Hlavní navigace

Kde pořídit valuty na dovolenou?

14. 7. 2006
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Česká koruna navzdory nedávnému povolebnímu oslabení dlouhodobě posiluje, a tak jsou valuty zase levnější než loni. Kde pořídíte valuty nejvýhodněji, zvláště chystáte-li se do exotických destinací? Vyplatí se lopotit po směnárnách, nebo koupit celosvětově přijímaná eura či dolary?

Volby do Poslanecké sněmovny sice českou korunu oslabily – to znamená, že jsou valuty pro nás dražší než před volbami – přesto jsou levnější než před loňskými dovolenými. Důvodem je dobrý stav české ekonomiky a blížící se doba přijetí eura. Není proto výjimkou, že po překročení státní hranice do Rakouska či Německa naleznete levnější pohonné hmoty než v Česku. Doba se holt mění.

Chystáte-li se na zahraniční dovolenou, neměli byste podcenit přípravu dostatečné hotovosti v měně země, do níž cestujete, nebo v celosvětově přijímaných platidlech – evropském euru a americkém dolaru. Ovšem kde je pořídit? Položili jsme proto otázky Jak nejlépe pořídit valuty exotických zemí a častých turistických destinací českých turistů? Vyplatí se pořídit valuty před odjezdem, nebo spoléhat na „světové měny“ a místní měnu kupovat až na místě? odborníkům z bank a směnáren.

Martin Matra, ředitel odboru Peněžní oběh a trezorové hospodářství, Česká spořitelna

Česká spořitelna nabízí svým klientům již tradičně v turistické sezóně mimořádnou nabídku – prodej valut bez poplatku. V základní nabídce patnácti měn najdete měny používané českými turisty v nejvyhledáva­nějších destinacích, například chorvatskou kunu a slovenskou korunu, ale i měny méně obvyklé jako novozélandský dolar nebo norskou korunu.

V řadě turisticky vyhledávaných zemích lze samozřejmě bez problémů platit přímo eurem a americkým dolarem. V opravdu exotických místech nebo zemích, kde je akceptace cizí měny legislativně omezena, nezbývá nic jiného než domácí měnu zakoupit. Nabídka exotických měn je v tuzemsku omezena. Nákup exotických měn doporučujeme provést na místě přes dolar nebo euro. U těchto „světových měn“ bývá zpravidla nejpříznivější spread (kurzové rozpětí).

Pro směnu vždy doporučujeme použít banku. Lze se tak vyhnout riziku zakoupení bezcenných papírků v podobě bankovek, jejichž platnost již dávno skončila, nebo padělků. V některých zemích je možné směňovat hotovost i přímo přes českou korunu. Pozor však na kurz a případné poplatky, které mohou směnu výrazně prodražit.

Monika Pouzarová - KB

Monika Pouzarová, vedoucí Marketingu pro retailové bankovnictví, Komerční banka

Způsobů jak platit v zahraniční existuje celá řada, od platebních karet přes platbu v hotovosti až po cestovní šeky. Turista by měl především zvážit, do jaké země cestuje a informovat se, jaký způsob platby je v této zemi dostatečně rozšířený. Vždy však doporučujeme využít kombinaci více platebních prostředků.

Výhodné je mít s sebou na cestách platební karty, které umožňují především výhodné bezhotovostní úhrady za služby a zboží. V případě platby kartou u obchodníka není účtován žádný poplatek za transakci. K platebním kartám také velmi často patří jako doplňková služba cestovní pojištění, které zabezpečí klienta v případě neočekávané léčby v zahraničí. Například pojistný program Comfort Plus Komerční banky se vztahuje nejen na držitele platební karty, ale také na jeho přímé rodinné příslušníky, kteří s ním cestují. Samozřejmostí by mělo být pojištění proti zneužití platební karty, které klienta ochrání před nepříjemnými následky krádeže a zneužití platební karty. Turista tak získá bezpečný a komfortní nástroj pro platby v zahraničí a navíc uspoří za cestovní pojištění.

Turistům však doporučujeme zajistit si disponibilní hotovost cizí měny před odjezdem. Výběr měny závisí na konkrétní destinaci a je vhodné ji konzultovat například i s cestovní kanceláří zajišťující zájezd. Například v nejoblíbenější destinaci českých turistů, v Chorvatsku, je možné směnit nejen valuty světových měn, ale i české koruny, a většina obchodů přijímá i eura. V některých zemích je zákaz vývozu místní měny (Tunisko, Egypt), a proto je vhodné měnit valuty postupně po menších částkách, USD a EUR jsou přijímány ve všech směnárnách, bankách a hotelích. Konkrétní objem hotovosti, který si turista veze s sebou, závisí především na jeho předpokládaných výdajích a na zvolené kombinaci jiných způsobu platby v místě pobytu (platby platební kartou, použití cestovních šeků).

Další z možností jsou cestovní šeky. KB zprostředkovává prodej cestovních šeků American Express v měnách EUR, USD, AUD, CAD, CHF, GBP, JPY, které je možno používat po celém světě (směnit na hotovost v příslušné místní měně ve směnárnách a bankách nebo použít místo hotovosti v hotelech, obchodech nebo restauracích).

Cestovní šeky mohou být rezervou pro případ, že není možné použít platební kartu, nebo došlo ke ztrátě valut. Pokud by došlo i ke ztrátě cestovních šeků, může klient uplatnit nárok na jejich náhradu přímo v zahraničí u AMEX. Klient musí ztrátu/odcizení šeků nahlásit okamžitě na telefonní čísla uvedená na rubu prodejního listu. Pokud bude klient požadovat refundaci cestovních šeků zakoupených v KB až po návratu do ČR, pak kontaktuje pražskou pobočku společnosti American Express, tel. +420 222 800 219.

Robert Antoš, analýzy finančních trhů, Sunny On-Line

Jedete-li na dovolenou po Evropě, jsou naprostou samozřejmostí klidně prožité dovolené dvě věci: hotovost v eurech a platební karta, nejlépe VISA nebo MasterCard. Platební kartou můžete platit všude tam, kde vám to terminál obchodníka dovolí, a z karty vám bude odečtena částka pouze za platbu zboží v devizovém kurzu banky. Pozor na denní limity, pozor na ztrátu karty (mějte s sebou vždy hotline na svoji mateřskou banku, kam se nahlašují ztráty platebních karet), pozor na manipulaci obsluhy s vaší kartou a vždy, než podepíšete lístek, zkontrolujte výši částky, která vám bude odečtena z konta.

Eura v hotovosti vám zajistí klid tam, kde nejsou lidé nakloněni elektronickým výdobytkům civilizace a při menších nákupech. Doporučuji část hotovosti v menších bankovkách. Především cesta na Balkán bez hotovosti je zatím hudbou budoucnosti, ale i cesta na „západ“ bez dostatečné hotovosti se celníkům nemusí líbit – viz známé potřebné minimum osoba/den. Do nejoblíbenější české destinace Chorvatska doporučuji jednoznačně směnu části korun do chorvatských kun.

dan_z_prijmu

Pobaltské státy nemají problém s eurem ani s dolarem, ale dá se říci, že preferují eura, jelikož se chystají na jejich přijetí, stejně jako Česká republika. Domácí měny těchto států je zbytečné kupovat. Cestujete-li do vzdálenějších destinací, vždy platí pravidlo platební karta + světová měna, jaká je v dané oblasti preferovaná – euro, dolar. Velmi záleží na civilizovanosti země (oblasti), abyste správně určili poměr mezi hotovostí a limitními výběry na kartu. A ještě několik tipů:

Závěrem dodávám, že naše směnárna, stejně jako i jiné kvalitní konkurenční směnárny, nabízí většinu těchto měn v dostatečném množství a ve výhodném prodejním kurzu bez poplatku. Z minoritních měn nabízíme např. jako jediní ruský rubl, dále pak maďarský forint, chorvatskou kunu, slovinské tolary, slovenské koruny, měny severských států, australské dolary či polské zloté.

Redakce

Ať cestujete kamkoli, nevyplatí se spoléhat jen na platební karty – můžete se dostat do situace, kdy se bez hotovosti neobejdete ani v „civilizovaném“ světě. Hotovost je vhodné nakoupit alespoň částečně před odjezdem na dovolenou buď přímo v lokální měně, nebo ve světových měnách. Zbytek můžete čerpat výběrem z bankomatu nebo přímo platbou u obchodníků.

Při použití karty je dobré mít na paměti i „rizika“ – banky, přestože využívají pro zúčtování kurzu deviz, který je obecně výhodnější než u valut, mívají i devizové kurzy méně výhodné než směnárny kurzy valut. Navíc si mnohdy účtují za výměnu poplatek. A pokud budete chtít za valuty v zahraničí zaplatit kartou, není to „bezplatná platby za zboží“, ale služba „cash-advance“, která je zpoplatněna většími poplatky než výběr z bankomatu.

Chybí vám v zahraničí hotovost?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).