Hlavní navigace

Předpokladem úspěchu investování jsou správně pochopené informace

2. 10. 2009
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Již od dětských let jsme vystaveni velkému množství informací, které nás mají vychovávat a formovat. Proto nám rodina i společnost podsouvá reálné i fiktivní vzory, abychom věděli, jaké máme dodržovat normy chování. Aniž bychom si to uvědomovali, hluboko v nás jsou zakotveny hodnoty vytvořené pohádkovými příběhy. Neznám typičtější příklad než Krkonošské pohádky.

Trautenberk – šlechtic se silným sociálním cítěním – zaměstnal tři neschopné pracovníky Kubu, Anče a hajného. Jak už to v životě chodí, místo vděku a loajality se dočkal vynášení interních informací o své firmě konkurentovi Krakonošovi. Obchodní špionáž však v největší míře zajišťovala krakonošova sojka… Když se Krakonošovi, díky úniku tajných informací, podařilo zlikvidovat trautenberkovu firmu, Kubu, Anče a hajného nezaměstnal, jak jim původně protislužbou slíbil, neboť si uvědomoval, že v budoucnu by za příslib lepší pozice mohli dopomoci k likvidaci i jeho firmy. Sojku si nechal, protože mu prokazovala vždy loajalitu a v budoucnu by se mohla hodit jako informátorka o dalších jeho konkurentech.

Po přečtení takto upravené verze vás možná napadne, že oproti notoricky známé pohádce jsme se dostali blíže realitě, zatímco pohádka je pouze snůška nesmyslů a navíc jsem obrátil vlastnosti hrdinů: z kladných udělal záporné a ze záporného kladného. První myšlenka je správná, ale druhá nikoliv. V upravené verzi nejsou kladné ani záporné postavy, ale postavy odpovídající běžnému chování. A možná si až nyní uvědomujete, že každý z nás má tendenci rozdělovat vlastnosti lidí na kladné a záporné, lidi na hodné chudé a zlé bohaté. A s takovýmto zjednodušeným pohledem na nás média působí. Pokud chtějí prosperovat, musejí naservírovat informace v takové podobě, aby čtenář a posluchač dostal základní informace a nemusel přemýšlet. A pokud má přemýšlet, tak je k myšlence podprahově naveden. Nesdílíte – li stejný názor jako široká veřejnost, která byla k zjednodušenému úsudku navedena, není s vámi něco v pořádku a jste nějací divní a zvláštní.

Začínáme investovat

Finanční server Měšec.cz vám přináší další díl seriálu o začátcích investování na kapitálových trzích. Přehled všech témat:

1. díl: Investování je pro každého. Zařaďte se i vy mezi VIP
2. díl: Bohatství není jen pro vyvolené. Jak nejlépe zhodnotit své peníze?
3. díl: Proč bychom měli investovat?
4. díl: Obchodování na burze vyžaduje přípravu
5. díl: Jak začít investovat?
6. díl: Předpokladem úspěchu investování jsou správně pochopené informace

Všechny cesty vedou k ČEZu

Původní deficit státního rozpočtu ve výši 230 mld. mnoho lidí vnímalo jako špatnou zprávu. Relativně rychlá dohoda předsedů stran o schválení úsporného balíčku není nic jiného, než předvedení, jak která strana dokáže tvrdě prosadit svoje priority a jak se politici dokážou pro blaho veřejnosti rychle a konstruktivně domluvit. 4% snížení základního platu působí jako ohromný ústupek, zvláště, pokud se okoření slovy: Uvědomujeme si, že šetřit musíme všichni a my, jakožto reprezentace státu, kterým voliči dali své hlasy, musíme jít příkladem. I když je to bolestivé.

Jde pouze o předvolební show a tak to musíme brát. Kde ale vzít peníze, pokud se výdajová stránka lehce vyhne kontrole? Příjmy nemusí povinně odpovídat předpokládané výši. Státní dluhopisy jsou dočasnou a chabou záplatou a nejde o nic jiného, než o přelévání dluhu. Prodat části akcií polostátních firem? Snad pouze České aerolinie, ty jsou dlouhodobě ztrátové, proč? To není dle mnohých politiků důležité a na pořadu dne. Ve hře zůstává tzv. superdividenda.

Jednejme rychleji než velcí hráči a drobní investoři a uvědomme si, že než se tato informace stane sólokaprem a předvolebním tahákem, jak perfektně strany řeší rekordní deficit, my předjímaví investoři se nyní budeme připravovat na nevyplacené zisky minulých let ČEZu. Po zjednodušených informacích jak si Martin Roman vydělal přes 600 milionů korun a vrcholní manažeři tolik a tolik, začaly akcie ČEZu padat, protože ani seriozní periodika nebyla schopna vysvětlit, že toto je pouze současný a pomyslný údaj. I investoři se spokojili s jednoduchým vysvětlením. Skandál kolem „Topolánkovy“ dovolené s vrcholnými manažery ČEZu akciím také moc nepomohl a akcie ČEZu nyní přešlapují na místě. Podobné téma: Na poklesech v krizi lze vydělat

Ceny elektrické energie půjdou dolů

První a druhá informace byla špatná pro veřejnost i investory, třetí je výborná pro veřejnost a špatná pro investory. Investoři tápají, jak vysoké budou dividendy a shodují se na tom, že stejné nebo o málo vyšší než za loňský rok, superdividenda není jistá. Akcie ČEZu dlouho stagnují a přitom mají velký potenciál. Nyní se pohybují na hodnotě kolem 900 Kč a nejvyšší hodnoty se loni přibližovaly 1400 Kč za akcii. Od té doby došlo prostřednoctvím ČEZ Teplárenské k převzetí 100% podílu společnosti Martia. Navíc v listopadu 2008 došlo k fúzím Akcez Enerji, kdy ČEZ získal 27,5 % této turecké společnosti, a ta v únoru 2009 získala téměř 100% podíl společnosti Sakarya Bolu Elektrik Dagitim. Následně v květnu 2009 byla v Turecku zaregistrována společnost ČEZ Sh.a. s 37,5% podílem na tureckém trhu. Na albánském trhu získal v květnu 2009 ČEZ 76% podíl v distribuční společnosti Operatori i Sistematit te Shperndarjet a v tu samou dobu vznikla v Irsku společnost ČEZ Finance Ireland, která je ve 100% vlastnictví ČEZu. Tyto všechny akvizice zvyšují nejen účetní, ale i tržní hodnotu ČEZu a je pouze otázka času, kdy soubor těchto zpráv nebude zastíněn „ špatnými“ informacemi a s očekáváním vysoké dividendy nastartuje nákupní horečku. V tu dobu budeme už pouze sledovat cvrkot zpovzdálí.

Telefónica O2 a její specifika na trhu

Tento výrazný dividendový titul je vhodný nakupovat po rozhodném dni pro výplatu dividend. Každý rok je to stejné: po rozhodném dni kurz padne hlouběji, než je čistá hodnota dividendy, tedy 42,50 Kč. Prodeje v posledních dnech před rozhodným dnem byly nadprůměrné a v poslední den dokonce přesáhly 1 mld. Kč. Hodnota akcie přesahovala 490 Kč a v jednom dni dokonce přesáhla 500 Kč. Po rozhodném dni klesaly až pod 430 Kč. Z toho vyplývá, že velcí hráči nebudou chtít prodávat pod cenou a budou se snažit tlačit její hodnotu nahoru. V půlročním horizontu mají akcie Telefónicy O2 prostor k růstu. Stále je vhodný čas k nákupu.

V tomto okamžiku je vhodné si za polovinu finančních prostředků nakoupit rovným dílem akcie ČEZu a Telefóniky O2 a vytvořit si z nich pilíř svého portfolia. Volatilita těchto akcií je mírná a proto se nevyplácí short (spekulativní nákup a prodej při krátkodobém prudkém výkyvu hodnot). Druhou polovinu finančních prostředků je vhodné užít právě na nákup akcií vysoce volatilních titulů. Shortování ale vyžaduje dlouhodobé sledování hodnot, cit a dobrou orientaci v informacích o těchto titulech.

Pamatujte si, že u dividendových titulů informace o dobrých a špatných hospodářských výsledcích nemají nijak zásadní vliv na hodnotu akcií, pokud není před rozhodným dnem pro výplatu dividend. Na pokles a vzestup mají vliv však informace předznamenávající příjmy a výdaje v dlouhodobém nebo střednědobém horizontu např. výhodné akvizice, získání nových strategických klientů nebo naopak zjednodušené hodnocení opčního programu managementu ČEZu nebo financování dovolených vlivným politikům. Tyto informace vnímají investoři jako vyhazování peněz, které mají být určeny jim.

dan_z_prijmu

Dlouhodobějším sledováním lze vypozorovat, že po rozhodném dni pro výplatu dividend akcie ČEZu padají velice mírně a za pár dní se dostávají na stejnou a vyšší hodnotu než před rozhodným dnem. Proto doporučuji dividendy ČEZu čerpat a u Telefónicy O2 nakupovat po rozhodném dni a prodat před rozhodným dnem. Poté celou částku reinvestovat dle stejného klíče včetně dividend ČEZu, které jsou vypláceny začátkem září, kdy je RD Telefónicy O2. Čtěte více: Vyplatí se nakoupit akcie kvůli dividendám?

Možností, jak začít obchodovat je několik. Prostřednictvím obchodníků s cennými papíry nebo přes RM Systém. Stačí podepsat komisionářskou smlouvu, vyplnit dotazník investora, otevřít si účet a po registraci na Středisku cenných papírů můžete začít obchodovat pomocí internetu téměř v reálném čase.

Jaké médium používáte ke zjišťování informací o investování?

  • Internet
    90 %
  • Rozhlas
    0 %
  • Televize
    3 %
  • Tisk
    4 %
  • Jiné
    3 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vážím si obecně lidí, kteří v životě něco dokázali a něčeho docílili. Nemám rád zjednodušené a černobílé výklady a primitivní vymývání mozků.


Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).