Hlavní navigace

Desetník: Loupež v bance se nevyplácí

13. 4. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

V posledním týdnu došlo k pěti loupežným přepadením finančních domů. Poslední napadenou byla Komerční banka v pátek a ve čtvrtek minulého týdne, největší počet napadení zaznamenala Česká spořitelna. Lupičům se ale lup nevyplatí - lupiči si nevydělají ani minimální mzdu.

DESETNÍK 32/2004 (29. 3. 2004 – 11. 4. 2004)

Lupiči na pobočkách a „čtení“ u bankomatu

Bankomaty České spořitelny byly před třemi týdny neznámými pachateli vybaveny čtečkou platebních karet, která snímala informace z magnetického proužku, a miniaturní kamerou, bedlivě sledující zadávaný PIN. Banka na to reagovala zablokováním přibližně 1000 potenciálně ohrožených platebních karet a instalací zařízení, které kopírování zabrání, a policie dopadením prvního z podezřelých.

V letošním roce ale také výrazně vzrostl počet loupežných přepadení bank. Jen v minulém týdnu bylo přepadeno pět finančních ústavů. Lupiči letos napadli ke dvěma desítkám poboček bank. Nejčastějším terčem nenechavců je Česká spořitelna, ale lupiči se nevyhýbají ani dalším finančním domům – poslední obětí byla v minulém týdnu Komerční banka.

„ČS je krajně znepokojena rostoucí dravostí, drzostí a agresivitou pachatelů. Naštěstí se útoky obešly bez vážnějších zranění. Psychická újma a šok těch, kdo byli nedobrovolnými aktéry těchto událostí, se však budou hojit dlouho. Zaměstnanci přepadených poboček prokázali bez výjimky velkou míru statečnosti a profesionálního přístupu.
ČS podniká veškeré kroky k tomu, aby podobným událostem předešla: ve vytipovaných pobočkách posilujeme fyzickou ostrahu, zavedli jsme zvláštní bezpečnostní režim, jednáme s Bankovní asociací o jednotném postupu bank atp. Možnosti banky jsou však omezené,“
komentuje loupeže Klára Gajdušková, tisková mluvčí České spořitelny.

Odhlédneme-li od nelegálnosti takovéhoto způsobu obživy, je to způsob značně nerentabilní a z ekonomického pohledu dosti nevýhodný.

Podle informací Policie ČR je objasněnost násilných trestných činů, do nichž se zahrnují i statistiky bankovních loupeží, 58 %. I kdyby byla objasněnost právě bankovních loupeží přibližně poloviční, řekněme 30 %, loupež se nemůže vyplatit ani nízkopříjmovým skupinám obyvatelstva. Z pobočky banky je možné (dle informací z důvěryhodného zdroje) ukrást hotovost maximálně v řádu desítek tisíc korun. Při sazbě od 5 let výše je očekávaný výnos menší než minimální mzda.

Předpokládejme nadprůměrně „úspěšný“ lup ve výši 100 000 Kč. Pokud je lupič chycen (pravděpodobnost 30 %), musí uloupenou hotovost vrátit. Jeho výnos je tedy 0 Kč za minimálně 5 let strávených ve vězení. Pokud chycen není, získá 100 000 Kč za několik minut „akce“ a dny až týdny plánování (což pro příklad výpočtu můžeme zanedbat).

Očekávaný výnos je tedy:

0 Kč * 30 % + 100 000 Kč * 70 % = 70 000 Kč

Ovšem je třeba spočítat ještě očekávaný čas, který loupeži věnuje. Je-li úspěšný, čas je možné zanedbat. Je-li ale neúspěšný, stráví loupeží minimálně pět let. Očekávaný čas spočítáme:

5 let * 30 % + 0 let * 70 % = 1,5 let

Není těžké již dopočítat očekávaný měsíční příjem z loupeže:

70 000 Kč : 18 měsíců = 3 389 Kč/měsíc

Očekávaný měsíční výnos z loupeže ve výši 3 389 Kč je spočítaný při poloviční úspěšnosti policie v odhalování násilné trestné činnosti, při minimální trestní sazbě za loupež a při provedení loupeže jedním pachatelem. Je-li lupičů více, lup se nezmění a trestní sazba se násobí (svůj „flastr“ dostane každý), tedy již při dvou lupičích je měsíční výnos čtvrtinový – jen 972 Kč.

Ovšem nekradou se jen peníze, ale téměř vše. Na Jižní Moravě jsou hitem sazenice vinné révy, jejíž cena na černém trhu roste, a zloději nepohrnou ani SPZkou osobních automobilů. S kradenými státními poznávacími značkami pak navštěvují benzinové pumpy, od nichž odjíždějí bez zaplacení „na účet“ okradeného majitele vozu.


DPH stále v kurzu

Po schválení novely zákona o DPH Senátem a kritickém článku Milana MarkaNovela DPH – vládní lži a parlamentní bída“ podle předpokladu prezident Václav Klaus zákon vetoval. Se starým zákonem o DPH se ale v Unii ukázat nemůžeme – to byl ostatně hlavní důvod, proč pro nový zvedl ruku Senát.

Pokud se legislativcům nepodaří prosadit novelu zákona o DPH, budeme mít potíže s mezinárodním obchodem – současná verze neodpovídá evropským normám o volném pohybu zboží a služeb. Podle posledních zpráv se ale zdá, že Poslanecká sněmovna prezidentské veto přehlasuje. Koalice je připravená svolat všechny své poslance ze služebních cest a pro přijetí zákona budou hlasovat i koaliční rebelové.


Hypotéky na výsluní

Hypoteční trh chytil druhý dech. Konkurence tlačí úrokové sazby stále níže navzdory očekávání a prohlášení hypotečních expertů bank. Poslední novinkou je předvelikonoční snížení úrokové sazby s pětiletou fixací Wuestenrot hypoteční banky, kde nyní klienti zaplatí pouze 4,55 % oproti dosavadní 4,70 %. Mimořádná nabídka platí do 30. června 2004.

dan_z_prijmu

Wuestenrot hypoteční banka se vrhá do boje po snížení úrokových sazeb čtveřicí bank, které se zaměřily především na jednoletou fixaci – Česká spořitelna, Raiffeisenbank, eBanka a GE Capital Bank.

Pozor ale na nebezpečí nízkých úrokových fixací. Mohou být pouhým lákadlem na klienty a po uplynutí první „obrátky“ nasadí banka, která získá díky přestupním nákladům téměř monopolní postavení, úrokovou sazbu vyšší.

Dělají banky pro ochránění poboček před lupiči dost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).