Hlavní navigace

Desetník: V církvi s růžencem a kartou v ruce

12. 5. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Platby na internetu zažívají rozkvět a kromě nových projektů známých bank se do nich začínají vrhat i církevní instituce. A je to pochopitelné, dnešní doba tlačí na rychlost a efektivitu, tak proč neumožnit věnovat neomezený dar instantní, rychlou formou? Jenže někde jdou dál a platební karty lze vidět i přímo v kostele.

DESETNÍK 133/2008 (28.4. 2008 – 9. 5. 2008)

Psi Páně na internetu

Nadpis tohoto odstavce je zvolený záměrně, ale netýká se řádu dominikánů, kterým se lidově říká „Psi Páně“ (z lat. Domini-canis). Koncem dubna byl spuštěný platební systém PaySec, se svým maskotem v podobě psa. Jen o 14 dnů později ohlásilo Arcibiskupství pražské (APHA), že spouští novinku v podobě příspěvků na různé projekty APHA prostřednictvím online plateb platebními kartami. Do té doby v České republice nepříliš rozvinutý způsob plateb darů církevním právnickým osobám dostal reálný rozměr a stal se skutečností. Některá média nazvala tuto novinku jako unikát, možná v celé Evropě, o „bombu“ však rozhodně nejde. Když se podíváte na zahraniční weby nejrůznějších církevních organizací a společenství, velmi často máte možnost přispět darem online formou. V naprosté většině případů tyto dary putují prostřednictvím platebního systému PayPal. S ohledem na naše české internetové prostředí bylo velmi rozumné, že APHA zvolilo pro dary na projekty běžnou platební bránu pro přijímání platebních karet.

V České republice je stále v podvědomí lidí zvláště katolická církev vnímána spíše jako špatný hospodář s finančními prostředky, navíc těžce konzervativní. Církevní právnická osoba, byť zvučného jména, pro některé finanční instituce představuje dokonce i potenciální riziko, tudíž bez možnosti otevření účtu v bance. Dokážu si proto představit, že samotné spuštění tohoto projektu přineslo tvůrcům spoustu dřiny, počátečních marných jednáni a nejistých výsledků. Platební brána České spořitelny, přes kterou APHA dary přijímá, mě nijak nepřekvapila, tato banka se opakovaně nebojí vyzkoušet nové projekty, v Česku ještě neprošlapané.

V kostele s kartou v ruce

APHA je první církevní právnickou osobou, která umí přijímat dary pomocí platebních karet online. Ovšem prvenství s placení kartou za dary přímo v kostele si odnáší malá římskokatolická farnost v Ostravě. Náš kostel skutečně přijímá platební karty pro běžné dary církvi, potvrdil na dotaz Měšce ThLic. Jan Larisch, farář a statutární zástupce farnosti. Přijímáme embosované karty MasterCard a Visa a nálepky těchto karetních systémů máme i na kostelních lavicích. V sakristii a ve farní kanceláři je imprinter a dary přes platební kartu umíme přijímat dokonce telefonicky a písemnou formou, upřesňuje. Na tuto novinku upozornil přes třemi lety internetový magazín Osobních financí.

Obě tyto církevní vlaštovky nabízejí svým dárcům moderní formy dobrovolných darů a ukazují, že i církev, přesněji lidé v ní, umějí myslet ekonomicky a efektivně. Přitom pro banky nejde o nezajímavý projekt. Náklady s online platbami nebo s přijímáním karet v kostele jsou minimální, někdy i nulové. Banka získá provizi z karetní transakce a církev, tj. obdarovaný, vyšší pravděpodobnost darů od stálých i náhodných dárců. Ani bankovní poplatky obdarovaného příliš nepálí, provize banky za karetní transakci je zanedbatelná, vzhledem k daru, který církev dostane (a jinou formou by třeba nedostala).

Uvítali byste možnost platit dary v kostele nebo církevní instituci kartou?

Refinancování se rozjelo naplno

Do refinancování hypotéčních a spotřebitelských úvěrů se pustily i další finanční společnosti. Silná konkurence je výhodná hlavně pro zákazníka, ten si může vybírat z dnes již velmi pestré nabídky. Dvě banky dokonce spustily specializované weby, Volksbank láká na odstřižení se od hypotéky (na tiskové konferenci k uvedení této novinky dokonce pomyslně rozdávala nůžky), Českomoravská stavební spořitelna dává na výběr ze dvou virtuálních poradců, kteří zájemce provedou postupem přeúvěrování. Vstup do refinancování oznámil i Cetelem. Hypotéku u něj sice nepřeúvěrujete, ale spotřebitelské úvěry ano. Čas tak opět ukázal, že zatímco při první masové nabídce refinancování pod taktovkou GE Money Bank ji konkurence označovala nevrle, po roce a půl jde o zcela běžný a standardní finanční nástroj. Teď už si jen správně vybrat.


PŘEHLED FINANČNÍCH UDÁLOSTÍ

Banky

Do konce června je u Poštovní spořitelny spotřebitelský úvěr bez poplatků. V nabídce banky je i nová takzvaná splátková FLEXI karta. Nabízí pevné splátky a nulové poplatky výměnou za okamžité úročení. Zvýšilo se i úročení spořicího účtu Červené konto.

Nově začala u nás působit banka s ruským akcionářem a se zaměřením na podporu rusko-českého obchodu.

Cashback se rozšířil i o platební karty Cetelem.

Anketu o „superabsurdní“ bankovní poplatek „vyhrál“ poplatek za příchozí platbu.

Specializované weby na refinancování úvěrů spustily Volksbank a Českomoravská stavební spořitelna.

Spořicí účet v eurech s dobrým úročením najdete u BAWAG Bank.

Inovaci zažilo pojištění k platebním kartám České spořitelny a má nyní mnoho nových parametrů. Můžete si navíc vybrat i vlastní design k platební kartě.

Notifikační SMS mohou v případě potřeby volitelně dostávat klienti mBank.

Prodej BAWAG Bank byl potvrzen, získala ji německá banka.

Témata


Investice a spoření

Patříte-li mezi rusofily, můžete si vybrat z nabídky nových fondů Raiffeisenbank.

Zajištěný fond s podílem na výkonnosti evropského akciového trhu prostřednictvím akciového indexu DJ Euro Stoxx 50 najdete u Komerční banky.

Nový zajištěný fond zaměřený na firmy z oblastí infrastruktury prodává Česká spořitelna.

Zlatý vklad se zaručeným úrokem má Česká spořitelna.

Témata


Úvěry

Nově se můžete s Volksbank odstřihnout od nevyhovující stávající hypotéky, nabízí její refinancování.

konsolidaci nevýhodných úvěrů můžete požádat i Cetelem.

Témata


Pojišťovny

ŠKOFIN a CONSTRUCT CZECH začali prodávat pojištění spolúčasti pro vozidla financované formou leasingu nebo úvěru.

U ČSOB Pojišťovny najdete nové pojištění rodinných domů a domácností nazvané Domov Expres.

Pojišťovna České spořitelny prodává nové životní pojištění se zaměřením na investování do podílových fondů v rámci finanční skupiny České spořitelny.

skoleni_15_4

Témata


Legislativa

Insolvenční rejstřík a elektronická sbírka listin je dostupná kromě státního portálu i na webu bankovních registrů.

Témata


Vaše peněženka

Témata


Doprava a cestování

Další zdražení čeká na některé zákazníky Českých drah.

Co by pro vás bylo při refinancování úvěru nejdůležitější?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).