Hlavní navigace

Životní úroveň občanů v Německu

28. 12. 2004
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Obyvatelé Německa patří mezi nejbohatší Evropany a jejich životní úroveň neustále roste. Čím se bohatství Němců projevuje? O co jsou bohatší německé domácnosti než české? Kolik dovolené v zahraničí stráví německá rodina? A proč si mohou Němci dovolit nové automobily?

Vyspělost Německa dokumentují nejenom hospodářské ukazatele jako HDP na jednoho obyvatele, nýbrž také dobré vybavení domácností osobními automobily, internetem, mobilními telefony a jinými spotřebními předměty, a počet lidí jezdících na drahé zahraniční dovolené. Přání po novém přepychovém autě nebo cestě do exotických zemí jsou plněna čím dál většímu počtu Němců.

Bydlet ve vlastním je drahé

V tabulce máme uvedeno vybavení německých domácností jednotlivým spotřebním zbožím. V Německu je celkem 34,852 milionů domácností, průměrná velikost domácnosti je 2,3 obyvatel.

Bydlení v Německu se za posledních deset let výrazně zlepšilo a patří k absolutní špičce v zemích Evropské unie. Přispěly k tomu především vládní výdaje na zlepšení bytového fondu v bývalém NDR.

Samotní Němci preferují bydlení v rodinných domcích, které jsou pro většinu ovšem cenově nedostupné a ve větších městech je takovéto bydlení takřka nemožné (nejsou zde volné stavební pozemky). Bydlet daleko od centra a do práce dojíždět je potom časově neakceptovatelné.

Přibližně 31 % bytů v Německu tvoří jedno či dvougenerační rodinné domy (především na území bývalé SRN). Průměrná velikost bytu v Německu činí 86,9 m2. Vlastní byty jsou potom v průměru mnohem větší než nájemní byty (113 m2 oproti 68,9 m2). V roce 1978 činila průměrná velikost bytu 81,0 m2. Vidíme, že v posledních letech jsou stavěny byty s větší rozlohou. Každý občan tak má v průměru k dispozici 39,3 m2.

Vlastnické bydlení je nejstarší formou bydlení. Financování vlastnického bydlení je v Německu založeno na kapitálovém trhu (především využívání hypotéčních úvěrů). Němci chtějí bydlet „ve vlastním“, i když je to mnohem dražší, protože je tento bydlení bezpečnější a jistější.

S nájemní bydlením se v Německu setkáme převážně v bytových domech ve městech. Nájemní byty vyhledávají domácnosti se středními příjmy (přibližně polovina obyvatel). Ve většině zemí jsou vlastníky soukromé osoby a financování probíhá ze soukromých zdrojů, včetně půjček od bank a úvěrů. Sociální nájemní byty tvoří v Německu 13 % bytového fondu.

Auto má každá domácnost

Není jistě bez zajímavosti, že každá průměrná německá domácnost má jedno auto, HI-FI, ledničku, pračku, telefon a minimálně jednu televizi, mobil a kolo (lépe situované rodiny mají více aut, ledniček…, bez základního vybavení jsou pouze „sociální“ případy).

Vybavenost Německa předměty komunikační technologie, která dnes hýbe světem, je jedna z nejvyšších v Evropě. Např. rozdíl průměrné domácnosti ve vybavenosti počítačem, notebookem, internetem a satelitem je mezi Německem a Českem propastný.

skoleni_15_4

Trendem jsou dvě zahraniční dovolené během jednoho roku (v létě k moři a v zimě na hory). Čím dál více Němců si může dvě zahraniční dovolené dovolit. Ze všech členských zemí Evropské unie utratí Němci za dovolenou nejvíce finančních prostředků a patří mezi nejoblíbenější turisty, neboť na dovolené skutečně „utrácejí“.

Vybavenost německých domácností spotřebními předměty
Zboží Počet na 100 domácností (v ks)
Osobní auto 102
Motorka 13
Kolo 180
Televize 151
Video 87
Videokamera 20
HI-FI 99
Satelit 37
Kabelová televize 57
Osobní počítač 76
Notebook 10
Internet 41
ISDN připojení 16
Pevná telefonní linka 99
Autotelefon 80
Mobil 181
Fax 17
Myčka na nádobí 53
Mikrovlnka 62
Lednička s mrazákem 117
Pračka 99
Sušička prádla 34

Pramen: Bundesministerium fuer Gesundheit und soziale Sicherung: „Statistisches Taschenbuch 2004“

Kolik dovolené v zahraničí si dopřává vaše rodina?

  • Žádnou.
    50 %
  • Jednu.
    30 %
  • Dvě.
    10 %
  • Tři.
    5 %
  • Více.
    5 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Vydané knihy:. Evropská unie v otázkách a odpovědích (2002). Matematika zábavně a hravě (2002) . Sportovní matematika (2004) . Další publikační činnost: . Daně a právo v praxi (Aspi, a.s.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).