Hlavní navigace

Jak vložit hotovost na účet do jiné banky?

14. 2. 2018
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Máte hotovost, ale nemáte přístup k účtu nebo k internetu. Potřebujete ale, aby někdo jiný vaše peníze na účtu obdržel. Některé banky vám umožní vložit u nich peníze na účet jiné banky, i když tam nemáte účet. Je jich ale hodně málo. A existuje i levnější varianta.

Když chcete někomu poslat peníze, je nejrychlejší metodou bez pochyby převod peněz z účtu na účet. Banky navíc převody mezi sebou v posledním roce výrazně zrychlily a u řady bank už dnes platí, že pokud stihnete příkaz k úhradě odeslat do určitého času, cizí banka příjemce obdrží peníze ještě ten samý pracovní den. O tomto tématu jsme psali ve článku Banky mohou zrychlit převody. Některé si radši nechají zaplatit expresní platbu. Od té doby už ale zrychlily převody i další banky.

Co když ale nastane situace, že potřebujete, aby příjemce měl peníze okamžitě, ideálně ihned, ale nemůžete uskutečnit převod z účtu na účet? Máte u sebe hotovost a bohatě by vám stačilo potvrzení o platbě, abyste měli vyřešeno. Ale z nějakého důvodu to nejde. Bránit vám mohou například tyto důvody:

  • Nemáte účet v bance/záložně.
  • Banka/záložna protistrany nemá pokladny.
  • Účet máte, ale nemůžete na něj vložit peníze třeba z důvodu exekuce.
  • Nechcete, aby protistrana znala vaše číslo účtu.
  • Chcete vložit/poslat peníze sami sobě na účet v cizí bance.

Před několika lety jsme se tématu věnovali v článku Jak vložit hotovost v cizí bance do jiné banky? (TEST). V dnešním článku se podíváme, co se od té doby změnilo a s čím můžete počítat aktuálně.

Většina bank stále neumí

Ještě stále platí, že většina bank tuto službu neumí. Pokud byste tedy přišli na pobočku jedné z níže uvedených bank a požádali o vložení hotovosti na účet v jiné bance, budete odmítnuti. V tabulce tedy uvádíme seznam bank, kde odejdete s nepořízenou:

Banka/záložna/družstvo Vklad hotovosti na účet jiné banky/záložny
Air Bank Ne
Artesa, spořitelní družstvo Ne
Banka CREDITAS Ne
Česká spořitelna Ne
Československé úvěrní družstvo Nemá pokladny
Equa bank Nemá pokladny
Expobank Ne
Fio banka Ne
Hello bank Nemá pokladny
J&T Banka Ne
mBank Nemá pokladny
MONETA Money Bank Ne
Moravský peněžní ústav, spořitelní družstvo Ne
NEY spořitelní družstvo Nepřijímá hotovost
Oberbank Ne
Peněžní dům, spořitelní družstvo Ne
PPF banka Ne
Sberbank Ne
UniCredit Bank Ne
Volksbank Raiffeisenbank Nordoberpfalz Ne
Waldviertler Sparkasse Bank Ne

Česká spořitelna tuto službu umožňovala, a to až do dubna 2016. Služba sice byla pouze pro klienty České spořitelny, ale v rámci výše uvedeného testu se nám podařilo peníze vložit a poslat do jiné banky, ačkoli jsme klienty banky nebyli. Záleželo tedy spíše na štěstí.

Už v roce 2015 ale banka avizovala, že na službě prodělává a plánuje ji zrušit, k čemuž také došlo.

Aktuálně tak platí, že peníze do jiné banky můžete zaslat pouze prostřednictvím vkladomatu a pouze když jste klientem banky.

Air Bank má sice také vkladomaty, ale přes ně můžete vložit peníze na účet jiné osoby jen v případě, že je tento účet také u Air Bank. Pokud není, máte smůlu.

Vkladomaty můžete využít také u jiných bank, ale vždy musíte být klientem dané banky, abyste si mohli peníze na účet vložit. Následně už je pak můžete zaslat kamkoli.

Banky s vkladomaty
Air Bank
Česká spořitelna
Československá obchodní banka/Era
Komerční banka
MONETA Money Bank
Raiffeisenbank
Sberbank
UniCredit Bank

Kdo umí a za kolik?

Ačkoli Česká spořitelna službu zrušila, stále ještě jsou na českém trhu banky, které tuto variantu nabízejí a na pobočkách s pokladnami vám rádi vklad do cizí banky provedou.

Banka Poplatek
Československá obchodní banka 2 % z vkládané částky, min. 150 Kč
Era/Poštovní spořitelna 2 % z vkládané částky, min. 150 Kč
Komerční banka 149 Kč
Raiffeisenbank 2 % z vkládané částky, min. 100 Kč

Většina z nich si za vklad účtuje určitá procenta z vkládané částky a minimální výši poplatku. Výjimkou je Komerční banka, která si od vás vyžádá 149 Kč bez ohledu na to, kolik peněz vkládáte.

Jde to i jinak

Pokud nemáte po ruce pobočku banky, která vklady do třetích bank umí, případně chcete ušetřit, můžete využít ještě jednu variantu. A to poslat peníze skrze Českou poštu.

Pošta přijímá vklady v hotovosti na účet kterékoli banky, a to prostřednictvím poukázky typu A. Výše částky, kterou můžete tímto způsobem vložit, není nijak omezená.

Zasílaná částka Cena
1 Kč až 5000 Kč 33 Kč
5001 Kč až 50 000 Kč 41 Kč
Za každých dalších započatých 10 000 Kč 7 Kč

Kromě toho můžete přes Českou poštu vložit peníze i prostřednictvím tzv. poštomatu. Jde o typ vkladomatu, který umožňuje vložit peníze na jakýkoli účet kterékoli banky. Potřebujete jen zmíněnou poukázku typu A.

Na jednu poštovní poukázku ale můžete vložit maximálně ekvivalent 1000 EUR. Pokud vkládáte více, musíte částku rozdělit na několik poštovních poukázek. Cena za vložení poukázky typu A do poštomatu je stejná, jako když vkládáte peníze u přepážky. V současné době má Česká pošta 5 poštomatů a všechny se nachází v Praze.

dan_z_prijmu

Jak dlouho peníze jdou?

Z naší praxe máme vyzkoušeno, že při vkladu hotovosti na přepážce u jedné z uvedených bank se peníze připsaly na účet v jiné bance v režimu D+1. Standardně ale mají banky na převod až 3 pracovní dny, a tak je třeba počítat s tím, že to může trvat i 3 dny.

Stejnou podmínku má na připsání peněz i Česká pošta. Tam ale z naší praxe přibyly peníze na účtu v režimu D+2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).