Hlavní navigace

Jak se platí sen? Odborníci odpovídali čtenářům Měšce na otázky o bydlení

3. 10. 2019
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Jak může dostat hypotéku OSVČ? Proč jsou úroky hypoték vysoké? Mohu si sjednat hypotéku v zahraničí? Má družstvo povinnost převést byt do osobního vlastnictví?

Během živě přenášené panelové diskuze se čtenáři Měšce ptali na otázky spojené s bydlením. Nyní do redakce dorazily odpovědi.

Hypotéky pro OSVČ

Loni jsem začal podnikat jako OSVČ. Předtím jsem žil v zahraničí. Příjmy mám slušné, každý měsíc fakturuji více než sto tisíc. Zajímá mě, jak je to s hypotékou. Dostanu jako OSVČ hypotéku? Náklady odvádím paušálem, takže nakonec platím malé daně, ovlivní to moje šance na získání hypotéky? Je v tomto ohledu lepší úvěr ze stavebního spoření? Mám na mysli, jestli je v mém případě větší šance dostat hypotéku, nebo úvěr.

Odpovídá Jiří Šedivý, tajemník AČSS:

Jádro problému pochopitelně spočívá v tom, jak která instituce přistupuje k „paušální složce podnikatelova příjmu“. Někdo jej započte, někdo jen zohlední a jiný vůbec. To však nelze rozlišit podle toho, zda jde o banku, nebo stavební spořitelnu. Rozdíly jsou instituce od instituce. Pokud však fakturujete více než 100 tisíc měsíčně, máte i v případě obezřetného přístupu banky solidní příjem na to, abyste na nějaký úvěr dosáhl.

Vysoké úroky hypoték

Proč jsou úroky hypoték tak vysoké, když v EU můžou být i záporné a kvůli omezení 100% hypoték je větší průměrné LTV?

Odpovídá Jiří Šedivý, tajemník AČSS:

Nemyslím si, že současných 2,61 % u hypoték je „tak vysoký úrok“. Jsem názoru, že se pohybujeme v prostředí spíše nízkých úrokových sazeb. Souhlasím však, že náš korunový finanční trh plave na hladině zhruba o dva procentní body výše než ten eurový. Důvody pak vidím v rozdílené situaci i politice obou centrálních bank. Jejich základní úrokové sazby se také liší zhruba o dva procentní body.

Pro hypotéku do zahraničí?

Jak složité je pořídit si hypotéku v zahraniční bance na nemovitost v ČR?

Odpovídá Jiří Šedivý, tajemník AČSS:

Konkrétní zkušenost se složitostí takového případu nemám. Pokud bude hypoteční úvěr zajištěn nemovitostí ležící na území státu, kde sídlí těž poskytující instituce, nebude to obecně problém. Složitosti vidím spíše jazykové, v právním povědomí, kultuře apod. To už však samozřejmě neplatí pro někoho, kdo v dané zemi stabilně žije. Naopak, když bance v zahraničí sdělíte, že si od ní plánujete půjčit na nemovitost v ČR a toutéž nemovitostí hodláte také úvěr zajistit, nebude to zrovna standardní případ a nemyslím, že na něj budou procesy zahraniční banky připraveny. Už třeba jen, jak si taková banka rutinně poradí se zápisem zástavního práva do našeho katastru nemovitostí nebo bude zvládat procesy podle našeho právního řádu? Zkrátka, takovou situaci nepovažuji z obchodního hlediska pro zahraniční banky za zajímavou.

Převod družstevního bytu do osobního vlastnictví

Je družstvo při nulové anuitě povinné převést byty do osobního vlastnictví? Jak postupovat?

Odpovídá Martin Kroh, předseda představenstva SBD Praha:

dan_z_prijmu

Povinnost je dána, a to jen některým bytovým družstvům, zákonem č. 311/2013 Sb., o převodu vlastnického práva k jednotkám a skupinovým rodinným domům některých bytových družstev a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů – cituji:
⤠5
Převádějící družstvo, které jako vlastník bytového domu nebo nepřevedených jednotek v domě nabylo do svého vlastnictví bezúplatně pozemek nebo spoluvlastnický podíl na pozemku podle zákona o majetku státu, převede současně s jednotkou podle § 4 odst. 1 nebo jako součást jednotky podle § 4 odst. 2 oprávněnému členovi bezúplatně spoluvlastnický podíl na tomto pozemku. Velikost převáděného spoluvlastnického podílu odpovídá při převodu jednotky podle § 4 odst. 1 velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech domu podle zákona o vlastnictví bytů, při převodu jednotky podle § 4 odst. 2 velikosti spoluvlastnického podílu na společných částech nemovité věci.‘

V ostatních případech na základě rozhodnutí členské schůze, případně podle stanov bytového družstva.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Kolektiv redaktorů serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).