Hlavní navigace

Citibank spustila u svých karet podporu 3D Secure. Jak to funguje?

14. 4. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Absolutně bezpečné platby na internetu českými kartami už nejsou sci-fi. První banka v České republice spustila plnou podporu technologie 3D Secure.

Karetní společnosti platby na internetu platebními kartami podporují a pro maximální bezpečnost zavedly před 10 lety technologii nazvanou 3D Secure, o které toho už bylo napsáno hodně. Když si to zopakujeme, plná podpora 3D Secure funguje takto:

Verified by Visa

Při platbě na internetu jste přesměrováni na stránku banky či zpracovatele transakce obchodníka. Vyplníte platební údaje včetně čísla karty a odešlete. Banka obchodníka zašle žádost o ověření karty přímo vaší bance, resp. vydavateli karty. Vaše banka vás prostřednictvím prohlížeče požádá o zadání hesla, kódu, nebo jinou vhodnou formou kartu autentizuje transakci, a výsledek autentizace sdělí bance obchodníka. Pokud je autentizace úspěšná, banka transakci povolí.

Samotné zadání dodatečného hesla či kódu může probíhat třemi způsoby:

  1. Autentizační kalkulátor. Ten dostanete k platební kartě, na něm vygenerujete speciální kód a zadáte do formuláře pro transakci. Toto je cesta např. rakouských bank.
  2. Druhou možností je zaslání SMS na číslo mobilního telefonu, které jste bance předem sdělili a zaregistrovali pro tuto službu.
  3. Třetí možností je vygenerování autentizačního kódu přímo na platební kartě, která k tomuto účelu má na sobě displej. Toto zkouší turecká banka TEB.
MasterCard Secure Code

Všechny tyto výše popisované možnosti však byly pro české držitele karet stále nedostupné. Přestože banky přijímající karty, tzv. acquíři  (z angl. slova acquiring) pro český internet plně nasadili podporu 3D Secure, šlo jen o jednostrannou věc ze strany příjemce/akceptanta karet, ale stále chyběla podpora vydavatelů karet. Jinými slovy, neexistovala česká platební karta která by byla do tohoto systému zapojena, takže to, že platba probíhá v režimu 3D Secure hlásali jen obrázky tohoto systému, ale v praxi se nedělo nic. To se mění.

Plná podpora 3D Secure pro karty Citibank

Server Měšec.cz zjistil, že technologii 3D Secure začala u svých karet plně podporovat Citibank. Potvrdil to i George Denisenko, ředitel divize spotřebitelských úvěrových produktů Citibank, během včerejšího rozhovoru (rozhovor vám přineseme později). V první fázi se podpora týká vybraných typů kreditních karet Citibank, během měsíce, dvou však bude rozšířena na všechny karty Citibank.

Karty Citibank fungující v režimu 3D Secure od 15.4.2011

Karty fungující v režimu 3D Secure od 13.5.2011

Ostatní typy karet Citibank budou 3D Secure podporovat v řádu dvou tří měsíců, podle toho, jak se bance bude dařit karty postupně do systému po etapách přidávat. Cílem banky je mít všechny karty 3D Secure kompatibilní.

Jste klientem/-kou Citibank?

  • Ano, mám běžný účet.
    2 %
  • Ano, mám běžný účet a kreditní kartu.
    8 %
  • Ano, mám kreditní kartu.
    40 %
  • Ne, ale uvažuji o jejím běžném účtu.
    1 %
  • Ne, ale uvažuji o její kreditní kartě.
    4 %
  • Ne, neuvažuji být klientem/-kou Citibank.
    43 %

Jak to funguje v praxi

Jakmile Citibank vaši platební kartu zapojí do 3D Secure, při každé platbě kartou na internetu u 3D Secure obchodníka budete informováni, že vaše karta je zapojena do 3D Secure a máte kontaktovat svoji banku. Citibank vás bude takto informovat celkem pětkrát a těchto pět plateb povolí. Pokud si do té doby neaktivujete podporu 3D Secure, šestou a každou další platbu zamítne.

Pro aktivaci služby 3D Secure stačí zavolat na zákaznickou linku Citiphone (tel. +420 233 062 222) a telefonnímu bankéři po ověření sdělíte číslo vašeho mobilního telefonu, kam si přejete posílat autorizační SMS. Při následné platbě kartou dojde k autorizačnímu procesu popisovanému ve druhém odstavci článku, tj. na vaší SIM kartu vám přijde SMS kód, ten zadáte do (nově vytvořeného) pole pro platbu v prohlížeči a transakci potvrdíte. To je vše.

skoleni_15_4

Kreditka O2 je nyní Visa

Všimněte si jedné novinky, kreditní karta O2 Citi je nově vydávána jako Visa, nikoli jako MasterCard, právě tato karta bude od pátku 3D Secure plně podporovat, její starší sestra s logem MasterCard bude 3D Secure podporovat jen trochu později.

S kartami to myslí vážně

Citibank implementací podpory 3D Secure pro své karty pomyslně vypálila rybník ostatním českým vydavatelům karet a může se chlubit jako první banka, co tuto službu v Česku nabídla. V létě chce nabídnou i bezkontaktní karty s technologií PayPass, o které již můžete žádat na Citiphone, a jakmile je banka začne vydávat, pošle vám místo vaší stávající karty kartu bezkontaktní.

Pro klienty: jakou máte platební kartu od Citibank?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).