Hlavní navigace

Desetník: ČSOB sečetla poplatky

7. 6. 2004
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

ČSOB připravila svým klientům překvapení - nový sazebník odměn a poplatků. V rámci změn sjednotila poplatky nikoli na vyšší úrovni, ale na úrovni součtu nižšího a vyššího. Překvapení čeká i nás ostatní - den daňové svobody bude opět později. Oslavíme ho až po volbách.

DESETNÍK 36/2004 (24. 5. 2004 – 6. 6. 2004)

Volby do Evropského parlamentu

Necelý týden zbývá do voleb do Evropského parlamentu. Tento pátek a sobotu budeme rozhodovat o tom, kdo nás v Evropské unii bude zastupovat a jakým směrem se Evropská unie vydá. Připravuje se evropská ústava, hovoří se o změně paktu stability, sjednocení přímých daní a mnoha dalších ekonomických tématech. Na naší volbě závisí, jak na evropské otázky budou odpovídat čeští zástupci v Evropském parlamentu.

Abychom mohli zvolit zástupce do Evropského parlamentu, kteří budou reprezentovat náš názor, musíme znát názor politiků. Z volebních spotů se ale mnoho názorů nedozvíme, stejně jako z billboardů. Sice budeme vědět, kdo prosadí nejvíc, ale co bude prosazovat, nám zůstane (raději?) skryto. Bohužel ani z volebních programů se volič mnoho nedozví – téměř všechny politické strany útočí na středního voliče a jejich programy slibují neuskutečnitelné. Zůstane jen vytýčený směr, který vydrží přinejmenším do zveřejnění volebních výsledků.

U parlamentních stran již volič ví, co může a nemůže očekávat, u neparlamentních, plných iluzí a představ, vymění jistotu známého za naději změny – nebo recesi. V každém případě považuji za důležité volbu, ať je jakákoli, dobře rozvážit a volit podle nejlepšího svědomí.

ČSOB sečetla poplatky

Od 1. června platí nový sazebník odměn a poplatků ČSOB. Upravuje v něm mimo jiné sazby za přeshraniční platební styk v Evropské unii nebo cenu za platební příkaz podaný na přepážce.

Zatímco cenu přeshraničního platebního styku byla sjednocena na úrovni 250 Kč až do platby ve výši 12 500 euro, což je nejnižší sazba za klasický mezinárodní platební styk, cena za tuzemský styk byla stanovena na 18 Kč za položku při podání na přepážce. Dosud banka účtovala 10 Kč při platbě do jiné a 8 Kč do vlastní banky. Nový poplatek je tak součtem dvou dříve účtovaných, nově též bez ohledu na cíl platby. Pokud místo do rukou pracovníka na přepážce vložíte příkaz do sběrného boxu, ušetříte polovic a zaplatíte jen 9 Kč.

Netradičně je zvolen poplatek za provedení platby na základě trvalého příkazu. Přestože se platby provádějí automaticky, výše poplatku závisí na způsobu zadání trvalého příkazu. Pokud zvolíte elektronickou formu, budete při každé platbě platit 3 Kč, při osobním zadání na pobočce budete platit dvojnásobek. Přitom zadání trvalého příkazu je zdarma v obou případech.

Novinkou je i poplatek za změnu a zrušení trvalého příkazu, inkasa a SIPO na přepážce, kde zaplatíte 40 Kč. Při změnách a rušení elektronicky jsou klienti ČSOB od poplatků stále osvobozeni.

Výběr daní klesl, daně neklesnou

V květnu významně poklesl výběr daní, když se podařilo vybrat pouze 45,4 mld. Kč oproti 61 mld. Kč průměru předchozích čtyř měsíců. Jen příjem z daně z přidané hodnoty poklesl o 3 mld. Kč při předchozím průměru 12,8 mld. Kč. Při nesnížených výdajích znamená propad výběru daní růst státního deficitu. Ten se za prvních pět měsíců vyšplhal na 45,4 mld. Kč a celkově se v letošním roce odhaduje na 115,3 mld. Kč.

skoleni_15_4

Výší daní Česká republika patří přibližně do středu pelotonu evropských zemí. Podle statistik OECD a propočtů Ministerstva financí byla složená daňová kvóta v roce 37 %. Máme se ale na co těšit. V loňském, letošním a příštím roce složená daňová kvóta roste… a pak, splní-li se očekávání Ministerstva financí, bude klesat.

To na Slovensku daňová kvóta již klesá. Již v minulém týdnu (3. června) dokonce oslavili den daňové svobody – fiktivní předěl mezi časem, kdy občané pracují a vydělávají na daně, a časem, kdy již mají daně zaplacené. Na český si ještě počkáme. Letos nás potká až 15. června.

Koho budete volit?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).