Hlavní navigace

Kontrola na neschopence 2022: jak probíhá a jaké postihy hrozí za porušení povinností?

18. 4. 2022
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Zaměstnanci na nemocenské jsou povinni dbát doporučení lékaře a dodržovat režim dočasně práce neschopného jedince. Zda nemocní povinnosti dodržují, či nikoliv, zjišťuje kontrola na neschopence. Porušení povinnosti bez adekvátního odůvodnění může končit ztrátou nemocenské i výpovědí ze zaměstnání.

Kontrola na neschopence – k čemu slouží

V období pracovní neschopnosti může být nemocný zkontrolován pověřeným orgánem. Pokud by byl zaměstnanec v době kontroly mimo domov a neměl k nepřítomnosti adekvátní důvod, může přijít nejen o nemocenskou, ale dokonce i o práci.

Účelem kontrol není zbytečné znepříjemňování životů zaměstnanců. Kontroly slouží k tomu, aby snižovaly riziko zneužívání podpory během nemoci. Spousta pracujících lidí vycházky v době neschopenky přesto porušuje. Spoléhat se na to, že vás ani vaše známé na neschopence dosud žádná kontrola nenavštívila, by se přitom nemuselo vyplatit.

Jak se správně chovat na neschopence

Zaměstnanec má právo požádat lékaře o vystavení neschopenky, pokud mu zdravotní stav brání ve výkonu pracovní činnosti, případně ohrožuje zdraví jeho kolegů. V době uznané nemoci je povinen dodržovat tzv. režim dočasně práce neschopného jedince. Co to znamená?

Zaměstnance na neschopence je povinen:

  • svému lékaři sdělit adresu, na které se bude v době nemoci vyskytovat, přičemž⁠ nemusí jít o trvalou adresu (lze ji ale změnit pouze na základě dohody s lékařem),
  • řádně označit zvonek a případně i byt jmenovkou,
  • předložit platný průkaz totožnosti, o který kontrola požádá,
  • předložit doklad o neschopence,
  • chodit ven pouze v době lékařem povolených vycházek.

Jaká práva má zaměstnanec na nemocenské

Nemocný zaměstnanec je povinen svému zaměstnavateli umožnit kontrolu. Nařizuje mu to platný zákoník práce. Kontrola musí respektovat jeho ústavní právo na ochranu před neoprávněným zasahováním do soukromého a rodinného života a nedotknutelnosti obydlí.

Úředník pověřený kontrolou nesmí do bytu vstoupit bez výslovného souhlasu zaměstnance a musí se prokázat průkazem kontrolora. Kontrola má právo pouze ověřit, jestli se nemocný nachází na uvedené adrese, případně zda dodržuje povolené vycházky.

Postižený má rovněž právo s výsledkem kontroly nesouhlasit, odvolat se či se svých práv domáhat soudní cestou.

Vycházky během nemocenské

Opustit domov může zaměstnanec na neschopence z důvodů návštěvy lékaře (plánované, ale i neplánované například v případě náhlých zdravotních potíží či komplikací) nebo v době vycházek povolených lékařem, případně jiného závažného důvodu.

Dobu vycházek stanovuje lékař na základě zdravotního stavu. Mohou být povoleny pouze v časovém rozmezí od 7.00 do 19.00, nejdéle však na dobu 6 hodin denně.

Jak a kdy probíhají kontroly na neschopence v roce 2022

Nemocný zaměstnanec je bez ohledu na kontrolu povinen dodržovat všechna výše uvedená pravidla režimu dočasně práce neschopného zaměstnance. O kontrole není zaměstnanec na neschopence informován předem. Kontrolor tak může nemocného zkontrolovat, kdykoliv uzná za vhodné.

Kontrolu na nemocenské smí provádět pověření zaměstnanci okresní správy sociálního zabezpečení (OSSZ). Ti se musí na místě kontroly nejprve prokázat průkazem kontrolora. Poté do předloženého dokladu o neschopence zaznamenají údaje o kontrole (datum a čas kontroly).

Kontrola na neschopence prvních 14 dní

Prvních čtrnáct dní nemocnému zaměstnanci vyplácí náhradu mzdy zaměstnavatel, a ten má tudíž právo si svého zaměstnance během nemoci zkontrolovat sám prostřednictvím svých lidí. Pověření zaměstnanci OSSZ mohou kontroly provádět až od 15. dne neschopenky. 

Kontrola na nemocenské po 22. hodině, o víkendu a svátcích

Kontrola na nemocenské nemusí probíhat pouze ve standardní pracovní době nemocného zaměstnance, jak se mnozí domnívají. Nemoc trvá od vystavení neschopenky až do jejího ukončení 24 hodin denně.

Kontrola může přijít kdykoli, a dokonce i opakovaně, klidně každý den. Zaměstnanec na neschopence může být kontrolován během dne, brzy ráno i v pozdních hodinách (večer po 22. hodině), a to nejen v pracovní dny, ale také o víkendu či státním svátku. Kontrola může přijít i v den ukončení neschopenky.

Postihy za porušení režimu dočasné pracovní neschopnosti

Zaměstnavatel má několik možností, jak může podvádějícího zaměstnance potrestat, a to:

dan_z_prijmu

  • krácením nebo odnětím nemocenské – až na 100 dní ode dne porušení povinností,
  • pokutou až do výše 20 tisíc Kč – v případě porušení léčebného režimu zvlášť hrubým způsobem,
  • výpovědí ze zaměstnání – v případě zvlášť vážného porušení povinností.

Výpověď může být zaměstnanci podaná pouze v případě vážného porušení povinností. O práci může přijít například zaměstnanec, u něhož se zjistí, že v době nemocenské odjel na dovolenou k moři do zahraničí nebo vykonával jinou výdělečnou činnost.

Co dělat, když vás kontrola nezastihne doma

Nemocný, kterého kontrola na adrese nezastihne, obdrží písemnou výzvu (může to být SMS či e-mail) ke kontaktování OSSZ a vysvětlení své nepřítomnosti nejpozději do následujícího pracovního dne. V případě porušení režimu dojde k zahájení správního řízení, v němž bude rozhodnuto o způsobu postihu.

Kdy chodí kontrola na nemocenské?
Každý zaměstnanec, kterému byla uznána dočasná pracovní neschopnost, je povinen dodržovat režim, jež mu ošetřující lékař stanoví. Většinou tento režim spočívá v dodržování klidu na lůžku s případnými vycházkami, pro které je určen konkrétní čas během dne. O kontrole z okresní správy sociálního zabezpečení není zaměstnanec předem informován. Probíhá vždy neočekávaně a někdy také opakovaně, a to jak ve všední dny, tak o víkendu nebo o svátcích. Navštívit pacienta kontrolor může dokonce i v pozdních večerních hodinách.
Jak probíhá kontrola při neschopence?
Kontrola může být provedena, kdykoliv to uzná OSSZ za vhodné. Probíhá tím způsobem, že zaměstnance nečekaně navštíví kontrolor v době, kdy nemá od lékaře povolené vycházky. Na místě se prokáže průkazem kontrolora a zaeviduje si datum a čas provedené kontroly. Pakliže zaměstnanec není na místě zastižen, obdrží písemnou výzvu od OSSZ, aby odůvodnil svou nepřítomnost.
Jaké jsou postihy za nedodržení režimu na nemocenské? 
V případě, že kontrola nezastihne zaměstnance v době, kdy nemá povolené vycházky od lékaře, doma nebo na adrese, kterou uvedl jako místo, kde bude marodit, má zaměstnavatel právo jej potrestat. Může tak učinit buď zkrácením, nebo odnětím nemocenské, pokutou až do částky 20 tisíc korun, pokud došlo k obzvláště hrubému porušení režimu, nebo v krajním případě výpovědí ze zaměstnání.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).