Hlavní navigace

Ceny nemovitostí rostou, malé banky boj o hypotéky vzdaly

1. 6. 2015
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jimmy Harris (Flickr.com), podle licence: Attribution 2.0 Generic
Ceny nemovitostí začaly růst, údaje o růstu se ale liší. Vyplatí se koupit nemovitost? A kde najít tu pravou?

Hypoteční úvěry podle údajů Fincentrum Hypoindex znovu klesají, dosáhly nového rekordu. V dubnu průměrná úroková sazba dosahovala dokonce 2,11 %. Pokles sazeb pokračoval nepřekvapivě i v dubnu. Většina bank má stále ještě co dohánět, protože cenoví lídři jsou výrazně pod aktuálními průměrnými sazbami, některé z menších bank však již naznačují, že hypoteční úvěry za tyto sazby pro ně nejsou zajímavé, uvedl Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Podle Rajdla tak některé malé banky z hypoteční bitvy postupně vycouvaly. Zatímco před rokem byla situace taková, že malé banky byly tahounem snižování úrokových sazeb u hypoték, dnes už znovu trh zaujaly svými akčními nabídkami především velké banky. Důvodem je, že mají podstatně levnější vklady než malé banky, jsou tak schopny stále dosahovat vysoké ziskovosti. Zdá se, že od publikace článku Staré banky by mohly porazit novou konkurenci. Důležitější jsou ale dividendy se velké banky částečně poučily. 

Jak si vedou ceny nemovitostí?

V současné době zpracovává několik subjektů informace o vývoji cen nemovitostí. Shodnou se, že dochází k růstu jejich cen, čísla se ale velmi liší. Například podle realitního portfolia RealityČechy.cz během uplynulých 2 let došlo k růstu cen nemovitostí o 10 %. Méně rostou ceny podle indexu Hypoteční banky, podle kterého ceny bytových jednotek rostou mezičtvrletně o 1 %. Letos tak očekáváme, že se cenová úroveň dostane nad výchozí úroveň z ledna 2010. Na rozdíl od loňského roku byly v prvním čtvrtletí hlavními tahouny cenového růstu mimopražské lokality, uvedl Petr Němeček, ředitel odboru Nemovitosti Hypoteční banky.

Nejvíce ceny rostou v Jihomoravském a Zlínském kraji, v Pardubickém klesají. Vývoj v Praze, a to růst o 0,6 %, byl však pod celorepublikovým průměrem. Prodeje novostaveb v Praze i Brně mírně rostly, a to včetně cen bytových jednotek v nich. Ty se u nových projektů zvýšily o více než 1 %. V Praze letos očekáváme rekordní prodeje, neboť developeři nyní uvádějí na trh i velké projekty s řádově více než 200 bytovými jednotkami. Ceny starších panelových bytů v uplynulém čtvrtletí rostly více než u cihlových. Největší zájem byl již tradičně o malometrážní byty, a to zejména v univerzitních městech, jako je Praha, Brno, Olomouc či Plzeň, kde existuje jejich potenciál následného pronájmu studentům, dodal Petr Němeček.

Vývoj cen bytových jednotek
Autor: Hypoteční banka

Vývoj cen bytových jednotek

Bydlení je stále dostupnější

Ač ceny nemovitostí začaly růst, dostupnost bydlení se nám nesnížila. Důvodem podle GOLEM FINANCE jsou jak na jedné straně levnější hypotéky, tak zvyšující se příjmy domácností: Index dostupnosti bydlení, který měří, jak velkou část čistého příjmu musí domácnost vynaložit na splátku hypotečního úvěru, v dubnu dosáhl hodnoty 32,6 %. Jinými slovy: průměrná česká domácnost, která si nyní pořídí byt o průměrné ceně 1 998 503 Kč, vynaloží na splátku hypotéky necelou třetinu svých čistých měsíčních příjmů. Přitom ještě před šesti lety to byla téměř polovina, uvádí společnost GOLEM FINANCE.


Autor: GOLEM FINANCE

Dostupnost bydlení se však značně liší. Například v Ústeckém kraji, kde ukazatele dostupnosti bydlení vycházejí dlouhodobě nejlépe, vynaloží domácnost na splátku hypotéky zhruba desetinu svých příjmů – index zde aktuálně dosahuje hodnoty 11,4 %. Druhý extrém představuje hlavní město Praha, kde kvůli vysoce nadprůměrným cenám bytů dosahuje hodnota indexu 66 %.

Znovu se ukazuje, že lokalita je primárním ukazatelem, který zásadně ovlivňuje ceny nemovitostí. Současné oživování ekonomiky by však mohlo přitáhnout některé firmy do Ústeckého kraje, nezaměstnanost by se tak zde mohla snížit, oživení cen nemovitostí však kvůli vylidňování kraje nejspíše očekávat nelze.

skoleni_15_4


Autor: GOLEM FINANCE

Index dostupnosti bydlení

Hypotéky jsou dostupnější, poptávka roste

Na rostoucí poptávku se snaží reagovat developeři, kteří plánují desítky developerských projektů, z nichž většina vzniká v hlavním městě. Zatímco u rezidenčního bydlení stále bublina není a daří se obsazovat i ležáky (projekty, které se během krize ukázaly jako neprodejné, například Central Park Praha, který se postupně zaplňuje), jiná situace je u kancelářských prostorů v hlavním městě, kde vlivem intenzivní výstavby v minulých letech roste neobsazenost kanceláři (odhaduje se na 15–20 %) s tím, že pozice firem je mnohem lepší – dochází k poklesu cen nájmů. Developeři, kteří stavěli kanceláře, tak budou nuceni přejít do ziskovějšího rezidenčního bydlení (nebo ke stavbě skladových prostor, kde je však potřeba další know-how), což bude vést k další rezidenční výstavbě.

Výstavba nových rezidenčních projektů může být velmi zisková, zvláště v případech, kdy developeři nakoupí zemědělskou půdu s tím, že spekulují, že dojde ke změně územního plánu – z orné půdy či rekreační půdy se stane půda stavební. Tímto rozhodnutím vydělají desítky až stovky milionů korun. Své zisky se však snaží zvýšit, a to intenzivní bytovou výstavbou, nemálo bytů také vlivem okolních věžáků nemá dostatek světla, prodávají se proto jako ateliéry. Příkladem takového postupu můžou být některé developerské projekty ve Starých Letňanech – ještě před pár lety byly vedle radnice pole, dnes jsou tam namačkané věžáky. A další, ještě vyšší věžáky, se zde plánují.

Developerské projekty pod palcem

Motá se vám hlava ze všech developerských projektů a nebaví vás proklikávat desítkami developerských stránek? Pomoci vám může náš projekt novostavby.mesec.cz, kde najdete většinu developerských projektů přehledně na jedné stránce.

Vyhledávání je jednoduché, intuitivní – pokud vás projekt zaujme, dostanete se přímo na stránky daného developera, kde poté můžete vybírat podrobněji.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nejčastěji se věnuje tématům z oblasti investování, financí a makroekonomie.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).