Hlavní navigace

Paušální účet jako pomocník i pastička

2. 10. 2007
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Bankovní účet s pevným měsíčním paušálem za služby je výborným pomocníkem pro aktivní klienty, ale také může být pořádným žroutem peněz. Než se necháte zlákat na paušál, promyslete si, zda ho opravdu využijete beze zbytku.

V polovině září se nabídka běžných účtů pro běžné spotřebitele rozrostla o dalšího hráče. Do boje o malé střadatele nečekaně vyrazila i Citibank, která předtím nezastírala, že preferuje spíše movitější klientelu. Nový účet s názvem Citi konto nabízí služby typu „all inclusive“, jak byli zvyklí klienti Živnostenské banky. V rámci tohoto balíčku neplatíte zvlášť poplatky za jednotlivé služby, ale pouze jeden měsíční paušál, který zahrnuje používání služeb bez omezení. Nový účet Citibank vám představíme a provedeme vás nabídkou konkurence.

Amerika se otevírá běžným klientům

Citibank hodně propagovala svůj účet s názvem Citi One, jehož součástí byl i spořící účet s 2,5 % roční úrokovou sazbou. Účet CitiOne byl vedený zdarma v případě, že zůstatky nebo investice byly vyšší než 100 000 Kč, ale ostatní poplatky si banka naúčtovala. S příchodem Citi konta již účet CitiOne nabízený není a zůstane jen stávajícím klientům. To zklame ty, kteří splňují podmínky pro vedení účtu zdarma, mnoho transakcí nemají a zároveň je láká zajímavá sazba spořícího účtu. Ovšem nové Citi konto rozšířilo možnosti pro všechny běžné klienty, nejen pro vyvolené s vyššími zůstatky. To ukazuje na skutečnost, že dlouho spící Citibank se rozhodla aktivně jít do retailových služeb (tj. pro běžné klienty) nejen v oblasti spotřebitelských úvěrů a půjček, ale do běžně dostupných bankovní služeb a platebního styku.

Citi konto – pro šetřivé aktivní obyvatele větších měst

„Naším záměrem je nabídnout klientům nejlepší a nejvýhodnější služby na trhu. Po nabídce spořícího účtu s trvale nejvyšším úročením v ČR jsme se rozhodli představit v oblasti depozit další unikátní produkt, který vyčnívá nad nabídkou ostatních bank. Kromě širokého spektra služeb, které jsou součástí Citi konta, je největší výhodou účtu jeho cena, která je nyní nejnižší na trhu,“ uvedl pro Měšec.cz Bert Pijls, ředitel retailového bankovnictví Citibank. A kolik účet stojí? Za 99 Kč měsíčně získáte komplexní balík služeb, se kterými si většina klientů bank plně vystačí. Balíček Citi konto zahrnuje za zatím nejnižší cenu na trhu tuzemský platební styk, výběry z bankomatů v nebankovní síti Euronet, platební karty a přímé bankovnictví. Nevýhodou je menší počet bankomatů, takže výhody bezplatných výběrů využijete hlavně při návštěvách nákupních center nebo pokud jste z většího města.

Dobrá cena i služby

Silnou zbraní Citibank je cena účtu a rozsah nabízených služeb. Přestože je v ceně účtu kreditní karta, tuto kartu lze stejně získat zdarma i bez potřeby účtu. Podmínkou je však minimální příjem ve výši 12 000 Kč měsíčně, a lze proto očekávat, že k majitelům účtů bude banka mírnější a časem jim kreditku nabídne sama. Součástí účtu je i spořící účet s úrokovou sazbou 2,5 % p.a. Vzhledem k tomu, že není nijak omezena níže ani výše částky na tomto účtu, jde zatím o nejvýhodněji úročený spořící účet. Konkurenční ING Konto má sazbu mírně nižší (2,25 % p.a.) a u ostatních bank je úroková sazba spořícího účtu podmíněna minimálním (Poštovní spořitelna, Oberbank) nebo naopak maximálním (Česká spořitelna) zůstatkem. Jenže ani Citibank ve své nabídce rozhodně osamocena není.

+ Nejnižší paušál na trhu, možnosti internetového bankovnictví, lze změnit PIN k platební kartě

– Menší počet zvýhodněných bankomatů, absence kontokorentu (banka ho „neumí“), poplatek za bezpečnostní klíč (je podmínkou internetového bankovnictví)

GE Money Bank – za rozumnou cenu maximum služeb

Účet, kde v měsíčním paušálu je nabídka naprosté většiny dostačujících služeb prodává od února 2007 GE Money Bank s názvem Genius Active. Za 119 Kč měsíčně nabízí její účet zatím nerozsáhlejší možnosti, které jsou v ceně měsíčního paušálu. Pro mnoho zájemců jsou zvláště lákavé výběry z bankomatů vlastní banky bez omezení. Vše má výhody a nevýhody, proto od GE Money Bank můžete sice očekávat pestrou úvěrovou nabídku, ale pro spoření jděte jinam, má nejhorší úrokové sazby spořícího účtu.

+ Nejlepší nabídka služeb v rámci měsíčního paušálu, solidní počet bankomatů

– Velmi nízké úrokové sazby spořícího účtu, omezené možnosti internetového bankovnictví

Česká spořitelna – chytrý tah pro zdražení služeb

Srovnávat účet České spořitelny s ostatními „paušálními“ účty je složitější, dokonce samotná Česká spořitelna ostře protestuje proti názvu „paušál“ a svůj nový Osobní účet prezentuje jako individuální možnost volby služeb. Jenže když si zájemce o paušální služby tyto služby k Osobnímu účtu ČS dokoupí, jde v konečném důsledku o měsíční paušál za využívání služeb. A Česká spořitelna vychází pro aktivní klienty jako velmi drahá. Chtít vše v jednom přijde u České spořitelny minimálně na necelých 200 korun. A to si už většina aktivních klientů rozmyslí, zda není lepší optimalizovat bankovní poplatky jinou cestou. Oproti původní nabídce cenových programů ČS už není v ceně Osobního konta například kreditní karta, ta se majitelům Osobního účtu zpoplatní zvlášť. Z 2,5% úrokové sazby spořící části účtu moc nezbude, když si rozpočítáte náklady na tuto výhodu omezenou částkou 50 000 Kč.

+ Komplexní nabídka služeb včetně různých variant pojištění, možnosti internetového bankovnictví, počet bankomatů, lze změnit PIN k platební kartě

– Cena služeb, omezení úrokového zvýhodnění na 50 000 Kč

UniCredit Bank (od 5. listopadu 2007) – když nehledíte na cenu

Banka s jedničkou ve znaku, která vznikne v listopadu sloučením stávající HVB Bank a Živnostenské banky, má již ve svém sazebníku paušální účet s názvem Konto Komplet za 169 Kč měsíčně. Má totožné parametry jako současný balíček služeb s názvem Osobní menu Forte, který nabízí Živnostenská banka. Mezi výhody budou patřit bezplatné výběry z bankomatů vlastní banky, zvýhodněná cena 9 Kč za výběry z bankomatů ostatních bank a hotovostní vklady přes bankomat v ceně měsíčního paušálu. V současné době ještě není jasné, jaké parametry bude mít spořící účet.

+ Zvýhodněná cena za výběr z bankomatů jiných bank, rozsah služeb, možnosti internetového bankovnictví

– Cena balíčku

Komerční banka – když se chcete pochlubit

Extra konto Komerční banky nabídne za extra cenu 125 Kč měsíčně komplexní balík služeb obsahující platební styk v České republice. Tahounem je zejména platební karta s vlastním designem, která je do 31. října 2007 vydávána v ceně měsíčního paušálu, poté za poplatek. Dvě platební karty s cestovním pojištěním mají být dostatečnou zárukou pro cestovatele. Tvůrci Extra konta počítají s tím, že více jak 4 výběry z bankomatu měsíčně klient nepotřebuje, takže každý další výběr z bankomatů vlastní banky je zpoplatněn (4 výběry měsíčně jsou na konkrétní kartu, při dvou kartách jde o celkem 8 výběrů).

+ Možnost zvolit vlastní obrázek na platební kartu, cestovní pojištění v ceně karty, rozsah internetového bankovnictví, slušná síť vlastních bankomatů, lze změnit PIN k platební kartě

– Zpoplatněné výběry z bankomatů nad stanovený limit, vysoká úroková sazba kontokorentu

Fio, družstevní záložna – pro šetřílky a odpůrce poplatků

Nebankovní kampelička sice nemá paušální účet, ale dokáže ho snadno nahradit. Velkou výhodou jejího účtu jsou všechny tuzemské platby zdarma, jsou-li zadány elektronicky. Zdarma je i vedení účtu a debetní karta Maestro. Zpoplatněné jsou pouze výběry z bankomatů. Spořící účet Fio zná, ovšem má omezující podmínky. V tabulce je příklad v podobě týdenního termínovaného vkladu s obnovou na částku 50 000 Kč.

+ Cena za služby, rozsah internetového bankovnictví

- Chybí nabídka doplňkových služeb, platí se za každý výběr z bankomatů, nižší úrokové sazby, omezení spořícího účtu

dan_z_prijmu

Přehled účtů s měsíčním paušálem za služby
Banka Citibank Česká spořitelna Fio záložna GE Money Bank Komerční banka UniCredit Bank
Název účtu Citi konto Osobní účet Běžný účet Konto Genius Active Extra konto Konto Komplet
Měsíční paušál 99 Kč 268 Kč 0 Kč 119 Kč 125 Kč 169 Kč
Výběry z vlastních bankomatů 0 Kč 0 Kč 5 Kč z bankomatů ČSOB 0 Kč 0 Kč první čtyři každou z karet, poté 6 Kč 0 Kč
Výběry z ostatních bankomatů 25 Kč 25 Kč + 0,5 % 30 Kč 35 Kč 39 Kč 9 Kč
Internetové bankovnictví 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Tuzemský platební styk 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Platební karty (2 kusy) 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Úrok na spořicím účtu (p.a.) 2,50% 2,25 % do 50 000 Kč 2,35% (s týdenní periodou pro 50 000 Kč) 0,2–0,6 % dle pásma 1,03–1,83 % dle pásma n/a
Další služby v ceně paušálu další účet v cizí měně, kreditní karta, měsíční výpis poštou, internetové a telefonní bankovnictví, příchozí zahraniční platby v uvedené ceně jsou i zůstatkové SMS a kontokorent, přímé bankovnictví všemi kanály nejsou internetová debetní karta, 1 vklad v hotovosti na přepážce banky, 50 SMS zpráv, kontokorent, měsíční výpis poštou, přímé bankovnictví všemi kanály internetová debetní karta, cestovní pojištění pro celou rodinu, kontokorent, přímé bankovnictví všemi kanály čtvrtletní výpis poštou, druhý účet v Kč nebo v cizí měně, 1 platba zadaná papírově, 1 vklad v hotovosti na přepážce banky, všechny vklady přes bankomat, přímé bankovnictví všemi kanály, 10 SMS zpráv, kontokorent

Nehodí se pro každého

Paušální účet by se dal shrnout do jedné věty: nechci slevu zadarmo. Jinými slovy, nemyslete si, že banka je milosrdným ústavem, který vám chce pomoci. Každý produkt je stvořený proto, aby generoval zisk, a je jedno, zda přímo, nebo zprostředkovaně. Bance se dokonce vyplatí dotovat některé služby za účelem získání klienta – jakmile ho získá, může mu nabídnou služby další (úvěry, investice apod.)

Pro aktivní klienty s velkým počtem transakcí je paušální účet vhodným nástrojem, jak snížit bankovní poplatky. Ovšem vzhledem k cenovému rozdílu se může vyplatit mít transakční účet u konkurence než u vlastní banky. A naopak, pokud vám na účet přijde výplata, provede se pár trvalých plateb a zbytek vyberete v bankomatu, resp. utratíte při platbě kartou, nemá smysl si paušální účet pořizovat. Proto zvažte, zda se necháte  vaším osobním bankéřem při návštěvě pobočky zlákat ke změně účtu, mohou to být totiž i vyhozené peníze. A to je přece škoda.

Kdo má nejlepší účet pro aktivní klienty?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).