Hlavní navigace

Kde mít účet, když chcete nízké náklady

5. 5. 2008
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Vypadá to, že s mBank nastal těžký čas všem kamenným bankám a musejí se před ní třást. mBank útočí na nulové poplatky, ale i s touto kampaní má stále konkurenci, která ji snadno převálcuje. Jsou chvíle, kdy budete moc rádi, že jste v jiné bance.

Už více než půl roku zde máme mBank a vypadá to, že klienti konkurenčních bank houfně ruší účty a odcházejí k této nízkonákladové bance. mBank svoji reklamu chytře postavila na nulových bankovních poplatcích. Ostřílení obchodníci už dávno vědí, že v České republice více než kde jinde skvěle účinkuje reklama typu „akce“, „sleva“, „výprodej“ či „likvidace“. Málokdo už ví, případně má možnost ověřit, jaká cena zboží nebo služby byla před tzv. akcí.

V případě mBank samozřejmě o akci nejde, její nízké náklady a poplatky jsou v její strategii a nemusíte se bát, že je zvýší. V poslední době však často diskutuji na téma, zda existuje pro mBank konkurence a pokud ano, jak vypadá. V České republice působí necelá dvacítka retailových bank a družstevních záložen schopných poskytnout plný servis. Zaměříme se nyní na takové, které potěší šetřílky. Existují i jiné banky s nízkonákladovými produkty, než jenom mBank. A toto jsou její alternativy.

Na každém rohu – Poštovní spořitelna

Poštovní spořitelna je dobrou konkurencí, přestože si účtuje bankovní poplatky. Její ceny však nikoho nepoloží a nabízí bezkonkurenční počet obchodních míst, zvláště při potřebě vkladu a výběru hotovosti. K postžiru je vydávána základní karta Visa Electron zvaná maxkarta. Jde o čipovou kartu a lze s ní platit bez potíží na internetu. Nedávno spuštěný platební portál PaySec zvýhodňuje stávající klienty ČSOB a Poštovní spořitelny minimálně v rychlosti připsání platby a v procesu ověřování. Poštovní spořitelna se navíc konečně poučila a svým klientům už posílá i předchválené úvěry či kreditní karty, zatím co dříve bylo o ně nutné žádat. Škoda je, že úvěry přes internetové bankovnictví jsou stále jen ve snech. Internetové bankovnictví nabízí kompletní služby včetně mezinárodních plateb a široké možnost nastavení včetně informování o karetních transakcích.

Málo se už ví, že maxkarta je automaticky pojištěna proti zneužití, a to na částku 30 000 Kč, pojištění je platné pro celý svět. Součástí je i úrazové pojištění v případě smrti nebo invalidity držitele maxkarty, na částku 100 000 Kč.

Lidověji už to nejde – Volksbank

Uvedením účtu Active konto se Volksbank zařadila mezi banky, které umí dobré služby nabídnout levně nebo zadarmo. Aktiv konto PLUS nestojí ani korunu a jeho součástí je čipová karta Visa Electron, internetové bankovnictví a po schválení i kontokorent. Kartou lze rovněž bez problémů platit na internetu a zdarma jsou i papírové výpisy z účtu, když si je budete sami tisknout na terminálech Volksbank. U Aktiv konta PLUS neplatíte za vklad, za výběr hotovosti na pobočce Volksbank se platí 30 Kč.

Na jihu je víno, pole a Waldviertler Spakrasse

Ve svých pobočkách na jihu Čech a Moravy je schopna své klienty obsloužit i Waldviertler Sparkasse von 1842 (WSPK). V ceně účtu je internetové bankovnictví, se vklady a výběry hotovosti je to mimo jižní region horší. Základní platební karta Visa Electron je čipová a opět umí platby na internetu. WSPK vám nabídne i nejlevnější europlatby po Evropské unii.

Levné řešení pro Pražáky – banka i záložna

PPF Banka

Přímo na pražském magistrátě působí PPF Banka. Přestože je tato banka zaměřena hlavně na firemní a komunální klientelu, má v nabídce i jeden účet pro občany. Za účet se neplatí žádný měsíční poplatek, vklad hotovosti je zadarmo, výběr přijde na 20 Kč. Za poplatek jsou platební karty.

WPB Capital

Spořitelní družstvo nedávno začalo nabízet i běžný účet, takže má nyní plně pokrytou nabídku pro zájemce o bankovní služby. K tomu se otevírá možnost o návazné široké úvěrové produkty. Platební karty zatím WPB nevydává a účet je určen hlavně těm, kteří preferují osobní styk s pobočkou (nemají internetové bankovnictví). Platební styk se neplatí, převody v rámci České republiky jsou bez poplatku. Neplatí se ani za vklad hotovosti a za jeden výběr v měsíci.

Šipka správným směrem – Fio, družstevní záložna

Fio záložna byla první vlaštovkou, která nabídla tuzemský platební styl bez poplatků a má ho v nezměněné podobě dodnes. Účet se neplatí, v ceně je i velmi kvalitní internetové bankovnictví a čipová karta Maestro. Málo se ví o platbách na Slovensko, které jsou prováděny z Fio zcela zdarma, a to dokonce obousměrně. Vklady hotovosti jsou bez poplatku a neplatí se ani při výběru nad 1000 Kč.

Knížky jménem vkladní

Milovníky hotovosti osloví vkladní knížky, s jejich pomocí je manipulace s penězi bezplatná. Má to však jednu chybu, vkladních knížek je dnes jako šafránu a začínají být hlavně doménou České spořitelny, Poštovní spořitelny a WSPK. Přesto si nadále žijí svůj život a třeba taková vkladní knížka Poštovní spořitelny bez výpovědní doby umí dobře zastoupit i nouzovou potřebu hotovosti.

Není vše jen o ceně

Nejsem zastáncem bankovních poplatků, ale dokážu akceptovat poplatek, který dává smysl. Tak třeba časté výběry z bankomatů umí provětrat účet na poplatcích u jmenovaných levných bank a záložen. Pro tyto „vyběrače“ je vhodný účet od GE Money Bank, který za 114 Kč měsíčně řeší nejen výběry hotovosti, ale i platby.

dan_z_prijmu

Od zavedených finančních institucí se dočkáte i rychlejšího procesu při potřebě spotřebitelského úvěru nebo hypotéky. Je to logické, jsou na trhu již delší dobu a mají pro tyto obchody vytvořené procesy, mnohdy automatizované. Tak třeba čtyřmi kliky (opravdu jsem je počítal) lze získat předschválený úvěr či kontokorent od České spořitelny a jen o něco hůř v počtech kliků je na tom eBanka a Komerční banka. Půjčky jako na běžícím pásu rozdává GE Money Bank a Raiffeisenbank, a v hypotékách jsou dobré všechny banky.

Nic není dokonalé, a proto je potřeba si před neuváženou změnou banky položit otázku: dává mi moje banka nebo umí poskytnout službu, kterou od ní (i do budoucna) potřebuji? A pokud ano, připadají mi ceny za její služby férové? Je-li odpověď ano, je zbytečné měnit banku. Jestli je odpověď záporná, čas na změnu nastal.

Levné banky a záložny
  mBank Fio záložna Poštovní spořitelna PPF Banka Volksbank WSPK WPB Capital
mKonto Běžný účet Postžiro Plus Běžný účet Gama Aktiv konto PLUS Osobní účet Běžný účet
Vedení účtu měsíčně 0 Kč 0 Kč 35 Kč 0 Kč 0 Kč 10 Kč 0 Kč
Elektronická karta měsíčně 0 Kč 0 Kč 16 Kč 20 Kč 0 Kč 16,70 Kč nelze
Internetové bankovnictví měsíčně 0 Kč 0 Kč 0 Kč nelze 0 Kč 0 Kč nelze
Měsíční papírový výpis 25 Kč 30 Kč 0 Kč 20 Kč 0 Kč (z infoterminálu) 11 Kč 15 Kč (na přepážce)
Kontokorentní úvěr zatím nemá 1 %, min. 13 Kč 0 Kč nelze 0 Kč 0,50% nelze
Odchozí platba do jiné banky 0 Kč 0 Kč 2 Kč 9 Kč (písemně) 6 Kč 2 Kč 0 Kč
Příchozí platba 0 Kč 0 Kč 0 Kč 3,50 Kč 0 Kč 3 Kč 0 Kč
Platba trvalým příkazem 0 Kč 0 Kč 2 Kč 4 Kč 0 Kč 3 Kč 0 Kč
Vklad hotovosti na pobočce nelze 0 Kč 6 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč 0 Kč
Výběr na pobočce nelze 0 Kč (nad 1 000 Kč) 14 Kč 20 Kč 30 Kč 8 Kč 0 Kč (jednou měsíčně)
Výběr z bankomatu v ČR 3 výběry za měsíc zdarma, každý další 19 Kč 6 Kč z bankomatů ČSOB 5 Kč z bankomatů ČSOB 6 Kč z bankomatů ČSOB 6 Kč z bankomatů ČSOB, 3 Kč bankomaty Volksbank 6 Kč z bankomatů ČSOB nelze

Máte-li účet v mBank, odkud jste k ní přešli? (Název finanční instituce)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).