Hlavní navigace

Hypotéky zdražují. Koupit byt nyní, nebo počkat?

28. 8. 2015
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: K – system. CZ s.r.o.
Hypoteční úvěry mírně zdražují. Je důvod pro zdražování hypoték? A vyplatí se při současných rostoucích cenách bydlení investovat do vlastního bydlení?

Rekordně levné hypotéky zvýšily objem hypotečních úvěrů, který překonal předkrizové hodnoty z let 2007 a 2008. Červencové statistiky úrokových sazeb však přinesly potvrzení negativní informace pro budoucí žadatele o hypoteční úvěry: průměrné úrokové sazby u hypoték podle údajů Fincentrum Hypoindexu totiž začaly v červenci nepatrně růst, a to z 2,05 % na 2,08 %. Poptávka je však stále enormní: lidé si sjednali 9515 hypotečních úvěrů v objemu 17,441 miliardy Kč, jednalo se tak o třetí nejvyšší měsíční výsledek v historii. Za prvních 7 měsíců se poskytlo celkem 60 477 hypoték v rekordním objemu 108,12 miliardy korun.

Bydlení ve vlastním táhne

Zatímco v zemích západní Evropy či ve Spojených státech je obvyklé bydlení v nájmu, které umožňuje flexibilitu při přesouvání především za prací, u nás drtivě vítězí vlastní bydlení, po kterém prahne většina lidí. Alespoň podle průzkumu Wüstenrot hypoteční banky, podle kterého 94 % dotázaných ve věku 18 až 50 let chce bydlet ve vlastním bytě nebo domě. V příštích 12 měsících plánuje pořízení vlastního bydlení 10 % dotázaných a v horizontu 2 až 5 let dalších 26 % respondentů, uvádí banka k výsledkům průzkumu. Většina lidí (63 %) chce k pořízení bydlení využít hypoteční úvěr.

Zvýší se úrokové sazby?

Úrokové sazby však zvýšily jen některé banky a hypoteční ústavy, jednalo se především o Komerční banku a Hypoteční banku (ČSOB): Silný zájem o hypotéky byl znát i v červenci, ačkoliv některé banky zvýšily své sazby a daly tak možnost svým konkurentům získat vyšší podíl na trhu. Průměrné úrokové sazby zatím jen mírně odskočily od posledního minima a nadále platí, že pro výrazný růst nevidíme vážný důvod, tvrdí Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum. Úrokové sazby stále nezvýšila Česká spořitelna, analytici trhu však očekávají, že k tomu přikročí v září.

Máme ale brát varování komerčních bank ohledně zdražování hypoték vážně? Uvádíme tři hlavní důvody, proč by úrokové sazby u hypoték neměly růst:

  1. Skvělé ekonomické výsledky: České ekonomice se skutečně daří. Nejenže překvapily údaje za první čtvrtletí, ale také za druhé čtvrtletí, kdy ekonomika vzrostla o 4,4 % HDP. Nezaměstnanost se v polovině tohoto roku pohybovala na hodnotě 6,2 %, počet volných pracovních míst roste. V dalším roce se také očekává výrazný růst mezd, který by měl dosáhnout 4–5 %. To jsou všechno důvody, které povedou k tomu, že podíl klasifikovaných (špatných úvěrů) nebude růst. Banky tak nebudou muset tvořit vysoké opravné položky. 
  2. Rostoucí ceny nemovitostí: Ceny nemovitostí rostly jak v minulém, tak i v tomto roce. Shodují se na tom jak značně optimistické statistiky developerů, tak i střízlivější statistiky bank či hypotečních ústavů. HB INDEX u bytových jednotek vykazoval po celý loňský rok mírný růst, který meziročně dosáhl 4,2 pcb a překročil tak i nízkou inflaci. Motorem zvyšování cen bytů byl vývoj v Praze a středních Čechách. Ve 4. čtvrtletí loňského roku se růst cen v Praze mírně zpomalil a největšího nárůstu cen bylo dosaženo ve Středočeském, Olomouckém a Plzeňském kraji. V ostatních krajích se pohyboval do 1 pcb. Vývoj cen u starších zděných i panelových bytů byl prakticky shodný. K největšímu růstu došlo v kategorii malometrážních bytů. V Praze se pak dobře prodávaly byty v nových developerských projektech, což vyvolalo i mírný nárůst cen nových bytů. Zájemce o bydlení však oslovily i doposud stavebně nezahájené projekty. Toho využili i někteří developeři, kteří nasadili i vyšší cenové relace a spoléhají se na pozitivní náladu na trhu, uvedl Petr Němeček. A vzhledem k současným regulacím při developerské výstavbě především v hlavním městě se zdá, že porostou nadále. Růst cen nemovitostí dává bankám jistotu, že pokud klient nebude svůj úvěr splácet, pak jeho (svoji) nemovitost na trhu dobře zpeněží.
  3. Nízká inflace: Růst cen je zásadní pro měnovou politiku České národní banky. V případě, že inflace nedosahuje inflačního cíle, centrální banka udržuje nízké úrokové sazby. V ČR jsou na nule stejně, jako mezibankovní sazby PRIBOR (sazby, za které si banky půjčují). Inflace by měla dosáhnout 2procentního inflačního cíle až koncem příštího roku s tím, že bude záviset na tom, jak se budou dále vyvíjet ceny komodit, především ropy. Po opuštění devizových intervencí také koruně hrozí švýcarský scénář, kdy by měna mohla prudce posílit (podle některých analytiků až na 24 Kč) a tedy inflaci stlačit dolů. Nízké úrokové sazby tak nejspíše budou realitou i v následujících letech.

Zdražování hypoték se nebojí ani developeři: Mírné zdražení hypoték nebude mít žádný vliv na poptávku po nových bytech. Navíc většina velkých bank to dopředu avizovala, takže nejde ani o žádné překvapení. Klíčové však je, že se hypotéky stále drží u svých historických minim a jsou tak silným psychologickým stimulem pro řadu lidí, kteří delší dobu otáleli s pořízením vlastního bydlení. Ideální doba je i pro refinancování starých hypotečních úvěrů, kdy lidé na nově sjednaných úrokových sazbách měsíčně ušetří i několik set či jednotky tisíc korun, říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice. 

Otazníky do budoucnosti? 

Velkým otazníkem také může být současná čínská krize. Obrovské úvěrové stimuly, ke kterým přistoupili od propuknutí finanční krize v roce 2009 vládní činitelé, můžou způsobit celosvětovou krizi.

dan_z_prijmu

Důvodem může také být to, že Evropská centrální banka či Federální rezervní systém (americká centrální banka) taktéž zahájila expanzivní měnovou politiku. Nově vytvořené peníze v Eurozóně se „vstřebaly“ do úspěšných zemí. Zatímco řecké, ale například i pařížské, nemovitosti zaznamenaly pád, ke značnému růstu cen nemovitosti došlo v Německu. U nás ceny nemovitostí pozvolna začaly růst přibližně od roku 2013. Na otázku, zdali se vytváří nová bublina u cen nemovitostí, však není jednoduché odpovědět.

Koupit tedy v současné době byt? Pokud máte stabilní práci, pak je odpověď jednoznačně ano. Vlastní bydlení je zajímavou investici a splátky hypotéky jsou podobné jako nájemné. Často také paradoxně dochází k situaci, kdy vlastní bydlení je levnější než platba nájemného (je však nutné mít alespoň 15 % vlastních prostředků, abyste dosáhli na výhodnější úrokové sazby u hypoték), zvláště v lokalitách, kde je nájemné vzhledem k cenám bytů neúměrně vysoké. V případě hlavního města se však budete muset spokojit s okrajovými panelovými lokalitami. K tématu také čtěte: Vzniknou z paneláků ghetta nebo atraktivní bydlení?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).