Hlavní navigace

Komerční banka: Další banka s účty za paušál

16. 3. 2007
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před časem přišla GE Money Bank s účtem za paušální poplatek, novinkou, kterou již tři roky nabízí Živnostenská banka. Zatím poslední bankou s účtem "za paušál" je Komerční banka. S čím chce zabodovat proti konkurenci? Je její nabídka výhodnější nebo zaostává? A komu se "paušální účet vyplatí"?

Komerční banka připravila na základě analýzy klientských potřeb nové dva účty – Extra konto a Premium konto. Oba mají jedno společné – jsou za paušál a obsahují většinu dalších služeb v ceně balíčku (jak se občas říká „zadarmo“).

Oba účty mají nahradit stávající balíčky Expreskonto a A-konto, jejichž klienti ale nebudou přeřazeni automaticky – musí o změnu požádat. Nové verze jsou oproti svým starším variantám bohatší o služby zahrnuté v ceně, ovšem cena je odpovídajícím způsobem zvýšena…

Podle vyjádření banky nedochází k zavedení účtů s paušálními poplatky v reakci na produkt Active Konto od GE Money Bank, ale je připravované již od podzimu loňského roku.

Účty „za paušál“
Komerční banka GE Money Bank Živnostenská banka
Extra konto Premium konto Genius Active Genius Active + Standard Forte
Měsíční poplatek 125 Kč 325 Kč 119 Kč 169 Kč 99 Kč 169 Kč
Měsíční výpis 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Přímé bankovnictví 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Kontokorent 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Debetní karty embosovaná, elektronická zlatá, embosovaná 2 embosované nebo elektronické 2 embosované nebo elektronické elektronická embosovaná (2. karta za polovic)
Internetová karta ano ano ano ano ne ne
Počet elektronických transakcí zdarma neomezeně neomezeně neomezeně neomezeně neomezeně neomezeně
Počet výběrů z vlastního bankomatu zdarma 3 + 1 neomezeně + 3 neomezeně neomezeně neomezeně neomezeně
Cena výběru z cizího bankomatu 39 Kč 39 Kč 35 Kč 35 Kč 30 Kč 30 Kč
Cena výběru v zahraničí 1 %, min. 100 Kč 1 %, min. 100 Kč 0,5 %, min. 100 Kč 0,5 %, min. 100 Kč 105 Kč + 0,5 % 105 Kč + 0,5 %
Příchozí platby 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Vklad na pobočce 0 Kč 0 Kč 6 Kč (první zdarma) 6 Kč (první zdarma) 20 Kč 20 Kč
Výběr na pobočce od 45 Kč od 45 Kč 60 Kč 60 Kč (první zdarma) 20 Kč 20 Kč
Platební příkaz na pobočce 20 Kč/22 Kč 20 Kč/22 Kč 39 Kč 39 Kč (první zdarma) 30 Kč 30 Kč
Tuzemská platba – přímé bankovnictví 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Změna/zrušení trvalého příkazu, SIPO, inkasa na pobočce 0 Kč 0 Kč 30 Kč 0 Kč 30 Kč 30 Kč
Změna/zrušení trvalého příkazu, SIPO, inkasa přes internet 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč

Jak je z tabulky patrné, rozdíly mezi jednotlivými účty s paušálními poplatky jsou minimální. Za povšimnutí stojí počet výběrů z vlastního bankomatu, kde Komerční banka nabízí u levnější varianty účtu tři výběry embosovanou a jeden výběr elektronickou kartou a u dražší varianty účtu, která obsahuje zlatou kartu dle výběru (MasterCard, Visa nebo American Express), u embosované varianty též „pouze“ tři výběry v měsíci zdarma. Ostatní banky jsou benevolentnější a nabízejí všechny výběry z vlastních bankomatů zdarma.

Naopak u vkladu na pobočce vychází vstříc více Komerční banka – nabízí všechny zdarma. GE Money Bank bez poplatku nechá vložit své klienty jen jednou a Živnobanka na přepážce ani jednou. Živnostenská banka ale umožňuje vklady na svých bankomatech, které zdarma jsou.

Výběr na přepážce má Komerční banka zpoplatněn pásmově. Nejnižší sazbu zaplatíte při vkladu v rozmezí od 10 tis. Kč do 100 tis. Kč. Při nižším vkladu zaplatíte částku ve výši 60 Kč, při vyšším (od 100 tis. Kč po 2 mil. Kč) ještě vyšší – 110 Kč. Nejvíce ale zaplatí vkladatelé nad 2 mil. Kč – 0,2 %, max. 2 tis. Kč.

Dobrou zprávou pro klienty Komerční banky je, že do aplikace internetového bankovnictví přibude správa inkas. K rozšíření by mělo dojít k 9. květnu 2007.

Vyplatí se přechod od stávajících účtů?

Nové účty Komerční banky v sazebnících pro nové klienty nahrazují své starší varianty. Stávající klienti ale mohou využívat svých účtů jako dosud – nedojde k automatické změně. V případě, že chtějí změnu uskutečnit, musí banku kontaktovat.

skoleni_15_4

Změna se ale nevyplatí každému. Např. u Expreskonta chybí oproti Extra kontu elektronická platební a internetová karta (v ceně 200 Kč a 65 Kč za rok) a mobilní bankovnictví. (15 Kč/měsíc). Dále se platí za uskutečněné transakce. Expreskonto je ale o 40 Kč/měsíc levnější. Pokud tedy využijete všechny služby, které Extra konto nabízí navíc, při žádném pohybu na účtu vás bude Expreskonto stát o necelé 3 Kč měsíčně méně a nové Extra konto se vyplatí již při jedné transakci. Pokud ale doplňkové služby nevyužijete, museli byste uskutečnit alespoň 8 transakcí (i připsaných), aby pro vás bylo Extra konto zajímavé.

U A-konta a Premium konta je situace obdobná. Rozdíl v základní ceně je ale vyšší – rovných 115 Kč – a služeb navíc Premium konto nabízí méně (jen internetovou kartu a mobilní bankovnictví, abstrahujeme-li od nezpochybnitelného zvýšení kvality platební karty – z jedné embosované získá klient zlatou). Pokud nevyužijete výhod zlaté karty, museli byste provádět přibližně jednu transakci denně, aby pro vás bylo Premium konto výhodnější…

Přejdete na účet s paušálními poplatky?

  • Ano.
    23 %
  • Ne.
    77 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).