Hlavní navigace

Internetové bankovnictví Expobank (galerie)

10. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Je už dost retro, poměrně nepřehledné, moc toho neumí, ale základní potřeby pro bankování splní. A patří mezi jedno z nejbezpečnějších.

Expobank má za sebou divokou historii. Původně Dresdner Bank CZ změnila k 15. říjnu 2004 svůj obchodní a právní název na BAWAG International Bank CZ. Ve stejný rok se do té doby Interbanka změnila na BAWAG Bank. Tyto dvě banky se pak spojily do BAWAG Bank. Název bance ale moc dlouho nevydržel a o čtyři roky později je mění na LBBW Bank. S ním vydržela šest let a v roce 2014 banku kupuje Expobank, jejíž název má dodnes.

Základní poplatky

Samotný základní běžný účet v bance stojí měsíčně stokorunu a účtuje se každá transakce a služba. Vyplatí se proto sáhnout po balíčku služeb. Ty Expobank nabízí tři za měsíční poplatky:

  • 149 Kč konto Expo Active
  • 299 Kč Expo Global
  • 499 Kč VIP konto

Při splnění podmínek mohou být všechny účty bez běžných poplatků a bez paušálů, ale je potřeba s bankou „bankovat“, tj. mít u ní uloženo nejméně 250 tisíc korun.

Internetové bankovnictví

Internetové bankovnictví Expobank má název Expo direct a kromě barev se od doby LBBW Bank nezměnilo nic. Systém běží na platformě MultiCash@SmartOffice od německé firmy Omikron.

Do IB se přihlašujete bankou vygenerovaným alfanumerickým ID a alfanumerickým heslem. To si můžete kdykoli změnit, ale nesmí mít méně jak 6 a ne více jak 16 alfanumerických znaků.

U tuzemského příkazu k úhradě můžete příjemci napsat vlastní poznámku, ale tím končí vymoženosti. Ještě zadáte trvalou platbu a zahraniční platbu. Pro povolení inkasa ale musíte naklusat na pobočku. Na výpisy z účtu rovnou zapomeňte, IB umí jen denní po každém pohybu, což je velmi nepřehledné. Měsíční výpisy však můžete dostávat e-mailem v PDF. Přehled nezaúčtovaných transakcí kartou vidíte, pro změnu a nastavení limitů však musíte volat infolinku nebo jít na pobočku.

Mobilní bankovnictví banka nemá.

Zabezpečení

Transakce můžete potvrzovat přes SMS kódy. Samotný kód je složen z ověřovacího čísla, které je vidět v IB, a autentizačního kódu, který přepisujete do pole v IB.

dan_z_prijmu

Pokud chcete vyšší bezpečnost a baví vás vyťukávat všechny údaje ručně, můžete pro potvrzení transakcí používat autentizační kalkulátor. Starší účty jsou vybaveny tím nejlepším, co bylo a ještě je na trhu: autentizačním kalkulátorem s čipovou kartou. Expobank používá vaši debetní kartu k účtu, takže nepotřebujete další. Každá transakce má vlastní posloupnost generování potvrzovacích kódů. Je to pracné, zdlouhavé, ale bezpečné.

Autentizační kalkulátor Todos eCode 2014 pro čipovou kartu.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Autentizační kalkulátor Todos eCode 214 pro čipovou kartu.

Novější účty už mají jednodušší autentizační kalkulátory, které generují jednorázová hesla.

Autentizační kalkulátor Gemalto EZIO ZEN.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Autentizační kalkulátor Gemalto EZIO ZEN.

Autentizační kalkulátor Gemalto EZIO GRIP.
Autor: Dalibor Z. Chvátal

Autentizační kalkulátor Gemalto EZIO GRIP.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).