Hlavní navigace

Visa vs. MasterCard - den zúčtování

15. 11. 2005
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Platíte často platební kartou? A využíváte ji i při cestách do zahraničí? Teď můžete nahlédnout pod pokličku celému procesu zúčtování vašich plateb od obchodníka až k výpisu z vašeho účtu. V čem se liší zúčtování Visa a MasterCard a jak ovlivní výhodnost karet?

Nedávno vám v článku Visa, nebo MasterCard? odborníci z jednotlivých bank poskytujících platební karty radili, kterou kartovou asociaci si vybrat – Visu, nebo MC? Většinou se odborníci shodli, že co se týče šíře akceptačních míst, jsou obě asociace srovnatelné a záleží potom na konkrétní destinaci, do které klient cestuje.

Pouze Poštovní spořitelna doporučovala pro cesty po Evropě spíše karty MasterCard a pro mimoevropské cestování karty Visa. Proč? V pozadí této rady může být mimo jiné i skutečnost, že každá kartová asociace používá k přepočtu plateb jinou měnu. Zúčtování plateb provedených kartami MasterCard probíhá v jednotné evropské měně euro, zatímco Visa provádí zúčtování v amerických dolarech. Jaký tenhle fakt může mít dopad na vaše platby a jaké používají obě asociace i některé české banky přepočítací kurzy?

Která finanční instituce je nejoblíbenější? I váš hlas rozhodne!

Na základě předchozí informace si tedy logicky řeknete, že jako Evropan pohybující se převážně po evropském kontinentu si raději pořídíte MasterCard. Ta popsala svůj zúčtovací proces následovně. Po zaplacení platební kartou v zahraničí je příslušná transakce obchodníka přenesena na zahraniční banku, s níž má prodejce dohodu o zúčtování. Další krokem na cestě platby k vašemu účtu je převedení částky na vaši banku s využitím platebního systému. A právě tady je ta chvíle, která nás zajímá nejvíc. MasterCard uvádí, že pro přepočet svých kartových plateb ze zahraničí využívá měnový kurz „střed“, a právě takto přepočtená částka je vám následně z účtu stržena.

Ani Visa však pro vás nemusí být strašákem. Účtuje sice své platby v dolarech, ale umožňuje, aby si jednotlivé banky stanovily svou vlastní zúčtovací měnu, tedy například i eura. A domácí transakce v Česku jsou Visou stejně jako MasterCard běžně účtovány v korunách, takže tyto transakce vliv na finanční trh nemají. K přepočtu využívá Visa aktuálního kurzu na mezinárodních devizových trzích.

Obě asociace se shodují na tom, že vzhledem ke skutečnosti, že zúčtování plateb kartou není zatíženo žádným dalším poplatkem, je jejich využití při placení v zahraničí výhodnější než výměna valut ve směnárně.

Veškeré informace o platbě kartou v zahraničí by klient měl nalézt na následném výpisu z účtu. Ten by měl obsahovat nejen místo uskutečnění transakce, ale také konkrétní přepočítací kurz a částku jak v cizí měně, tak v konečném výsledku v korunách. Zaplatíte-li například v sousedním Německu za nákup 100 EUR, z účtu vám bude odepsán ekvivalent této částky, přepočtený aktuálním kurzem daného dne.

A co na to banky?

Česká spořitelna po obdržení transakce provede její přeúčtování z EUR na české koruny, a to aktuálním kurzem deviza prodej. K transakci už nepřipočítává žádné poplatky.

Rychlost zúčtování platby uskutečněné v zahraničí není závislá na teritoriu, kde byla provedena, ale na tom, jak rychle je obchodník schopen uskutečněné transakce své bance předat a také jak rychle tyto transakce zúčtuje zahraniční banka, uvádí Helena MatusznáČS.

Na otázku, zda může objem plateb, a tedy jejich směna na eura nebo dolary, ovlivnit finanční trh, nám ČS uvedla, že v případě českých držitelů karet není objem plateb v zahraničí tak vysoký a neexistují zde neočekávané výkyvy, aby mohl ovlivnit výši měnového kurzu. Na tom se shoduje s ČSOB, která potvrdila, že v porovnání s objemy bezhotovostních platebních transakcí uskutečněných firemními klienty je objem plateb kartami v zahraničí zanedbatelný.

Raiffeisenbank používá pro konverzi do české měny u karet asociace MasterCard kurz Raiffeisenbank deviza prodej platný v okamžiku zúčtování transakce. Ale přepočet plateb asociace Visa si provádí sama asociace vlastním směnným kurzem.

Pro představu si můžeme uvést konkrétní případ. Vaši 100eurovou platbu banka přepočte „dnešním“ kurzem (např. 29,370 Kč/EUR) a klientovi z účtu odečte 2937 korun. Tedy žádné překvapení. Použití karty v zahraničí může být výhodnější než výběr valut v ČR, při kterém se používá valutový kurz a popřípadě směnárenské poplatky.

skoleni_15_4

Je výhodnější devizový kurz vaší banky, nebo valutový kurz směnárny? Porovnejte si je!

Jediná z oslovených bank GE Money Bank nabízí pouze karty MasterCard a stejně jako ČSOB, Komerční banka i předchozí banky používá k převodu do české měny kurzu deviza prodej.

Používání českých platebních karet v zahraničí neustále roste. Podle statistik MasterCard utratili čeští držitele mezinárodních platebních karet MasterCard a Maestro v roce 2004 v zahraničí prostředky v objemu 1,82 miliardy Kč. Nejvíce jsme utráceli v sousedním Německu, kde proteklo našimi platebními kartami 321 milionů korun.

Vyjeli byste do zahraničí bez hotovosti, pouze s platební kartou?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Absolventka Fakulty národohospodářské VŠE v Praze, obor hospodářská politika.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).