Hlavní navigace

Bude povolen alkohol za volantem?

15. 4. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Stačí, když zopakujete pár malých prohřešků a můžete se s řidičákem rozloučit. Pokud si ale řidič sedne za volant po požití alkoholu, má vysokou šanci, že trestu unikne.

Řidiči dokážou být velmi vynalézaví, když jde o to, vyhnout se správnímu řízení a také odpovědnosti. A možná právě proto, podle informací České televize, každý druhý řidič, který byl přistižen s alkoholem v krvi, nakonec vyvázl bez trestu. Vždyť v roce 2009 bylo promlčeno nebo odloženo 14 500 případů nezdárných řidičů.

Že počty přistižených osob s alkoholem v krvi za volantem nesouhlasí s počtem nakonec skutečně potrestaných viníků, je patrné při srovnání registru bodového systému ministerstva dopravy a čísel, které naopak uvádí policejní statistiky. ČT tak zjistila, že například v roce 2008 bylo přistiženo 27 868 řidičů a přitom potrestáno z nich bylo pouze 13 386 osob. Otázkou je, zdali se opilým řidičům daří unikat před spravedlností díky vlastní vynalézavosti, jak se vyhnout správnímu řízení, anebo zdali je chyba na straně pomalé práce úředníků.

Opilý řidič, veselý vrah

Přitom alkohol za volantem je stále strašákem v policejních statistikách dopravních nehod. Zvláště letošní měsíc březen se zapsal nesmazatelně do černé kroniky dopravní policie. Největší počet nehod v letošním roce, celkem 81, byl zaznamenán právě v týdnu od 22. do 28. března. První dva měsíce v roce byla každá dvacátá dopravní nehoda způsobena jen kvůli alkoholu. Přestože čísla jsou stále vysoká, oproti loňskému roku lze vysledovat pozitivní trend. V lednu a únoru roku 2009 se totiž dokonce už každá 16 nehoda stala pod vlivem alkoholu. Přestože se březen pokazil, leden a únor letošního roku jsou nositeli rekordu, protože v těchto měsících se odehrálo nejméně dopravních nehod za poslední dvacet let.

Policisté si mnou spokojeně ruce, jsou přesvědčeni, že za klesající počet dopravních nehod pod vlivem alkoholu můžeme být vděčni novému opatření, kdy jsou všichni řidiči povinni se podrobit dechovou zkoušce při každé silniční kontrole. Policisté skeptici se zase domnívají, že za nízkou nehodovost může sněhová kalamita, která nás ještě v prvních dvou měsících v roce trápila, a kvůli které řada svátečních řidičů nevyjela na silnice. Přesto alkohol za volantem stále přináší své oběti.

V roce 2009 zemřelo na silnici 839 řidičů. To je 839 zbytečně zmařených životů, které tu zanechaly svoji rodinu, přátelé a blízké. Číslo se sice zdá být vysoké, ale i přesto je to nejmenší počet obětí dopravních nehod od roku 1989. V loňském roce při nehodě, za kterou stál přímo alkohol, zemřelo 123 lidí. Toto vysoké číslo mrtvých přinutilo policii ještě více řešit situaci nezodpovědných opilých řidičů. Proto od ledna letošního roku, se musí každý řidič, který je kontrolován policií, podrobit také dechové zkoušce, jenž odhalí přítomnost alkoholu v krvi.

Ne všichni policisté ale tento nařízený postup dodržují. Vozidlo zastaví, zkontrolují, zdali řidič svítí, je připoután, zkontrolují také doklady, obejdou auto, ale na dechovou zkoušku už ne vždy dojde. Pokud policisté neprovedou povinnou dechovou zkoušku, hrozí jim za nedodržení pracovního postupu dokonce pokuta.

Alkohol? Hašlerka!

Opilí řidiči mají nespočet výmluv na to, proč jim přístroj naměřil promile alkoholu. Mezi ty nejoblíbenější evergreeny patří nejrůznější výmluvy na sladkosti, jako jsou hašlerky, margotka, pralinky, čokoládová špička s rumem, maková buchta a další. Tyto dobroty jsou však těmi nejslabšími výmluvami na světě. Po některých z nich žádný alkohol nenadýcháte, a to ani, kdybyste si na nich pochutnali bezprostředně před dechovou zkouškou.

Například, pokud by vám byla měřena hladina alkoholu ihned po konzumaci hašlerky nebo kompotu, nadýcháte 0,00 promile. Jsou sice potraviny, po kterých alkohol nadýcháte, ale to jen tehdy, když dechovou zkoušku podstoupíte okamžitě po pozření těchto potravin. Vy ale můžete požadovat opakování testu po 5 minutách.

Čokoládová tyčinka Margot vám vyšvihne výsledky na 0,59 promile, po dvou rumových pralinkách vám naměří dokonce až 1,01 promile. Nebezpečné nejsou jen některé potraviny ale i léky. Po kapkách na kašel Bromhexin naměříte 1,62 promile, ale když u všech těchto složek test zopakujete po pěti minutách, naměříte zase už 0,00 promile.

Pozor si však dávejte na ústní deodorant Abdent. Okamžitě po použití nadýcháte až 5,59 promile, pro pěti minutách se výška promile razantně sníží, na rozdíl od potravin se však nevyrovná nulové hodnotě, ale můžete i tak nadýchat až 0,16 promile alkoholu.

Bude povolen alkohol za volantem?

V České republice není oficiálně povolena ani sebemenší míra promile alkoholu v krvi. Přesto v praxi od léta platí, že pokud je řidiči naměřeno například 0,24 promile a k pití alkoholu se nepřizná, přestupkové odbory na úřadech případ odloží. Toto jim nařizuje interní pokyn ministerstva dopravy na základě vyjádření soudních znalců, podle kterých takto nízká hladina nemusí být jednoznačně způsobena alkoholem.

Přitom 0,24 promile může představovat desetistupňové pivo, které řidič vypije zhruba půl hodiny před jízdou. Případy s nízkými promile alkoholu v krvi se policistům nejhůře řeší, jsou totiž administrativně nejnáročnější. Když policisté naměří malé množství alkoholu, jsou povinni dechovou zkoušku po pěti minutách zopakovat. Veškerá administrativa je však zbytečná, pokud se řidič nepřizná. Přestupková komise jeho případ odloží.

Řidič může dokonce požádat o krevní test, v takovém případě ho s ním policisté jsou povinni udělat, a pokud se prokáže, že v krvi alkohol není, pak je to policie, která zaplatí náklady za provedení krevního testu. Pokud by řidič odmítl dechovou zkoušku, může být postihnut pokutou až 50 000 Kč a zákazem řízení vozidla až na dva roky.

skoleni_15_4

Jak tedy vyřešit situaci, kdy jsou policisté povinni vždy zkontrolovat dechovou zkouškou alkohol v krvi řidiče, zároveň při naměření malého množství alkoholu jsou nuceni podstupovat poměrně náročný administrativní proces, který je však ve výsledku k ničemu, pokud se řidič nepřizná?

Policie začala uvažovat, že by hodnotu jako je například 0,24 promile alkoholu v krvi, tolerovala. Toto však nemůže ze své vůle udělat, a proto i nadále vyplňují formuláře, testy opakují, přestože dopředu vědí, že s výsledkem se nikdo zaobírat nebude. Pomoc by jim chtěl Český metrologický institut, který testuje přístroje na měření alkoholu. Pokud by prokázal, že naměřená promile 0,24 nemá průkazný charakter, mohli by policisté tuto nízkou hladinu alkoholu v krvi sami tolerovat. Nebylo by to až tak zvláštní, kvůli nespolehlivosti měřících přístrojů bývá tolerováno například překročení rychlosti, a to až o deset procent.

Jste pro nulovou toleranci alkoholu za volantem?

  • Jednoznačně ano.
    28 %
  • Ne, 1 pivo lze tolerovat.
    57 %
  • Ne, 2 piva lze tolerovat.
    15 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Specializuji se na psychologii, pracovně právní problematiku a zavádění moderních manažerských metod. Studuji žurnalistiku, politologii a chystám se na práva.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).