Hlavní navigace

Desetník: Velký třesk datových stránek a platebního styku

9. 11. 2009
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Během jediného dne nastaly hned tři revoluce. Datové schránky se staly povinností jménem zákona a nový život začal pro banky, záložny a vůbec všechny, co mají něco společného s penězi. mBank zavedla povinné předčíslí k účtu. A ve všem zavládl zmatek.

DESETNÍK 172/2009 (26.10.2009 – 08.11.2009)

Zmatek a chaos datových stránek

Měl to být zcela unikátní okamžik, od kterého si začnou úřady a firmy mezi sebou psát pouze elektronicky. Ušetří se velké množství veřejných financí za poštovné, zrychlí se komunikace a konečně se všem, tj. i občanům, zpřístupní možnost nepropásnout obálku s modrým pruhem třeba během dlouhodobého pobytu v zahraničí. Jenže stát, jak tomu je u nás již tradicí, zase manažersky selhal. Když pominu samotné nařízení zákonem aktivovat datovou schránku (zajímal by mě první precedens žaloby na tuto povinnost), tak samotný projekt datových schránek provází hodně amatérského a liknavého přístupu odpovědných lidí.

Uvedu jen několik svých postřehů. Z pozice uživatele občana nebo podnikatele, coby dobrovolného majitele datové schránky, by měla být pro mě výhodou nepřetržitá informovanost o úředních zásilkách. Mohu si proto dovolit odjet na delší dobu za hranice České republiky bez obav, že propásnu úřední obálku. Ale raději s vlastním notebookem. Abych se přihlásil do své datové schránky, musím na počítač nejprve nainstalovat speciální program či plugin od společnosti Software 602, dvorního dodavatele speciální aplikace. Nic proti výrobci programu, ale zkuste přesvědčit obsluhu veřejného počítače v zahraničí, aby tento doplněk povolila nainstalovat. A zkuste si jej zprovoznit třeba na firemním počítači bez administrátorských práv. Proč nemohly datové schránky běžet na běžných webových standardech?

Ani šlendriánství odpovědných osob, které nedokázaly předem registrovat různé podoby domény datových schránek, nemá obdoby. Ty pravé datové schránky fungují na doméně „.info“, samotný vstup je na doméně mojedatovaschran­ka.cz. Nic složitějšího už snad vymyslet nejde. Navíc je mi záhadou, proč datové schránky, nařízené zákonem, nebyly spuštěny pod státem kontrolovanou doménou .gov.cz. Spekulanti by neměli šanci a všem by to bylo jasné. Podrobněji: Sedm hříchů datových schránek.

Porodní bolesti nového zákona

Češi milují novely. A ne jen ty televizní. Jak začne platit nový zákon, hned se začne diskutovat o jeho novele. Zákon o platebním styku v říjnu ještě neplatil a o jeho novelizaci už bylo také jasno. Jak se dá dobře využít jednotné číslo k obrazu svému, ukázaly některé české banky. V souladu s literou zákona, ale ne už tak s jeho smyslem či účelem, si vyložily odpovědnost u platebních karet po svém. A které banky to jsou? Více ve článku Platební karty provází chaos.

Nespravedlivý postoj nastavil zákon pro občany, podnikatele či firmy ve vztahu ke státním institucím. Za řádné splnění finančních závazků občana nebo podnikatele se vůči státní instituci považuje den připsání finančních prostředků na bankovní účet. V opačném směru se ale za splnění považuje den odeslání. Pokud mají být vztahy se státem férové, měly by být podmínky rovnocenné. Více: Zákon o platebním styku má mezery.

Máte datovou schránku?


Musí – nemusí – musí být předčíslí účtu od mBank

Když mBank začala prodávat svůj jinak fenomenální účet mKonto, jejím klientům vrtalo v hlavě, proč všichni mají stejné předčíslí účtu 670100. Ale opravdu úplně všichni. David Matyáš z mBank v příspěvku na mFóru v prosinci 2007 tuto nezvyklost popsal takto: Není to náš výmysl, ale vypadalo to, že předčíslí je nutnost na českém trhu, ani nás to moc netěší. Už jen tato věta ukazuje na přinejmenším amatérský postup tehdy odpovědných osob, které mBank přiváděly na český trh. Ono může něco nějak vypadat, ale jasně definovaná povinnost se často liší.

Předčíslí k účtům v Česku používá mnoho bank, nejde tedy o nic výjimečného. Výjimečné postavení mBank spočívá v tom, že její předčíslí jsou pro všechny klienty stejná, na rozdíl od konkurence, kde se předčíslí (pokud vůbec je) liší od klienta. V retailovém bankovnictví pak předčíslí pro osobní účty používá jen minimum bank, převážně jde o HSBC Bank a Komerční banku. Pro každý otevřený účet je však předčíslí odlišné a klient banky nic proti němu nemá.

Problém mBank není v tom, že její účty mají předčíslí, ale spíše v tom, že její klienti tak nějak dodnes moc nepochopili, proč toto (pro všechny) stejné předčíslí musí být, když vlastně být „nemusí“. Přitom stačilo třeba jasně napsat, že je to nutné z důvodu identifikace ve vnitřním systému banky. Každý by to pochopil. O to se v dubnu 2008 opakovaně pokusil Adam Zbiejcuk, tehdejší bankovní blogger mBank: Předčíslí zadávat nemusíte. Pro nás je důležité v rámci banky (i pro připravované užší propojení mezi mBank CZ/SK/PL), ale pro potřeby mezibankovního styku v rámci ČR není vůbec nutné, píše ve své odpovědi v příspěvku na mFóru.

dan_z_prijmu

Máte ke kartě sjednané pojištění zneužití?


Ještě v prosinci 2007 mBank od používání předčíslí ustoupila, přestože na smlouvě o účtu vždy bylo vytištěné. Ale v listopadu 2009 nastal obrat a mBank své klienty informovala, že svá čísla účtu sjednocuje a od 1.2.2010 bude nutné používat číslo účtu v plné verzi, tj. i s předčíslím. A jak už to bývá u mBank v posledních měsících zvykem, alespoň z pohledu diskutujících na mFóru, podrobné instrukce chyběly a banka je doplňovala postupně. Například i do diskuzního vlákna o této problematice dorazila první a zároveň poslední reakce mBank až po 4 dnech a 178 příspěvcích. To by se za Adama nestalo, oprávněně kritizoval liknavý postoj diskutující klient banky.

Povinnost používat předčíslí účtu banka zdůvodňuje Vyhláškou 62/2004 Sb. Proti tomu nelze nic namítat, jenže samotné předčíslí není povinné, je volbou banky (a pak se musí uvádět). A klienti mBank stále nevědí, proč muselo vůbec vzniknout. Plošný návrat k používání předčíslí se přitom dotkne všech klientů mBank, kteří musejí změnit svolení k inkasu, příjemce peněz totiž musejí informovat o změně čísla účtu. Samotná změna není složitým procesem, ale pokud je změna čísla účtu pro inkaso ze strany příjemce zpoplatněna třeba 500 Kč, nejde o malé peníze. Kdo platí z účtu v mBank hypotéku pomocí inkasa, ví své.

Vadí vám předčíslí k účtu v mBank?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a oblast dopravy.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).