Hlavní navigace

Energošmejdi nabízí „podpultové“ ceny a pomoc s přepisem. Naletět ale můžete i normálnímu dodavateli

25. 10. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Vývoj na trhu s energiemi nahrává energošmejdům, kteří nabízí zázračně levné ceníky nebo se spotřebitelům snaží namluvit, že si nemohou vybrat, kam přejdou. Pozor si musíte dát ale i na ceníky klasických dodavatelů. I tam můžete naletět.

Současné přesuny klientů na trhu s dodávkami elektřiny a plynu a nejistota spojená s překotným růstem cen energií zvyšuje riziko, že se spotřebitelé chytnou do pasti tzv. energošmejdů nebo si sjednají nevýhodný produkt od klasického dodavatele.

Podpultové nabídky

Už den po oznámení konce činnosti firem ze skupiny Bohemia Energy se začaly sociální sítě plnit naléhavými příspěvky naznačující časovou tíseň pro výběr nového dodavatele nebo varující před vysokými cenami velkých dodavatelů či DPI. Součástí je samozřejmě vždycky i „podpultová nabídka“, jež bude mít jen omezenou platnost, někdy dokonce i možnost přivýdělku, velice pravděpodobně v podobě nabízení nových smluv na energie dalším osobám.

Faktor strachu zkrátka funguje. Dá se na to usuzovat podle komentářů autorů příspěvků, jež ujišťují, že na všechny zprávy bude odpovězeno.

Ve skutečnosti se nyní nedá čekat, že by v současnosti byl mezi dodavateli ještě takový „dobrák“, který bude ukrajovat ze svého a prodávat za staré ceny, nebo je dokonce fixovat na další období.

Naléhavé inzeráty s nabídkou výhodných cen energií začaly plnit Facebook velice záhy
Autor: Gabriela Hájková

Naléhavé inzeráty s nabídkou výhodných cen energií začaly plnit Facebook velice záhy

Naléhavé inzeráty s nabídkou výhodných cen energií začaly plnit Facebook velice záhy
Autor: Gabriela Hájková

Naléhavé inzeráty s nabídkou výhodných cen energií začaly plnit Facebook velice záhy

Naléhavé inzeráty s nabídkou výhodných cen energií začaly plnit Facebook velice záhy
Autor: Gabriela Hájková

Naléhavé inzeráty s nabídkou výhodných cen energií začaly plnit Facebook velice záhy

Falešné SMS

Kromě inzerátů na sociálních sítích chodí spotřebitelům například také SMS s nabídkou neveřejných cen, které platí jen po následujících 10 dní. Už registrujeme aktivitu řady podvodných firem (některé vznikají i nově), které nabízejí různé ‚podpultové‘ ceny apod. Nejsmutnější by bylo, kdyby zákazníci končících dodavatelů naletěli tzv. energošmejdům. Žádné zázračně levné ceny nyní na trhu nejsou, řekl serveru Měšec.cz mluvčí společnosti ČEZ Roman Gazdík.

Zajíce v pytli koupíte i u běžného dodavatele

Ač se nutnost číst smlouvu zdůrazňuje už léta, nyní to platí rovnou dvojnásob. Na produkty, které pro spotřebitele nemají zrovna výhodné podmínky, totiž narazíte i u zavedené větší firmy.

Jde například o smlouvu, kterou zákazník uzavírá na dobu určitou, takže se zavazuje k několikaletému odběru od daného dodavatele. Zároveň jde ale o produkt, jehož cena je navázána na burzu, takže na sebe přebíráte veškerá rizika cenových šoků a dalšího růstu cen, která by jinak alespoň částečně absorboval dodavatel za vás.

Společnost PRE například nyní nabízí produkt Proud Start se smlouvou na dva roky a cenou navázanou na burzu. Mluvčí společnosti Petr Holubec uvedl, že v blízké době dodavatel přijde i s nabídkou fixované ceny.

Jiné společnosti podle našich zdrojů zase nabízí produkty, které promují jako fixované, a přitom smlouva obsahuje ustanovení, jež dodavateli umožňuje smlouvu vypovědět s tříměsíční výpovědní lhůtou. V jiných případech je zase smlouva prezentována jako s fixovanou cenou, ale přímo ve smlouvě o garanci ceny už není zmínka.

Pokud byste na takovou nabídku narazili, dobře si ji rozmyslete. Pokud dodavatel nehodlá garantovat určitou cenu, ztrácí smysl i smlouva na dobu určitou, která vás uvazuje k danému dodavateli bez možnosti odejít dříve bez sankce. Na místě je nutné upozornit na to, že ani zmíněná fixace se vám v současnosti nemusí vyplatit. Ceny jsou nyní nebývale vysoké. Pokud si je teď zafixujete třeba na dva, tři roky, riskujete, že budete dlouho přeplácet.

Pomůžeme ti s výběrem

Na další triky energošmejdů, kteří se snaží zneužít ukončení dodávek společností ze skupiny Bohemia Energy, upozornil Energetický regulační úřad (ERÚ), který eviduje první desítky stížností.

Spotřebitelům tito lidé nabízejí pomoc s výběrem nového dodavatele, nebo se rovnou vydávají ta pracovníky ERÚ. Případně si vymýšlejí příběhy o zcela novém úřadu, který má pomáhat lidem, jež v současné době spadají pod dodavatele poslední instance.

Na místě je vhodné připomenout, že žádný úřad neprodává dodávky energií. ERÚ jako nestranný regulátor nesmí žádného dodavatele ani doporučovat.

skoleni_15_4

Jak bývá zvykem, nabídky energošmejdů provází ujištění, že nic není závazné a rozhodnutí lze vzít zpět. Podobné rádoby nezávazné nabídky bývají samozřejmě závazné. Spotřebitel totiž může smlouvu uzavřít i po telefonu. Dostat se z ní bývá o poznání složitější, a když od smlouvy nestihne včas odstoupit, do 14 dnů, končí taková nabídka zpravidla sankcí, upozornil mluvčí ERÚ Michal Kebort.

Od přihlášky do energetické aukce podepsané s podomním prodejcem u vás doma nebo sjednané telefonicky můžete odstoupit ve lhůtě do 14 dní od podpisu.

Pokud to nestihnete, můžete ještě odvolat plnou moc, která je v přihlášce obsažena. Odstoupení nebo odvolání zasílejte minimálně e-mailem, ideálně spíš doporučeně s dodejkou, abyste mohli svůj krok později doložit.

V případě, že jste s podomním obchodníkem nebo prodejcem po telefonu či internetu nepodepsali přihlášku do aukce, ale smlouvu o dodávkách energií, umožňuje vám občanský zákoník od takové smlouvy odstoupit ve lhůtě do 14 dní od jejího uzavření. Nebo ji můžete vypovědět do 15 dnů od zahájení dodávek, pokud už vešla v platnost.

V případě, že vás prodejce neinformoval o právu na odstoupení či výpověď, prodlužují se tyto lhůty o dobu, po kterou jste o tom nebyli poučeni, maximálně však o jeden rok. Stejná práva máte i v případě, že jste smlouvu o dodávkách energií uzavřeli přes telefon či internet.

Pokud jste patřili pod dodavatele energií, který přestal poskytovat dodávky, pravděpodobně nyní očekáváte kontakt od dodavatele poslední instance (DPI). Ti většinou posílají dopisy a neobtelefonovávají spotřebitele jednotlivě. Nejste-li si jistí, s kým hovoříte po telefonu, je postup jednoduchý. Nechte si zaslat smlouvu písemně. Žádný ze slušných dodavatelů vás nebude nutit, abyste odsouhlasili do sluchátka něco, nad čím se potřebujete pořádně zamyslet, radí Markéta Zemanová, členka Rady ERÚ.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).