Hlavní navigace

Komu padne Černý Petr v propouštění? Míst je stále hodně, ale jen pro kvalifikované

21. 1. 2009
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Zpomalování ekonomiky se začalo projevovat i na trhu práce. Míra nezaměstnanosti se v prosinci 2008 zvýšila z 5,3 na 6 procent, a to je největší nárůst za posledních 10 let. Úřady práce evidují 335 tisíc uchazečů o zaměstnání. Zatímco některé kraje se drží, v jiných se začíná projevovat slábnoucí kupní síla obyvatel. Přitom stále je dostatek volných míst, ale ne pro každého.

Větší nárůst lidí bez práce se očekává v letošním roce. Většina ekonomických odborníků přiznává, že důsledky krize na českou ekonomiku a zejména na sociálně slabší většinu obyvatelstva budou daleko větší, než před nedávnem předpokládali i ti největší pesimisté. Vývoj ekonomiky ke konci minulého roku a počátkem tohoto roku ukazuje, že do roka může být u nás dvojnásobný počet nezaměstnaných, může se pohybovat kolem 700 tisíc osob.

Prozatím mírný optimismus

V Mladé Boleslavi činila v prosinci míra nezaměstnanosti 2,74 %, což je pouze mírný nárůst ve srovnání s listopadem (2,34 %). Samozřejmě, že velký vliv na zvýšení počtu uchazečů o práci měl útlum výroby ve Škodě-Mladá Boleslav. Ke konci roku bylo ukončeno zaměstnávání agenturních pracovníků, nepřetržitý provoz se omezil pouze na dvě směny. To znamená, že i část stálých zaměstnanců byla zaregistrována na ÚP a pobírají ze zákona 60 % svého předchozího platu. Údaje za leden budou nepříznivé, ale k dramatickému nárůstu nezaměstnaných by dojít nemělo, řekl pro Měšec.cz Ing.Lubomír Kiš.

Nestěžují si zatím ani na Mostecku, kde míra nezaměstnanosti zaujímá každoročně první místo. Šanci získat práci mají zejména vysokoškoláci: inženýři-strojaři a elektro, stavební inženýři, učitelé základních škol, farmaceuti a lékaři. Těm posledně jmenovaným nabízejí nástupní platy mnohem vyšší než v Praze, a navíc často s bytem. Po promoci jsem nastoupil na jedné velké pražské klinice s platem 20 000 korun hrubého, ale do „pohraničí“ bych nikdy nešel. Raději si přivydělávám na grantech a beru si více služeb, svěřil se serveru Měšec.cz 28letý lékař Jindra.

Na nedostatek nabídek volných pro absolventy vysokých škol nemohou naříkat ani v Lounech. Tamní úřad práce marně hledá fyzioterapeuty, učitele cizích jazyků, farmaceuty a samozřejmě – lékaře. Některá zdravotnická zařízení jim dokonce nabízejí i měsíční příplatek (3000 Kč), šestitýdenní dovolenou a další benefity. Jsou ochotni zaměstnat i lékaře bez atestace nebo cizince ze zemí Evropské unie. Čtěte více: Nelegální zaměstnávání má stále zelenou.

Najděte si novou práci! Zkuste naší sekci měšec.cz/práce

Téměř nulová šance bez kvalifikace

Zapojit se do pracovního procesu je však velice obtížné pro lidi bez kvalifikace, pouze ze základním vzděláním a handicapované. Například vsetínský úřad práce eviduje 39 zdravotně postižených osob, ale nabízí místo pouze pro jednoho. Podle Mgr. Ivany Soukupové z odboru poradenství Úřadu práce v Mostě, je jednou z hlavních příčin nezaměstnanosti nekvalifikovaných osob neochota rozšiřovat si vzdělání a rekvalifikovat se, přestože Most má v rámci České republiky jeden z nejpropraco­vanějších systémů rekvalifikace. Ztráta zaměstnání však nehrozí jenom jim. Postiženy budou i regiony, na jejichž území se nacházejí podniky, které jsou ekonomickou krizí nejvíce postiženy. Jde o Středočeský, Královéhradecký, Jihočeský a Moravskoslezský kraj – automobilový, textilní průmysl a sklářství. Čtěte více: Při výpovědi v práci pečlivě pozorujte, co podepisujete.

skoleni_15_4

O svá místa mohou v průběhu letošního roku přijít i další profese. Zeštíhlováním podniků ubudou pracovní místa zvláště v administrativě. Pokles výstavby a stagnace na trhu s byty připraví o práci realitní makléře, ale i architekty a stavební inženýry. Propouštět budou i banky, a to především pracovníky investičních oddělení, portfolio manažery, úvěrové analytiky a dealery. Krize se nevyhne ani pracovníkům v hotelnictví a pohostinství, vzhledem k zmenšujícímu se počtu přijíždějících zahraničních návštěvníků (vyjma hlavního města). Pokles počtu zakázek si vynutí i redukci pracovních míst v zemědělství. Čtěte více: Když se zaměstnanec stane v práci nadbytečným.

Nevěšte hlavu a jednejte

Ztráta zaměstnání a nutnost hledat nové místo je sice nepříjemnou a psychicky náročnou situací, rozhodně to ale neznamená konec vaší kariéry. Pokud si přečtete životopisy úspěšných lidí, zjistíte, že téměř každý z nich se v určité fázi své kariéry do podobné situace dostal a mnozí i opakovaně. Jak ze svízelné situace? Jana Kašparová, tisková mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů pro server Měšec.cz radí: Při hromadném propouštění je zaměstnavatel povinen tuto skutečnost oznámit nejméně 30 dní předem příslušnému úřadu práce. Každý, koho se to dotýká, by měl neprodleně navštívit ÚP a seznámit se nabídkami zaměstnání podle své profese. Pokud žádnou nenajde, může využít možnosti přihlásit se předem do některé z vypsaných rekvalifikací. Ve zbývajícím čase může hledat práci i dalšími způsoby. Podle Ivany Soukupové existují mimo úřad práce čtyři cesty vedoucí k získání vhodného zaměstnání: Inzerce volných míst na internetu, využití specializovaných institucí a agentur, vlastní kontakty a přímé oslovení zaměstnavatele. I když oslovený třeba momentálně žádnou volnou pozici nemá, může se na vás v budoucnu obrátit nebo vás doporučit někomu jinému. Čtěte více: „Výpověď dohodou“ je nesmysl. Jak správně rozvázat pracovní poměr dohodou?

Bojíte se dlouhodobé nezaměstnanosti?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Neúnavná cestovatelka po zemích známých i objevitelských, pravidelná návštěvnice fitness centra, milovnice vysokohorské turistiky v Alpách. Objevila jsem i kouzlo paraglidingu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).