Hlavní navigace

Internetové bankovnictví Živnostenské banky

3. 6. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Živnostenská banka o víkendu spustila novou verzi internetového bankovnictví NetBanka, proto jí věnujeme dnešní díl seriálu. Co nová NetBanka umí a jak se s ní pracuje? Má šanci obstát v bouřlivé konkurenci na rychle se rozvíjejícím trhu internetového bankovnictví?

Živnostenská banka vstoupila do internetových vod v první přívalové vlně za eBankou. Pro zabezpečení operací svých klientů zvolila metodu certifikátu, která je sice bezpečná, avšak kromě jistého nepohodlí při přesunu mezi počítači (kdy je třeba přenášet certifikát na nějakém médiu – například disketě) vyžaduje obezřetnost majitele účtu při manipulaci s digitálním certifikátem.

Vstup na účet ze stránek banky (www.ziba.cz nebo www.netbanka.cz) je zajištěn též uživatelským jménem a heslem, které má omezenou dobu platnosti. Doba expirace (vypršení platnosti) hesla i certifikátu jsou první, co klient po přihlášení k účtu uvidí, čímž je minimalizována pravděpodobnost promeškání lhůty k obnově.

Navigace NetBanky je řešena jednoduchým rozbalovacím menu. Po kliknutí na kategorii reprezentovanou modrou bublinou se jednak objeví obsažené položky, jednak v těle stránky nápověda k nim. Po zvolení požadované služby je nápověda nahrazena příslušnou informací či formulářem.

Dostanete-li se na jakýkoli seznam, setkáte se pravděpodobně s některou z těchto ikon. Po kliknutí na jednu z nich můžete položku prohlédnout (Detail), upravit (Editovat), kopírovat (Kopie), odstranit (Smazat) nebo odeslat na tiskárnu (Vytisknout). U revolvingových termínovaných vkladů se navíc setkáte s ikonou „Historie“. Vždy jsou zobrazeny pouze ty ikony, jejichž funkce jsou pro danou položku přípustné (například nemůžete smazat již odešlou platbu, ale zrušit platbu, která čeká na odeslání, ano).

A co NetBanka umí?
V informacích o účtech naleznete zůstatky všech vašich účtů vedených u Živnostenské banky a přehled pohybů na účtech. Nejzajímavější položkou jsou „vyřazené položky“, seznam neuskutečněných plateb, uváděných včetně důvodu neuhrazení.

Platit NetBankou můžete nejen v korunách, ale téměř v libovolné volně směnitelné měně, a nejste omezeni ani na území České republiky. Nově přibývá možnost zadávání, změny a rušení trvalých platebních příkazů a přidána byla též správa SIPO (zadání, změna, zrušení).

Termínovaný vklad lze založit již nejen jednorázový, ale čerstvě též revolvingový, který nevyžaduje vaší trvalou péči – stačí ho jednou zadat, a dokud nepotřebujete peníze, sám se „znovu založí“, jakmile by měl být ukončen.

Profil klienta skrývá vedle základních informací o majiteli účtu možnost měnit heslo a cestu k certifikátu nebo možnost vystavit certifikát nový.

Stále připravovanou službou jsou textové zprávy. Jakým způsobem budou fungovat a kdy budou aktivovány, je zatím nikoli ve hvězdách, ale za zdmi Živnostenské banky.

Bankovní informace se mohou čas od času hodit. Krom statických informací o kódech bank a konstantních symbolech nabízí Živnobanka aktuální kurzy a sazby termínovaných vkladů – bohužel stejně jako ostatní banky bez porovnání s konkurencí. Pěkná je možnost generování grafu vývoje kurzu.

dan_z_prijmu

NetBanka má nepřetržitou telefonickou podporu na bezplatném čísle 0800/122412. Při jejím testování v pátek ve 23:39 jsem byl spojen s operátorkou takřka okamžitě (pouze běžná prodleva mezi zazvoněním a zvednutím sluchátka) a obdržel jsem požadované informace.

NetBance k dokonalosti ještě mnohé chybí. Jmenujme například zadávání či povolení inkasa nebo výpisy z účtu. Naopak kladně lze hodnotit možnosti zahraničního platebního styku a úhrad v cizích měnách.

Využíváte internetové bankovnictví Živnostenské banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).