Hlavní navigace

Budou fotbalová utkání bez fanoušků?

6. 3. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Český národ je národem fotbalistů anebo alespoň jejich příznivců. A tak není divu, že stadiony jsou přeplněné skandujícími fanoušky, ale také chuligány, kteří často ohrožují bezpečnost ostatních. Proto při zápasech bývala přítomna i policie, která tak měla možnost uplatnit v praxi svoje heslo "Pomáhat a chránit". Od letošní fotbalové sezóny se však policie rozloučí s fanoušky i chuligány před branami fotbalového stadionu.

Šetří ministerstvo vnitra na fanoušcích fotbalu?

Policie již nebude fanoušky chránit na stadionu při fotbalovém zápase. Zasáhne pouze v případě, že pořadatelé nezvládnou bezpečnost a přivolají si sami policii na pomoc. To se jim však může prodražit. Tato pravidla podepsal v dohodě policejní prezident Oldřich Martinů a předseda Českomoravského fotbalového svazu Pavel Mokrý. Dohoda přenáší většinu odpovědnosti za pořádek během fotbalového zápasu právě na fotbalové kluby. Ty si k zajištění pořádku mohou najímat bezpečnostní agentury. Policie tak pouze doprovodí fanoušky před stadion a mezi diváky budou mít tajné specialisty, tzv. spottery. Jejich úkolem bude sledovat fanoušky, informovat a upozorňovat pořadatele na případná rizika nebo tendence k násilí, tím jejich povinnost vůči občanům končí.

Ostatní je už na pořadatelích zápasu, kteří musí udělat vše pro bezpečnost diváků. Jejich povinností je například vydat návštěvní řád, který stanovuje pravidla chování pro hosty na stadionu. Pokud bude ohrožena bezpečnost osob nebo majetku, jsou provozovatelé povinni přerušit nebo dokonce ukončit fotbalové utkání. Jestliže provozovatelé neprovedou veškeré opatření k zachování bezpečnosti a situaci nedokáží udržet pevně pod kontrolou, je jejich povinností zavolat policii, kterou ale budou muset z vlastní kapsy řádně zaplatit a ještě se vystavit riziku pokuty. V případě, že by totiž pořadatelé využili služeb policie neoprávněně, musí nejen zaplatit ale také jim hrozí až dvoumilionová pokuta. Policie může uplatnit tři možnosti sankce – náhradu účelně vynaložených nákladů policii, oprávnění ministra vnitra rozhodnout, že se zápas dohraje bez přítomnosti diváků a dále sankční systém přestupků a jiných správních deliktů. Snadno se tak může stát, že Ivan Langer rozhodne a fotbalisté dohrají zápas bez fanoušků.

Bezpečnost na vlastní náklady

V Olomouci je zaveden podobný systém již řadu let. Zdejší fotbalový klub si od roku 2005 úspěšně sám zajišťuje pořádek i bezpečnost na stadionu, a to téměř bez pomoci policistů. Za dohled při zápasu sice platí bezpečnostním agenturám desítky tisíc korun českých, ale systém funguje. A fotbalový klub Sigma doufá, že fungovat to bude i nadále.

Ne všude jsou však stejně optimističtí. Některým klubům se například nelíbí povinnost, že od 1. června musí mít všechny prvoligové stadiony vybudovaný kamerový systém a dispečink, kde budou pořadatelé a policie sledovat záběry z bezpečnostních kamer. Tento složitý technický systém je pro kluby finančně nákladný. Českomoravský fotbalový svaz však slibuje získání úvěru ve výši 70 až 80 miliónů korun, které znamenají asi 5 milionů pro každý klub.

Kolik stojí pomoc policie?

O tom, jak nová dohoda funguje v praxi, se mohli již přesvědčit v Brně. Fotbalové utkání Baník Ostrava v Brně se neobešlo bez problémů. Proti chuligánům tak musela zasáhnout policie. Při zásahu bylo zraněno deset pořadatelů a čtyři policisté. O tom, zda-li náklady bude muset fotbalový klub 1. FC Brno policii zaplatit, zatím ještě není rozhodnuto. Akce by se pořadatelům prodražila, policie by si totiž za svoji pomoc účtovala 80 000 Kč. Za každou započatou hodinu si totiž policie zaúčtovala 275 Kč na osobu. Předběžné šetření napovídá, že klub částku nebude muset zaplatit, ale konečné rozhodnutí padne teprve asi za 14 dnů. Ministr vnitra Ivan Langer si však jednoznačně myslí, že by brněnští pořadatelé fotbalového utkání měli náklady uhradit: (Včerejší) fotbalová utkání byla první podle nových pravidel. Jednoznačně se ukázalo, že některé fotbalové kluby přistoupily k novým podmínkám zodpovědně a jiné nikoliv. Jestliže rizikové utkání Sparta s Olomoucí pořadatelé zvládli, a druhý zápas Brna a Baníku dopadl jak dopadl, svědčí to o jediném. Jeden pořadatel se perfektně připravil, druhý nikoliv. V žádném případě nejde o selhání systému, jde o selhání fotbalového klubu Brno, uvádí v tiskové zprávě z 23. února 2009.

skoleni_15_4

Mohou pořadatelé výtržnostem zabránit?

Cílem šetření je zjistit, zda pořadatelé mohli výtržnostem zabránit. Pravděpodobně nejdůležitější bude rozhodnutí, jestli byla zabezpečena branka v plotě, kudy dav chuligánů pronikl na hřiště. V případě, že brněnský klub bude muset účet zaplatit, je možné, že částku bude vymáhat po lidech, kteří konflikt zavinili. Zatím byli již potrestáni čtyři lidé, kteří jsou odpovědni za incident na stadionu. Během utkání totiž vběhli na hrací plochu a napadli bezpečnostní službu. Svým chováním tak utkání o 20 minut opozdili. Tři z těchto výtečníků byli potrestáni veřejně prospěšnými pracemi v rozmezí od 250 do 400 hodin. Poslední z nich – Polák – byl vyhoštěn na pět let z České republiky. Zadržen byl i pátý vydařený fanoušek, se kterým bude jeho chování teprve projednáno v hlavním líčení.

Vstupenky s osobními doklady

Slavia Praha si vzala příklad z událostí, které se odehrály v Brně, a zpřísnila bezpečnostní opatření pro zápas fotbalové ligy s Baníkem Ostrava, který je plánován na pondělí 9. března. V rámci bezpečnosti stáhla z internetového prodeje lístky na zápas a koupit vstupenky si nyní fanoušci mohou pouze s předstihem přímo na pokladně v Edenu, kde se má utkání odehrát. Vstupenka bude zákazníkovi prodána, jen pokud předloží občanský průkaz. Není možné, abyste si koupili vstupenku a pak ji někomu darovali. Na každé z nich totiž bude uvedeno jméno, příjmení a datum narození diváka. Tyto údaje budou následně při vstupu na stadion ověřovány na základě průkazu totožnosti. Maximální počet vstupenek, které si zákazník může najednou koupit, jsou dvě. V případě nezletilého bude vstupenka vystavena na jméno jeho dospělého doprovodu. Výhodu mají členové fanklubu Slavie, kteří si mohou vstupenky objednat a zaplatit právě prostřednictvím klubu. V Ostravě se o distribuci lístku postará Baník Ostrava ve svých pokladnách. V zájmu bezpečnosti je zakázáno na stadion vnášet nebezpečné předměty a alkohol. Kuřáci tak například budou muset doma nechat dokonce i svůj zapalovač a milovníci chmelového moku se zase budou muset smířit s nealkoholickým pivem. Svět fotbalu dostává nové rozměry.

Kdo má zajistit na fotbalových stadionech veřejný pořádek?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuji se na psychologii, pracovně právní problematiku a zavádění moderních manažerských metod. Studuji žurnalistiku, politologii a chystám se na práva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).