrokové sazby již podruhé zvýšila, zvýšení se podle Davida Navrátila projeví jen u hypoték a do spotřebitelských úvěrů se vyšší úroky nepromítnou. Jedním z důvodů je i velmi silná konkurence, která tlačí ceny spotřebitelských půjček dolů.

Kolik máte v současné době půjček?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).