Hlavní navigace

Desetník: Reformujte, ale mě vynechte!

11. 8. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Reforma veřejných financí byla úspěšně přijata, a ministerstva se již začínají cukat. Mnohá by chtěla víc, než jim Sobotka nabízí. V uplynulé dekádě banky horentně oznamovaly své úspěchy ve tvorbě zisku a Dominik Hašek bude chytat levněji.

DESETNÍK 16/2003 (28. 7. 2003 – 10. 8. 2003)

Inkoust reformních zákonů ještě nestihl po prvním čtení uschnout a ministři již chtějí přidat. Přitom dohodnutý schodek rozpočtu je 118 mld. Kč bez jejich zvýšených nároků, což v přepočtu znamená, že se každý občan České republiky včetně dětí a penzistů zadluží téměř 12 tisíci korunami.

Ze všech ministerstev je nejnáročnější ministerstvo pro nejchudší – práce a sociálních věcí. Protože lidé vydělávají málo, chce i ministerstvo snížit odhad příjmů o 2 mld. Kč – přitom na výdajích hodlá utratit o 8 mld. Kč více, než kolik dostalo přiděleno od Ministerstva financí. O téměř 4,5 mld. Kč více si představuje také Ministerstvo dopravy na stavbu dálnice D47.

Školství nechce zůstat obětním beránkem. Zatím se sice spokojuje s rozpočtem o 1,2 mld. Kč hubenějším než letos, Petra Buzková ale bude ještě prosazovat zvýšení platů učitelů. Ti navíc trvají na zachování třináctého a čtrnáctého platu.

I další ministerstva si z utahování opasků utahují. Přidat chce Ministerstvo kultury (částku zatím tají), Ministerstvo spravedlnosti (70 mil. Kč), Ministerstvo zemědělství (1,8 mld. Kč, přestože si oproti loňsku přilepšilo již o 60 %) a Ministerstvo průmyslu (300 mil. Kč). Ministerstvo obrany již bez Tvrdíka souhlasí se sníženým rozpočtem, ale pouze za předpokladu garance povolených výdajů 2 % HDP i v příštích letech. Ostatní, vesměs malí, po vojensku sklapli podpatky a drží… krok.


Mnohem lépe než ministrům se daří zužování rozpočtu Dominiku Haškovi. Bez mrknutí oka si nechá snížit gáži o 2 miliony amerických dolarů a spokojí se s miliony šesti. Celou čtvrtinu platu tak obětuje za možnost hájení detroitské svatyně.

Ostatně snižování platů je v NHL letos v módě. Paul Kariya si nechal dobrovolně ubrat 85 % „mzdy“ při přestupu z Anaheimu do Colorada, kde bude dostávat „jen“ 1,5 mil. USD ročně. Tím klesl pod platový průměr soutěže 1,79 mil. USD.

Ani v NHL se redukce mezd netýká všech. Nejlépe placenými hráči nepochybně zůstanou JágrForsbergem s ročním příjmem přes 10 mil. USD plus příplatky a soukromé aktivity.


Škrty se vyhnou i dobrým studentům. Česká spořitelna ustoupila od úsporných opatření z počátku roku a ještě celý letošní rok vyplatí 10 tisíc Kč za červený diplom.


Proč by si Spořka neudělala dobromyslným krokem dobré jméno, když hospodářské výsledky hovoří jednoznačně: „nějakých deset tisíc nás nevytrhne“. Jen za první pololetí vydělala 3,4 mld. Kč čistého zisku.

Špatně si nevedou ani ostatní banky. Většina z nich oznámila růst oproti minulému roku, a ty, které zaznamenaly pokles, ho řádně omluvily a vysvětlily. V absolutních číslech se nejlépe vedlo Komerční bance – vydělala téměř 4,5 mil. Kč.


Zemědělcům narozdíl od bank zbudou jen oči pro pláč. Horko a sucho připravilo nejnižší úrodu za posledních 25 let. Horku jsou přičítány i úhyny tisíců ryb, proto se připravte na dražšího vánočního kapra a cukroví.

skoleni_15_4

Horka naopak svědčí vínu. Dozrávající hrozny sládnou a chystají radostné vinobraní a výjimečný ročník pro všechny své obdivovatele. Kvalita se však také pravděpodobně podepíše na ceně.


Bankovní rada České národní banky rozhodla o snížení úrokových sazeb na historické minimum. Protože úroky z vkladů již nemají mnoho prostoru k ústupu, jedná se o zprávu pozitivní – mohou dále klesnout úroky z úvěrů.

Podaří se udržet reformu na uzdě?

  • Ano.
    4 %
  • Ne.
    96 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).