Hlavní navigace

Lákadla stavebních spořitelen

15. 9. 2006
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

S blížícím se koncem roku se ozývají stavební spořitelny s novými lákadly, kterými se snaží získat nerozhodnuté klienty, aby využili jejich služeb. Tahákem číslo jedna je stále státní podpora. Ovšem na významu získávají i další - především překlenovací úvěry. S čím spořitelny letos přicházejí?

Stavební spoření je na českém trhu od r. 1992. Tento poměrně mladý produkt je však velice rozšířen. Jeho prvotním účelem je umožnit klientovi zajistit bytovou potřebu, a to v podstatě jakýmkoliv způsobem, který souvisí s uspokojením této potřeby. Od rekonstrukce starého panelového bytu až po postavení nového rodinného domku. Jinou možností je ale využít stavebního spoření čistě jako druhu spoření.

Největší výhodou stavebního spoření je státní podpora, která byla v roce 2004 snížena na 15 % z naspořené částky, maximálně 3 000 Kč za rok. I přesto je stavební spoření výhodné pro ty, kteří nemají rádi riziko a na druhou stranu ví, že termínované vklady u klasických spořitelen a bank jsou spíše cestou do pekel nežli k nové vile s bazénem, o které sní. Jinými slovy: produkt je relativně výnosný na to, že míra rizika je opravdu minimální.

Na českém trhu působí v současné době šest stavebních spořitelen. S nástupem září se jako obvykle předhání v různých novinkách a nových službách šitých „klientům přesně na míru“, jiné se spokojí pouze s argumentováním a širokým rozhazováním rukou, že „my nepotřebujeme nic vylepšovat, když máme bezkonkurenčně nejlepší služby“. Pojďme se podívat trošku zblízka na to, co nového nabízejí jednotlivé stavební spořitelny.

Základní vkladová úvěrové sazby
Spořitelna – produkt Základní vkladová úvěrová sazba (p. a.)
ČMSS – Invest 2,0%
ČMSS – Perspektiv 2,0%
ČMSS – Atraktiv 1,0%
Hypo – Nadstandartní spoření 2,4%
Hypo – Chytré spoření 2,0%
Buřinka 2,0%
Modrá pyramida 2,0%
Wuestenrot – finanční varianta 1,0%
Wuestenrot – normální varianta 1,0%
Wuestenrot – speciální varianta 2,1%
Wuestenrot – optimální varianta 2,1%
Raiffeisen – Spořící tarif 2,0%
Raiffeisen – Úvěrový tarif 1,0%

Co je nového u stavebních spořitelen?

Hypo stavební spořitelna připravila mezinárodní kreditní kartu s úvěrovým limitem 30 000 korun, která přináší různé výhody oproti klasickým kreditním kartám. Nabízí až 45denní bezúroční období a limit až 20 000 korun pro nové klienty. Zajímavostí je ale vedení účtu stavebního spoření k této kartě zdarma.

Dále Hypo stavební spořitelna ve spořícím tarifu NS k běžnému úročení ve výši 2 % ročně dává úrokové zvýhodnění ve výši 20 % připsaných úroků (roční úrok celkem až 2,4 %) a dodatečné úrokové zvýhodnění ve výši 1 % z cílové částky.

V poslední době dochází ke zkracování vyřízení žádostí o úvěr. Lucie Badová, vedoucí oddělení marketingu Hypo stavební spořitelny, k tomu uvedla: Žádosti jsou běžně zpracovány do jednoho týdne od doručení na centrálu stavební spořitelny. Termín je však závislý také na kvalitě a rychlosti dodaných podkladů k úvěrové žádosti.

Raiffeisen stavební spořitelna se snaží při úvěrovém procesu zvýhodňovat stávající kmenové spořící zákazníky. Sázíme na Nízkou hyposplátku, u níž splátka milionového úvěru činí 5750 Kč měsíčně, a navíc garantujeme úrok stavebního úvěru 3,5 % p. a., uvedla Andrea Polanská z Raiffeisen stavební spořitelny.

RSTS zavedla službu Raiffeisen home service, která je určena stálým klientům čerpajícím úvěr. Zajišťuje řešení nouzových situací spojených s bydlením, jako například možnost sjednání oprav v domě či bytě v jakoukoliv denní či noční hodinu, rychlou technickou pomoc ve stavu nouze (instalatér, topenář, zámečník, elektrikář, sklenář, pokrývač – s náklady do 1000 Kč zdarma) či poradenství.

Modrá pyramida stále sází na Hypoúvěr a jeho ekvivalent Hypoúvěr 100. Modrá pyramida je první stavební spořitelnou, která takové produkty uvedla na trh. Hypoúvěr je něco mezi hypotékou a stavebním spořením a Hypoúvěr 100 umožňuje čerpat úvěr až do výše 100 % odhadní ceny nemovitosti.

Modrá pyramida připravila též speciální úvěr pro koupi družstevního bytu. Klient může požádat o úvěr bez jakéhokoliv finančního základu. V případě úvěru pro družstevní byty nemusí klient až do výše 1 000 000 korun ručit nemovitostí, nýbrž 3 ručiteli.

Poslední novinkou je právě výše zmíněný Hypoúvěr 100, snížení úrokových sazeb úvěrů koncem května a od 1. srpna zvýhodnění podmínek Renoúvěru Multi – rozšíření bez zajištění až do výše 10 mil. Kč, uvedla Hana Vaněčková, ředitelka externí a interní komunikace Modré pyramidy.

Žhavou novinkou kolem Modré pyramidy stavební spořitelny, je skutečnost, že 7. září prodala Česká pojišťovna svůj desetiprocentní podíl v Modré pyramidě Komerční bance. Komerční banka se tak stává majoritním akcionářem, z čehož pro ni plynou větší pravomoci. Současně to také znamená, že se mohou změnit některé služby či podmínky pro klienty.

Je to pozitivní zpráva pro naše klienty. Nabídneme jim další zkvalitnění klientského servisu, ještě vyšší dostupnost služeb a v neposlední řadě rozšíření palety produktů, uvedl člen představenstva Modré pyramidy Jiří Šperl.

Českomoravská stavební spořitelna je největším subjektem na poli stavebního spoření, co se týče tržního podílu. Velikou novinkou je změna přístupu ke klientovi v oblasti stanovování roční úrokové sazby z překlenovacího úvěru.

Až dosud o úrokové sazbě rozhodovala klientova historie, tj. jak dlouho spořil, jakou částku naspořil apod., říká Rostislav Trávníček, marketingový ředitel ČMSS, a dodává: Nové podmínky přihlížejí zejména k tomu, jak rychle dosáhne klient přidělení, nebo řečeno jinak, jak rychle dospěje k vyrovnání překlenovacího úvěru. Podle toho, k jaké době splatnosti překlenovacího úvěru se zaváže, je mu přiznána úroková sazba. Což znamená, že má možnost dosáhnout výhodnějších podmínek, když se zaváže k „určitému platebnímu chování“.

Novinkou je také tzv. dluhopisový fond založený na strategii absolutní návratnosti. Vždy k 1. lednu je stanovena hodnota, pod kterou by fond neměl koncem roku klesnout.

Od 1. září se dále změnila i výše úhrady za zpracování žádosti, která dle typu úvěru činí 0 %, 0,5 % nebo 1 % z objemu úvěru.

Po skončení okurkového léta se finanční instituce tradičně předbíhají v novinkách a honu na nové klienty. Nejinak je tomu i u stavebních spořitelen. Zatímco některé si lámou hlavu s novými produkty a dech beroucími službami, stavební spořitelna Wuestenrot na to jde od lesa. Protože zná českou povahu velice dobře, za členství v klubu nabízí zdarma kalkulačku či dokonce možnost vyhrát kuchyňskou linku, skůtr, počítač.

skoleni_15_4

Pod názvem Superúvěr se skrývá překlenovací úvěr, k jehož poskytnutí Wuestenrot stavební spořitelna nevyžaduje žádný počáteční vklad.

Nabídka Stavební spořitelny České spořitelny týkající se finanční odměny až 1000 korun pro nové klienty narozené do 31. prosince 2005 včetně skončila 31. srpna. Dále Buřinka zatím mlčí. Česká spořitelna ale uvedla, že změny chystá.

Poplatky stavebních spořitelen
Uzavření smlouvy (z cílové částky) Vedení účtu (ročně) Úhrada za změnu tarifu Ukončení smlouvy před uplynutím vázací doby Přespoření cílové částky
ČMSS 1% 290 Kč 1/3, 2/3 či 1/2 dosud připsaných úroků 0,5 % z cílové částky
Hypo 0,9 % – 1,8 % 360 Kč 0,5 % z cílové částky 0 % – 1,8 % rozdílu zůstatku účtu a cílové částky
Buřinka 1% (max. 9 500 Kč) 285 Kč/470 Kč/550 Kč 95 Kč 0,5 % z cílové částky 1 % z rozdílu zůstatku účtu a cílové částky
Modrá pyramida 1 % (max. 7 500 Kč) 300 Kč 1/3 z dosud připsaných úroků 0,5 % z cílové částky 1 % z navyšované částky (max. 7 500 Kč)
Wuestenrot 1 % (max. 30 000 Kč) 250 Kč 1. změna zdarma/další 100 Kč 0,5 % z cílové částky 1 % z rozdílu cílových částek (max. 30 000 Kč)
Raiffeisen 1% 284 Kč 1/3, 2/3 či 1/2 dosud připsaných úroků 0,5 % z cílové částky 1 % z rozdílu cílových částek

Máte uzavřené stavební spoření?

  • Ano.
    85 %
  • Ne, ale uvažuji o tom.
    8 %
  • Ne, nechci stavební spoření.
    7 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působí jako redaktor ekonomické redakce České televize.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).