Hlavní navigace

Česká spořitelna: Připravte se na přečíslování

26. 3. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Dlouho očekávané přečíslování sporožirových účtů je tady. Příští víkend bude "překlopeno" na nová čísla téměř 5 miliónů účtů a vkladních knížek. Banka se snaží dopady na klienty snížit, přesto se jistým omezením nevyhnou. Co klienty České spořitelny čeká a na co se mají připravit?

Více než rok plánovaná a připravovaná akce České spořitelny vrcholí. O víkendu 3. a 4. dubna 2004 provede největší přečíslování v historii České republiky – nové číslo dostane každý sporožirový účet i vkladní knížka. Jen účtů bude přečíslováno 2,7 miliónu, vkladních knížek 2,2 miliónu. Podobnou akci uskutečnila pouze ČSOB po převzetí IPB.

Proč je přečíslování nutné?

Bez přečíslování Česká spořitelna nemůže být – ne že by podléhala číselným rozmarům, ale vstup do Evropské unie vyžaduje jednotný způsob zápisu čísel účtů – IBAN (International Bank Account Number – mezinárodní číslo bankovního účtu). Kdyby ČS nepřečíslovala a nepřizpůsobila se evropskému standardu, vystavovala by se nebezpečí sankcí a klienty vyšší ceně za převody v rámci Evropské unie.

Vstup do Evropské unie by byl sám o sobě dostatečným důvodem přechodu na IBAN. Česká spořitelna k němu přidává ještě další, neméně významné. Česká národní banka již déle nebude umožňovat zadání dvou variabilních a dvou specifických symbolů na jednom platebním příkazu, jak tomu bylo dosud. Pokud by Česká spořitelna neodstranila nutnost identifikace klienta podle specifického symbolu, nebylo by možné specifickým symbolem specifikovat účel platby.

V neposlední řadě bude přečíslováním odstraněna závislost klienta na pobočce. V současné době číslo účtu určuje domovskou pobočku klienta a při převodu účtu (např. z důvodu stěhování) bylo nutné číslo účtu změnit. Mohlo by se zdát, že převod účtu je dnes, kdy i Česká spořitelna nabízí všem svým klientům obsluhu na všech pobočkách, zbytečný. Jsou ovšem situace, kdy je domovská pobočka stále potřeba – např. k předání platební karty nebo osobnímu přebrání výpisů.

Současná podoba účtu se specifickým symbolem je dána historicky. Struktura čísla byla založena v 70. letech, kdy se číslo účtu skládalo z kódu okresu a kódu pobočky, klienta odlišoval až specifický symbol.

Koho přečíslování postihne

K přečíslování dojde o víkendu 3. a 4. dubna. V tyto dny budou omezeny služby přímého bankovnictví (internetové bankovnictví, telefonní bankovnictví i GSM bankovnictví) a provoz Klientského centra. Zároveň budou uzavřeny pobočky v obchodních řetězcích. Pokud budete chtít zadat platební či jiný příkaz, učiňte tak buď v pátek, nebo vyčkejte až do pondělí.

Bankomaty a platební karty by měly být podle vyjádření České spořitelny plně funkční a není třeba se předzásobovat hotovostí.

Nová čísla účtů budou známá až po přečíslování 5. dubna. Aby klienti dostali výpis z účtu již s novým číslem, budou výpisy rozeslány o jeden den později než obvykle.

Jak změna čísla proběhne

Transformace stávající podoby čísla na novou není triviální. Zatímco v případě přečíslování účtů IPB došlo jen ke změně kódu banky a veškeré další záležitosti byly interního rázu a klientů se přímo netýkaly, přečíslování sporožirových účtů bude náročnější. Číslo se specifickým symbolem se do nového čísla „nevejde“, a je proto nutné přidělit čísla nová.

Nové číslo účtu se budete mít možnost dozvědět od 5. dubna mnoha způsoby:

  • Sdělí vám ho na kterékoli pobočce, což ale není příliš praktický způsob,
  • budete si moci zavolat na infolinku k přečíslování zřízenou (800 208 208),
  • přihlásit se do internetového bankovnictví, kde vás přivítá úvodní informace o přečíslování,
  • počkat si na výpis z účtu
  • nebo na doručení dopisu s novým průkazním lístkem do druhé poloviny dubna.

Oznámení o změně čísla účtu odejde poštou pouze u sporožirových účtů se zasíláním výpisů. Klienti, kteří mají sporožiro „načerno“ a jejich manžel/manželka o něm neví, se nemusí o svou anonymitu obávat. Informaci si mohou vyzvednout na pobočce s výpisem z účtu, aniž by se jejich partner/partnerka o tajném fondu dozvěděl/a.

Informace o změně čísla nebude rozesílána u vkladních knížek. Při posledním obesílání majitelů vkladních knížek se České spořitelně přibližně jedna třetina zásilek vrátila jako nedoručitelná, navíc je beztak třeba nové číslo do knížky vepsat. Majitelé vkladních knížek se nové číslo nedozví ani na infolince banky. S návštěvou pobočky však není nutné spěchat.

Pokud máte zadané trvalé příkazy k úhradě, inkasu, SIPO nebo povolení inkasa v rámci České spořitelny, budou tato automaticky přečíslované také. Nemusíte se tedy bát např. poplatků za změnu příkazů.

Stávající čísla se specifickým symbolem budou platná ještě minimálně 5 let. Pokud změnu čísla účtu nenahlásíte svému zaměstnavateli, organizacím, které z vašeho účtu inkasují aj., minimálně po dobu pěti let se nemusíte obávat o svou mzdu ani o odpojení elektřiny z důvodu neplacení.

Česká spořitelna jedná s Českou správou sociálního zabezpečení, plynárnami, vodárnami a dalšími institucemi, které jsou v čilém platebním styku s větším množstvím občanů, o hromadné změně jejich příkazů. Klienti spořitelny tak nebudou muset hlásit změnu čísla účtu všem institucím.

skoleni_15_4

Zadáte-li platební příkaz se starým číslem účtu se specifickým symbolem např. prostřednictvím sběrného boxu, bude automaticky převeden na nový formát, v němž odejde adresátovi. Pokud ale dojde k odpovědi např. na inkasní příkaz, odejde z banky platba ve stávající specifikaci. Toto je informace důležitá zejména pro firmy, které příkazy potřebují spárovat.

Jakékoli informace o přečíslování účtů již od 3. března 2004 poskytuje Česká spořitelna na bezplatné infolince 800 208 208. Pouze na informaci o novém čísle vašeho účtu si musíte počkat do 5. dubna 2004.

Přestože je přečíslování účtů náročnou operací, jejíž náklady banka odhaduje na 113 mil. Kč, je Česká spořitelna optimistická. Poučila se z chyb Slovenské sporiteľni, která přečíslovala před šesti lety, a garantuje, že se žádná platba nezatoulá. Nemůžeme si dovolit žádnou chybovost, řekl Libor Zima, ředitel projektu Přečíslování České spořitelny.

Obáváte se přečíslování účtů?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).