Hlavní navigace

Pojišťovny spustily revoluci v povinném ručení. Zaplatí vám škodu, za kterou nemůžete

8. 10. 2010
Doba čtení: 9 minut

Sdílet

Konkurenční boj pojišťoven na poli povinného ručení se přesouvá od slev k servisu. Součástí smlouvy nově může být přímá likvidace, se kterou přehodíte nepříjemné povinnosti na pojišťovnu.

Flotilové slevy, slevy pro slušné řidiče, doplňková pojištění v ceně, na takové vábení si už řidiči při uzavírání povinného ručení zvykli. Tento rok zdá se být, alespoň podle titulků tiskových zpráv pojišťoven, revoluční. Standard povinného ručení by mohl být od letošního roku výrazně zajímavější. Pojišťovny slibují, že se o své „chráněnce“ s povinným ručením (bez havarijního pojištění) postarají i v případě, že nebudou viníky nehod, jiné dorovnají výši škody, které konkurenční pojišťovna neuzná, další se zaměřují na nejlevnější nabídky.

Novinky na trhu povinného ručení jsme prošli za vás.

Allianz pojišťovna – více, ale o kolik?

Zůstává dělení na tři varianty povinného ručení s pojistnými limity (Normal – 35 milionů, Optimal – 50, Exkluziv – 100). Všechny tři varianty vám zajistí základní asistenci, povinné ručení k přípojnému vozíku a motocyklu a úrazové pojištění dětí ve vozidle. K variantám Optimal a Exkluziv získáte dále v ceně povinného ručení pojištění proti živlům, proti poškození vozidla zvířetem (např. překousnutí elektroinstalace hlodavcem) a tzv. garanci mobility. Tímto slovním spojením pojišťovna označuje úrazové pojištění řidiče, které v případě nehody s trvalými zdravotními následky či při úmrtí zaručí výplatu 250 000 Kč u varianty Optimal a 500 000 Kč u varianty Exkluziv, navíc získáte roční rentu po dobu 10 let ve výši 15 000 Kč s variantou Optimal a 30 000 Kč s variantou Exkluziv.

Nejvýkonnější balíček Exkluziv kryje dále střet vozidla se zvěří, umožní vám půjčení náhradního vozu až na 5 dní, s první škodnou událostí nepřijdete o bonus slušného řidiče, a získáte také službu přímé likvidace. S tou budete mít nárok na úhradu škody, kterou vám zaviní někdo jiný, a pojišťovna vám uhradí také odtah vozu do opravny a náklady na zapůjčení náhradního vozidla. Všechny novinky navíc Allianz zavádí bez spoluúčasti, takže škodu dostanou motoristé zaplacenou do poslední koruny, uvádí tisková zpráva pojišťovny. Na detaily jednotlivých krytí ovšem na webu pojišťovny nenarazíte. Nabídka sice vypadá na první pohled hezky, ale bez specifikace podmínek se o ní těžko budou klienti plnohodnotně rozhodovat.

Podařilo se nám je zjistit alespoň od tiskového mluvčího pojišťovny. Územní platnost je nastavena s výjimkou přímé likvidace, která se vztahuje jen na Česko, na variantu Evropa. Pojistné limity jsou shodné jako u havarijního pojištění, většinou 100 000 Kč.

Ačkoliv škálu nabízených pojištění Allianz rozšířila a hodnota každého z balíčků je tedy větší, zaplatí motoristé méně nebo přibližně stejně jako doposud. Je pouze na nich, kterému z balíčků dají přednost, slibuje pojišťovna.

Česká pojišťovna – revoluce poprvé

Podle pojišťovny samotné je její nový produkt s názvem 1. Povinné ručení Bez povinností revolucí na české trhu. Tu přináší služba přímé likvidace pro všechny klienty, tedy nové i stávající. Od 27. září tak mohou asistenci pojišťovny její klienti využívat i v případě, kdy nejsou viníky dopravní nehody. Tím se mění také celkové vnímání povinného ručení z „povinné daně“ na produkt, který obsahuje služby, jejichž kvalita a rozsah pojištěného bude zajímat, uvádí Česká pojišťovna v tiskové zprávě.

V praxi to bude pro majitele povinného ručení u této pojišťovny znamenat, že za něj pojišťovna obstará i v případě nezavinění nehody komunikaci s pojišťovnou viníka nehody. Česká pojišťovna škodu zdokumentuje a vše potřebné s pojišťovnou viníka vyřídí. Majitelé povinného ručení Standard a Bonus Exclusive získají ještě bezplatný odtah vozidla až do vzdálenosti 500 km a bezplatné zapůjčení náhradního osobního vozidla na tři dny.

Odtah Česká pojišťovna zajišťuje jen do partnerských servisů, komu to nebude vyhovovat, ten o tuto možnost (včetně zapůjčení náhradního vozidla) přichází.

Jaký vliv na ceny bude tato novinka mít, zatím ČP nespecifikovala, na setkání s novináři však její výkonný ředitel Pavel Řehák sliboval, že nepůjde o nepříjemné překvapení.

Srovnání povinného ručení na Měšci

Vyberte si to nejlepší povinné ručení a sjednejte si ho online.

DIRECT Pojišťovna – revoluce podruhé

Již od září nabízí službu přímé likvidace, stejně jako Česká pojišťovna, a i zástupce DIRECT Pojišťovny hovoří o revoluci. AutoHELP je revoluční novinkou na českém trhu a DIRECT Pojišťovna ji nabízí svým klientům jako první. Inspiraci jsme čerpali v některých zemích západní Evropy, kde již podobný systém úspěšně funguje, říká Ján Čarný, generální ředitel DIRECT Pojišťovny.

Oproti nabídce České pojišťovny AutoHelp nenabízí možnost zajištění odtahu a náhradní vozidlo zdarma.

Noví klienti pojišťovny získají tuto službu zdarma a automaticky, stávající si ji mohou aktivovat při obnově smlouvy. Stejně jako u České pojišťovny se i zde přímá likvidace stahuje pouze na území České republiky (i v případě, že budete nabouráni majitelem zahraničního vozu).

Jak by to mělo podle pojišťovny vypadat

Naboural mě cizinec. Volal jsem do DIRECT Pojišťovny, která moje auto prohlédla a škodu mi uhradila. Jen jsem poslal potřebné doklady a vše bylo hotovo. Stačil jeden telefonát, jedna prohlídka vozidla a jeden e-mail s doklady.

Zdroj: web DIRECT Pojišťovny

Generali pojišťovna – pražští řidiči vzati na milost

Generali pokračuje v nabídce, která zahrnuje připojištění střetu se zvěří zdarma. To však získáte pouze při sjednání varianty KOMPLET s dvojnásobnými limity (70 milionů) pojistného plnění oproti zákonnému minimu. Připojištění střetu se zvěří nabízí pojistný limit ve výši 100 000 korun a získáte ho se spoluúčastí ve výši 1000 korun za každou pojistnou událost.

Podzimní novinkou u Generali je výrazné omezení segmentace klientů. Segmentace se nově netýká drobných podnikatelů a klientů s trvalým bydlištěm v Praze a to i zpětně. Od prvního října letošního roku jsou do ní zařazeni pouze řidiči do věku 30 let, uvádí pojišťovna v tiskové zprávě a dále v ní slibuje, že připraví podzimní cenová zvýhodnění a další novinky uvede na konci roku 2010. Uvidíme.

Kooperativa pojišťovna – třetí v revoluční řadě

O tom, že nabídku přímé likvidace do své nabídky zařadí i další pojišťovny, hovořili představitelé České pojišťovny i pojišťovny DIRECT. Na jejich slova došlo hned za několik dní. Od středy 6. října totiž Kooperativa nabízí pojištění NA100PRO, které kromě přímé likvidace pojišťovnou v případě, že nejste viníkem nehody, nabízí odtah do partnerského servisu, náhradní vozidlo po dobu opravy, a také úhradu škody za prokazatelně nezaviněnou nehodu na vozidle v plné výši (do výše obvyklé ceny).

K poslednímu bodu pojišťovna v tiskové zprávě uvádí: Klienta nemusí zajímat ani výše plnění ze strany pojišťovny viníka. Pokud viníkova pojišťovna pojistné plnění poníží (zejména u starších vozidel a vozidel s vyšším počtem najetých kilometrů), Kooperativa rozdíl ve výši pojistného plnění uhradí.

I u tohoto pojištění platí, že se vztahuje pouze na území České republiky. Na rozdíl od konkurence ale není integrováno do některé z variant povinného ručení. Pojištění NA100PRO je třeba k povinnému ručení dokoupit za 1200 korun ročně.

Slavia pojišťovna – orientace na slevy

Slavia pojišťovna pokračuje ve hře na jednu kartu, láká tak na levné povinné ručení, které se snaží nabízet za pomocí spousty možných slev. Základem je až 60% sleva pro slušné řidiče s počtem minimálně 84 bezeškodných měsíců. Slevu nabízí ale i začínajícím řidičům, kterým bonus ve výši 15 % „propůjčí“. Při využití této možnosti a v případě vzniku škodné události v následujících dvou letech od sjednání pojistky bude muset řidič čerpaný bonus zaplatit.

Pojišťovna je shovívavá také k prvním drobnějším nehodám (do 15 000 Kč). Za ty neodebírá bonus, u všech ostatních nehod pak nesebere rovnou bonus celý, ale jen 10 %. Slevu 5 % můžete získat za přislíbení použití zimních pneumatik.

Ke každému nově sjednanému povinnému ručení nabízí Slavia pojišťovna nyní pojištění pokut na rok zdarma, získat můžete také obsáhlejší balíček asistenčních služeb zdarma nebo za nízký roční poplatek.

UNIQA Pojišťovna – na revoluční vlnu brzy naváže

UNIQA láká na zdvojnásobení bezeškodního bonusu za poslední dva roky (týká se i havarijního pojištění), ke kterému ke každé nové smlouvě zdarma přidá vlastní výstražný servis MeteoUNIQA (na mail či formou sms vám přijde varování před nenadálou extrémní nepřízní počasí).

Kromě těchto dvou možností nabízí k novým smlouvám uzavřeným od 01. 10. do 31. 12. 2010 výběr jedné z nadstandardních možností zdarma – rozšířenou asistenci, úrazové pojištění pro řidiče, pojištění pro případ hospitalizace nebo cestovní pojištění.

Také tato pojišťovna připravuje služby přímé likvidace i pro povinné ručení. UNIQA rovněž během října rozšíří dosavadní službu přímé likvidace škod pro své klienty při nehodách, jejichž viníkem je někdo jiný, uvádí v tiskové zprávě.

Wüstenrot pojišťovna – ručení + stavebko = dálniční známka

Již s počátkem června oznámila pojišťovna Wüstenrot změnu pravidel, která měla podle ní vést k podstatnému zlevnění povinného ručení především pro řidiče z malých měst. U povinného ručení klesly zavedením segmentace podle místa bydliště sazby pojistného pro vlastníky vozidel z malých měst a obcí o 20 %, pro majitele vozidel z tzv. velkých měst o 5 %, uvedla pojišťovna v tiskové zprávě.

V současnosti Wüstenrot připravil akci, kdy při uzavření stavebního spoření na cílovou částku alespoň 250 000 korun, a současně také povinného ručení na vozidlo do 3,5 tuny, získáte dálniční známku na rok 2011 zdarma. Akce platí na smlouvy uzavřené v období od 1. října do 20. prosince.

Další nabídky přijdou

Zbylé pojišťovny nabízející povinné ručení zatím aktuální nabídky nepředstavily. Oslovili jsme je proto během včerejšího dne, zdali něco nového chystají. ČSOB pojišťovna ke stávající nabídce letos přidala možnost 10% slevy při sjednání povinného ručení online a motivaci pro nové klienty ve formě dárku. Každý nový klient letos dostane jako dárek užitečnou soupravu, která obsahuje reflexní vestu, kartu první pomoci (povinná od 1. 1. 2011), formulář záznamu o dopravní nehodě s propiskou, fotoaparát, metr a pastel na vozovku, uvedl mluvčí pojišťovny Petr Milata.

Mluvčí skupiny AXA Marek Zeman byl stručnější: Novinky v povinném ručení připravuje AXA pojišťovna na listopad, kdy také zveřejníme podrobnosti.

Hasičská vzájemná pojišťovna prostřednictvím Jaroslava Dekastella slibuje zavést: Segmentaci rizika podle věku řidiče (mladí do 30 let přirážka, starší sleva na pojistném). Navýšení limitu plnění u nadstandardu z 54,0 mil. Kč na 70,0 mil. Kč. Přiznání bonusu za bezeškodní průběh i nad 120 měsíců (z dnešních 50 % na 55%). Navýšení základních sazeb diferencovaně pro vybrané kategorie vozidel. Možnost připojištění vozidla na živelní rizika a střetu ze zvěří.

V letošním roce neplánujeme výrazné změny v povinném ručení. V budoucnu však připravujeme změnit sazby povinného ručení pro tahače a vozy s hmotností nad 3,5 tuny. Přizpůsobíme tak nabídku pojištění aktuální situaci na pojistném trhu. Nově jsme také v Praze spustili call centrum, které umožňuje klientům hlásit pojistné události 24 hodin denně. Velkou pomoc přinesla spolupráce se společností Dekra, která nám umožnila prohlížet vozidla a likvidovat škody kromě našich osmi poboček ještě na dalších osmdesáti místech po celém území České republiky. říká Pavel Zavadil, produktový manažer Triglav pojišťovny.

U které pojišťovny máte uzavřené povinné ručení?

  • Allianz pojišťovna
    12 %
  • AXA pojišťovna
    4 %
  • Česká podnikatelská pojišťovna
    11 %
  • Česká pojišťovna
    12 %
  • ČSOB pojišťovna
    10 %
  • DIRECT Pojišťovna
    4 %
  • Generali pojišťovna
    7 %
  • Hasičská vzájemná pojišťovna
    2 %
  • Kooperativa pojišťovna
    16 %
  • Slavia pojišťovna
    6 %
  • Triglav
    7 %
  • UNIQA pojišťovna
    6 %
  • Wüstenrot pojišťovna
    5 %
  • AIG pojišťovna
    2 %
  • Česká kancelář pojistitelů (tzv. hraniční pojištění)
    0 %

Cenové porovnání

Porovnávat ceny povinného ručení je trochu jako srovnávat jablka s hruškami. Jednotlivé pojišťovny se totiž mohou lišit standardem, který si s povinným ručením kupujete. Kromě ceny proto doporučujeme porovnávat především limity pojistných krytí, rozsah a dostupnost asistenčních služeb, poskytovaná připojištění, apod.

skoleni_15_4

Přesto jsme pro základní orientaci porovnali ceny nejdostupnějších variant povinného ručení od jednotlivých pojišťoven. Kalkulaci jsme prováděli pomocí webu srovnavac.cz a také webů pojišťoven DIRECT, Hasičské vzájemné pojišťovny a Triglav pojišťovny.

Povinné ručení jsme kalkulovali pro muže ve věku 35 let s vozem o obsahu 1351 – 1400 cm3 s výkonem motoru do 55 kW a rokem výroby 2005. Neuplatňovali jsme žádné bonusy. Jedna kalkulace je pro krajské, druhá pro bývalé okresní město.

Porovnání základních nabídek pro řidiče z krajského města (Plzeň)
Pojišťovna Pojistné limity v milionech Kč (škody na majetku/zdraví) Roční pojistné
Generali 35/35 2232 Kč
Hasičská vzájemná pojišťovna 35/35 2517 Kč
Slavia 35/35 2840 Kč
Triglav 50/50 3555 Kč
Wüstenrot 35/35 4140 Kč
Kooperativa 35/54 4283 Kč
UNIQA 35/35 4505 Kč
AXA 35/35 4644 Kč
DIRECT 35/35 4913 Kč
Česká podnikatelská pojišťovna 35/35 5049 Kč
Česká pojišťovna 35/35 5661 Kč
ČSOB pojišťovna 35/44 6703 Kč
Allianz 35/35 7777 Kč
Porovnání základních nabídek pro řidiče z bývalého okresního města (Cheb)
Pojišťovna Pojistné limity v milionech Kč (škody na majetku/zdraví) Roční pojistné
Generali 35/35 2232 Kč
Hasičská vzájemná pojišťovna 35/35 2289 Kč
Slavia 35/35 2840 Kč
Triglav 50/50 3555 Kč
Wüstenrot 35/35 4140 Kč
UNIQA 35/35 4240 Kč
Kooperativa 35/54 4283 Kč
AXA 35/35 4515 Kč
Česká podnikatelská pojišťovna 35/35 4629 Kč
DIRECT 35/35 4913 Kč
Česká pojišťovna 35/35 5661 Kč
Allianz 35/35 6442 Kč
ČSOB pojišťovna 35/44 6703 Kč

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).