Hlavní navigace

Daň z příjmů právnických osob v Evropě

10. 1. 2005
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Daň z příjmů právnických osob je ve všech evropských zemích důležitým zdrojem státního rozpočtu a ovlivňuje fungování trhu. Jaká je její výše v hospodářsky kvetoucích zemích - Švýcarsku, Lichtenštejnsku či na Islandu? Jakou daňovou politiku volí balkánské země?

Nejnižší sazba daně je v Lichtenštejnsku

Výše zdanění právnických osob se v jednotlivých evropských zemích výrazně liší, neboť její výše zrcadlí ekonomickou a hospodářskou orientaci příslušné země. Proto dochází ke stěhování investic a podnikání do zemí, kde je pro podnikatele daňové zatížení výhodnější.

Nejnižší sazbu daně z příjmů právnických osob mají společnosti v Lichtenštejnsku (7,5 – 20 %), Srbsku a Černé hoře (14 %) a Makedonii (15 %).

Lichtenštejnsko má jednu z nejvyšších životních úrovní na světě. Základem hospodářství je bankovnictví a průmyslová výroba (přesné strojírenství). Na vývozu se nejvíce podílí dentální výrobky a známky.

V Lichtenštejnsku hraje v současné době dominantní roli sektor služeb, především bankovnictví. Stejně jako ve Švýcarsku dodržují místní banky důsledně bankovní tajemství. Dokonce je možné zcela anonymně založit bankovní účet (pouze na základě číselného označení), což je podrobováno mezinárodní kritice.

Díky nízkým daním je v Lichenštějnsku zaevidováno mnoho mezinárodních firem, které ve skutečnosti operují v jiných státech.

Naopak nejvyšší sazba daně z příjmů právnických osob je na Ukrajině (30 %) a v Bosně a Hercegovině (30 %). Výše daňové sazby nadále významně ovlivňuje výběr sídla společnosti.

Kromě sazby daně je důležité, které náklady jsou daňově odpočitatelné a z jaké částky se tedy daň bude počítat. Rozdíly v konstrukci a zásadách přímých daní jsou v současné době skrytou formou státních podpor jednotlivých členských států.

Investoři preferují Lichtenštejnsko, Norsko a Švýcarsko

Norsko a Švýcarsko mají jedno společné. Přestože patří mezi nejvyspělejší evropské státy dle všech možných statistických šetření, nejsou členy Evropské unie. Norové členství v Evropské unii dvakrát odmítli v referendu (1972 a 1994).

Norská vláda vytváří pro zahraniční investory liberální a rovnocenné podmínky s domácími obchodními společnostmi a podnikateli. V současné době v této zemi působí více než 1300 zahraničních společností. Zahraniční investoři se zajímají zejména o ropný sektor, těžbu a zpracování barevných kovů a o oblast služeb (zejména potom finančního sektoru).

Všechny prestižní agentury hodnotí Norsko jako jednu z nejbezpečnějších zemí pro případné investování. Norsko je stabilní, hospodářsky rostoucí země s nízkou inflací, nezaměstnaností a vzdělaným obyvatelstvem. Podnikům, které hodlají trvale podnikat v severních oblastech, poskytuje norská vláda dotace a umožňuje platit nižší daně.

Švýcarsko je jednou z nejvyspělejších zemí světa. Ačkoliv je známo především jako bankovní velmoc, je také průmyslově úspěšnou zemí. Švýcarský průmysl je nesmírně výkonný a je založen na levné energii z vodních elektráren. Švýcarsko je známo také jako hodinářská velmoc (světovými firmami jsou např.: Swatch Group, Montres Rolex, Tissot).

Ve Švýcarsku jsou zahraniční investice vítané a podmínky pro zahraničního investora jsou liberální. Má zde sídlo řada světoznámých firem: Triumph-International, Schiesser Eminence Truple (oděvní průmysl), Nestlé, Kraft Jacobs-Suchard (potravinářský průmysl), Novartis, Roche-Gruppe (farmaceutický průmysl).

skoleni_15_4

Pro Švýcarsko je typický značný rozdíl ve výši daní z příjmů, neboť každý kanton (je jich 26) má svůj samotný daňový zákon. Kantony jsou natolik suverénní, že si každý jednotlivý kanton může stanovit daně, jaké chce, pokud nejsou v rozporu s ústavou.

Daň z příjmů právnických osob v evropských zemích (mimo EU) v roce 2004
Země Sazba daně (v %)
Albánie 25
Bělorusko 25
Bosna a Hercegovina 301 nebo 20, 15, 122
Bulharsko 19,5
Chorvatsko 20
Island 18
Lichtenštějnsko 7,5 – 20
Makedonie 15
Norsko 28
Rumunsko 254
Rusko 24
Srbsko a Černá hora 14
Švýcarsko 203
Ukrajina 30
Turecko 25

1 platí pro Bosnu a Hercegovinu
2 platí pro Republiku Srbskou
3 jednotlivé kantony mají různě vysokou sazbu, přibližně se pohybuje okolo 20%
4 od 1.1.2005 došlo k radikálnímu snížení na 16%

Daň z příjmů firem by měla být...

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).