Hlavní navigace

Zahraniční stravné 2020: Kolik dostanete na dietách v cizině?

27. 11. 2019
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Od 1. ledna 2020 se mění sazby zahraničního stravného, které ze zákona vyplácí zaměstnavatel svým zaměstnancům, když je vyšle pracovat mimo Českou republiku. Změny se týkají i několika evropských zemí, včetně zemí Evropské unie.

Zaměstnavatel je povinen kompenzovat zaměstnanci, kterého vyslal na pracovní cestu, zvýšené stravovací výdaje a vyplatit mu takzvané diety, tedy stravné. To platí i při cestách mimo území ČR. Nárok zaměstnanců na zahraniční stravné je zakotven v zákoníku práce. Jeho cílem je zajistit vám dostatečnou finanční kompenzaci v případech, kdy vás zaměstnavatel vyšle na zahraniční pracovní cestu a v této souvislosti vám vzniknou výdaje na stravování, a prostřednictvím stanovení základních sazeb pro jednotlivé země zohlednit rozdílné cenové hladiny v příslušných destinacích.

V pravidelném termínu od 1. ledna Ministerstvo financí stanoví výši základních sazeb zahraničního stravného v celých měnových jednotkách příslušné cizí měny. A to na základě návrhu Ministerstva zahraničních věcí vypracovaného podle podkladů zastupitelských úřadů o cenách jídel a nealkoholických nápojů ve veřejných stravovacích zařízeních střední kvalitativní třídy a v zařízeních první kvalitativní třídy v rozvojových zemích Asie, Afriky a Latinské Ameriky a s využitím statistických údajů mezinárodních institucí.

Každý rok nová vyhláška

V mimořádném termínu Ministerstvo financí upraví případně výši základní sazby zahraničního stravného, jakmile se ceny a kurz stanovené cizí měny od poslední úpravy zvýší nebo sníží alespoň o 20 %. Sazby zahraničního stravného stanovené pro rok 2020 určuje vyhláška Ministerstva financí č. 310/2019 Sb., která k 1. lednu 2020 ruší a nahrazuje vyhlášku č. 254/2018 Sb., jež stanoví sazby pro rok 2019. Mimo země uvedené v tabulce zůstávají sazby stravného stejné jako v roce 2019.

Na vyšší stravné máte od roku 2020 nárok ve 23 zemích

Základní sazba stravného se mění následovně:
Země Měnový kód Základní sazba 2019 Základní sazba 2020
Andorra EUR 40 45
Austrálie a Oceánie (ostrovní státy *) USD 55 60
Bahrajn EUR 40 45
Bosna a Hercegovina EUR 35 40
Dánsko EUR 50 55
Chile USD 50 55
Irsko EUR 45 50
Island EUR 55 60
Itálie, Vatikán, San Marino EUR 45 50
Jordánsko EUR 40 45
KLDR USD 40 45
Lucembursko EUR 45 50
Malajsie USD 40 45
Malta EUR 45 50
Norsko EUR 55 60
Nový Zéland USD 55 60
Omán EUR 40 50
Saúdská Arábie EUR 45 50
Singapur USD 50 60
Spojené státy americké  USD 55 60
Sýrie EUR 45 50
Španělsko EUR 40 45
Venezuela USD 60 65

*Americká Samoa, Cookovy ostrovy, Fidži, Guam, Kiribati, Kokosové ostrovy, Marshallovy ostrovy, Midwayské ostrovy, Mikronésie, Nauru, Niue, Nová Kaledonie, Norfolk, Palau, Papua Nová Guinea, Pitcairnův ostrov, Šalamounovy ostrovy, Společenství Severních Marian, Tahiti, Tokelau, Tonga, Tuvalu, Vanuatu, Velikonoční ostrov, Východní Timor, Ostrov Wake, Walis a Futuna, Západní Samoa

Můžete dostat i méně. Zaměstnavatel vám může stravné snížit o 25, nebo i 50 %

Stravné může být sníženo zaměstnancům podnikatelského sektoru až o 25 % obecně a námořníkům a dalšímu personálu vnitrozemské plavby plující do zahraničí až na polovinu, tedy na 50 %. Podle zákoníku práce, sjedná-li zaměstnavatel nebo určí před vaším vysláním na zahraniční pracovní cestu základní sazbu zahraničního stravného, musí tato základní sazba činit v celých měnových jednotkách, s přihlédnutím k podmínkám zahraniční pracovní cesty a způsobu stravování, nejméně 75 % a u členů posádek plavidel vnitrozemské plavby nejméně 50 % základní sazby zahraničního stravného stanoveného pro příslušný stát prováděcím právním předpisem (vyhláškou MF).

Pokud zaměstnavatel možnosti snížit stravné až o 25 %, respektive 50 % nevyužije, musí stravné určit z výše základní sazby zahraničního stravného stanovené prováděcím právním předpisem (vyhláškou MF). Výši zahraničního stravného určí ze základní sazby zahraničního stravného sjednané nebo stanovené pro stát, ve kterém strávíte v kalendářním dni nejvíce času. Nejvyšší soud ČR v rozsudku ze dne 30. 5. 2018 potvrdil, že zaměstnavatel je podle zákoníku práce oprávněn snížit základní sazbu zahraničního stravného také jednostranně, bez souhlasu zaměstnance. Tato sazba však musí být stanovena (určena) ještě před vaším vysláním na pracovní cestu, a musí tedy činit nejméně 75 % (u členů posádek plavidel vnitrozemské plavby 50 %) základní sazby stanovené právním předpisem (vyhláškou MF).

Jestliže nejste v zahraničí celý den, máte nárok na nižší sazby podle počtu hodin

  V tom případě vám přísluší zahraniční stravné ve výši:

  • základní sazby, jestliže doba strávená mimo území České republiky trvá v kalendářním dni déle než 18 hodin.
  • 2/3 základní sazby, pokud tato doba trvá déle než 12 hodin, nejvýše však 18 hodin.
  • 1/3 základní sazby zahraničního stravného, jestliže doba strávená mimo území ČR je 12 hodin a méně, avšak alespoň 1 hodinu.
  • Zahraniční stravné se neposkytuje, pokud doba strávená mimo území ČR činí méně než 1 hodinu.

Někdy je třeba řešit též problém souběhu nároku na zahraniční a tuzemské stravné.

skoleni_15_4

Krácení stravného za bezplatně poskytnuté jídlo

Bylo-li vám během zahraniční pracovní cesty poskytnuto bezplatné jídlo, přísluší vám zahraniční stravné ve výši základní sazby snížené za každé bezplatné jídlo až o hodnotu:

  • 70 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné v třetinové výši základní sazby,
  • 35 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve dvoutřetinové výši základní sazby,
  • 25 % zahraničního stravného, jde-li o zahraniční stravné ve výši základní sazby.

Velkorysý zaměstnavatel vám může dát něco navíc

Na zahraniční výjezd tedy dostáváte stravné, na které máte zákonný nárok, zaměstnavatel také může vyplácet kapesné, ale to už je na jeho uvážení. Při dlouhodobějších pobytech můžete získat i celou řadu dalších náhrad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nenadávejte právníkům, zákony netvoří zdaleka jen oni. Oni je pak jen zašmodrchávají ve prospěch svých klientů, třeba zrovna vás. Budu se však snažit vám je vysvětlovat.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).