Hlavní navigace

Kdy nakoupit valuty na dovolenou? - rada odborníků

6. 5. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Dovolenou v zahraničí si dopřává stále více rodin - a stále více rodin řeší otázku, kdy se vybavit potřebnou valutovou hotovostí. Zeptali jsme se proto odborníků, zda se vyplatí nakoupit valuty na dovolenou dnes, nebo počkat na léto. Budou v létě kurzy výhodnější než dnes?
Jana Losmanová - ČSOB

Jana Losmanová, specialistka na směnárenské operace a platební styk, ČSOB

U směnných kurzů valut – tedy hotovostních bankovek a mincí cizích měn – neočekáváme žádné významné výkyvy kurzu. Klienti proto mohou s nákupem valut klidně počkat až na okamžik, kdy si budou stoprocentně jisti, do jakého státu pojedou. Klientům však určitě doporučujeme, aby si koupili cizí měnu ještě před odjezdem na dovolenou. V některých vyhledávaných lokalitách, např. v Chorvatsku, není dostatek míst, kde lze vybrat peníze z bankomatu, a ani pro placení v obchodech nebo restauracích nelze často platební kartu použít.

Na našich pobočkách budeme mít celou sezónu dostatek bankovek pro všechny českými turisty nejvíce vyhledávané destinace – tj. Chorvatsko, Slovensko a Itálie.

Tím, že si klienti smění např. chorvatské kuny přímo v ČSOB, vyhnou se dvojí směně českých korun na eura a dále eur na chorvatské kuny, a tím i zvýšeným nákladům.

Dušan Jalový, analytik HVB Bank

V první řadě bych doporučil, aby si každý spočítal, kolik ho jeho dovolená bude stát. Na základě toho lze spekulovat, zda se nám rozdíl při nákupu zahraniční měny nyní vyplatí.

Nikdo z nás samozřejmě nedokáže predikovat, jaká bude hodnota eura o prázdninách, a je tudíž možné, že můžeme při ukvapeném nákupu valut také prodělat. Pokud však budeme vycházet z momentální situace, kdy se kurz eura výrazně pohnul od svého minima a v současnosti se pohybuje nad úrovni 30 Kč, pak bych doporučil nespekulovat, nakoupit si zahraniční měnu nyní, ale nekupovat víc, než bude třeba.

Jan Vejmělek - KB

Jan Vejmělek, analytik Komerční banky

Spekulovat s nákupem valut běžným domácnostem nedoporučujeme. Částky, ve kterých se valuty nakupované na dovolenou pohybují (řádově maximálně desítky tisíc CZK), nejsou tak vysoké, aby na nich domácnosti vydělávaly. Navíc jakákoliv prognóza je zatížena nejistotou, na realizaci rizik nejsou domácnosti schopné rychle reagovat. Valutové obchody navíc prodražují díky nízkému obchodovanému objemu vysoké marže a poplatky za konverzi.

Jednoznačně doporučujeme platit na dovolených platební kartou (tam, kde to samozřejmě lze). Jednak je platba platební kartou realizována za výhodnější kurz, jednak je při správném používání platební karty bezpečnější, jednak obsahuje pojištění atd.

Významnější důvod nakupovat valuty v současné době nevidíme ani z ekonomického pohledu. Kurz koruny proti euru se po odchýlení od svého dlouhodobého rovnovážného trendu v průběhu prvního kvartálu vrátil ke své dlouhodobé úrovni. Spekulovat na další pohyby by znamenalo spekulovat na to, že kurz bude nějakým v současné době nečekaným faktorem vychýlen. Smysl nemá ani pospíchat s nákupem americké měny. Vzhledem k problémům americké ekonomiky (především vnější nerovnováze) jsou dlouhodobé prognózy na americký dolar negativní.

Markéta Šichtařová - Next Finance

Markéta Šichtařová, Next Finance

Ačkoliv to tak v poslední době nevypadá, koruna má z dlouhodobějšího nadhledu stále tendenci zpevňovat vůči většině světových měn. Z toho plyne, že v průběhu několik měsíců by měla být o něco silnější než dnes. A proto také nákup valut by běl být s postupem času stále výhodnější. Například pro konec tohoto roku odhadujeme kurz 29,00 CZK/EUR.

Otázka však zní, zda vůbec „nakupovat valuty na dovolenou“. Podle mého názoru je nejvýhodnější vyrazit na dovolenou s platební kartou, tj. bez valut, a platit přímo touto kartou. Jednak tím odpadnou poplatky při směně valut, jednak nás nikdo nemůže okrást o hotovost, a ještě součástí karty bývá pojištění. Dnes je možné platební kartou v zahraničí platit prakticky cokoliv od taxi po pohled.

dan_z_prijmu

Redakce

Většina dotázaných odborníků se shoduje na tom, že s nákupem valut na dovolenou není třeba spěchat. Lze očekávat, že koruna bude posilovat, a nákup valut bude výhodnější.

Poněkud rozpornější jsou názory na užívání platebních karet. Zatímco Markéta Šichtařová z Next Finance a Jan Vejmělek z Komerční banky doporučují v maximální možné míře využívání platebních karet v zahraničí vzhledem k výhodnějšímu kurzu (k převodu se užívá kurzů deviz, které mají menší rozpětí mezi nákupem a prodejem), Jana Losmanová z ČSOB varuje před lokalitami, kde karty nejsou akceptovány a v nichž není dostatek bankomatů.

Kdy budete měnit hotovost na zahraniční dovolenou?

  • Co nejdříve.
    19 %
  • Před odjezdem/odletem.
    59 %
  • Vyberu ji na místě z bankomatu.
    7 %
  • Budu platit jen kartou.
    10 %
  • Nejedu/neletím na zahraniční dovolenou.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).