Hlavní navigace

Vánoce - svátky klidu a pohody

24. 12. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Při hledání inspirace pro letošní vánoční přání jsem pročítal starší štědrodenní články... Každý byl jiný... a bylo jich požehnaně. Vždyť toto jsou již páté vánoční svátky, přes které finanční server Měšec.cz vychází.

První vánoční vydání bylo z pera Jána Simkaniče, který ve vtipném fejetonu polemizoval s pracovitostí Ježíška, který svůj jediný pracovní den v roce stráví sledováním Popelky a pojídáním vanilkových rohlíčků, zatímco jeho práci oddřou jiní – rodičové, známí, kamarádi… A on jen slízne smetanu… To bylo v roce 2001 a finanční server Měšec měl za sebou necelé roční působení.

O rok později jsem vám popřál Kéž se vám podaří prolomit tržní sílu Vánoc a usednete k rodinnému stolu s vypnutým mobilním telefonem a s klidným vědomím „dnes nemusím pracovat“. s jednou rukou na klávesnici a druhou jsem si přidržoval sluchátko u ucha.

Čas běžel, a ani vítězství Václava Klause v prezidentských volbách, které bylo výbornou reklamou pro Santa Klause, neohrozilo postavení Ježíška na vánočním trhu. V onom roce jsem vzpomínal, že Vánoce jsou časem, kdy Politici, významní činitelé a sponzoři zaplavují dětské domovy, ubytovny pro bezdomovce a nemocnice, kam neměli čas přijít v průběhu rušného roku a kde rozdávají radost alespoň na konci daňového období, kdy už mají představu o hospodářském výsledku a mohou část zisku před státem ukrýt do neziskových organizací v podobě sponzorského daru.

Přispět na dobročinné účely může každý z nás. Nemusí se jednat jen o peněžitý dar, často je potřebnější podání ruky, úsměv nebo pár slov. Za všechny možnosti uvádím jen několik bankovních spojení.

Unicef – číslo účtu: 2200022/0300
kontakt: unicef@unicef.cz, tel.: 257 320 244
Kapka naděje – číslo účtu: 27700277/0100
kontakt: info@kapkanadeje.cz, tel.: 224 091 430
Bariéry – číslo účtu: 17111444/2400
kontakt: nadace77@bariery.cz, tel.: 224 214 452
Motýl – číslo účtu: 1015033985/5500
kontakt: Vladislav Sobol : vsobol@chiki.cz
Naděje – číslo účtu: 317171713/0300
kontakt: nadeje@nadeje.cz, tel.: 222 521 110

Máte-li další tipy, kde potřebují pomoc, nejen finanční, neváhejte a podělte se o ně s ostatními čtenáři v diskusi.

Loňský rok byl příležitostí poohlédnout se do vánočního světa. Ježíšek nebo jeho obdoba v dědu Mrázovi, Santa Klausovi, skřítcích a vílách je všudypřítomný, a přestože nabývá nespočtu různých podob, je pravidelně přítomný na všech kontinentech světa (možná jen s výjimkou Antarktidy, i když i tam tou dobou bývají skupinky polárníků, kteří si přitopí vánoční svíčkou…).

Letošní rok jsem využil k ohlédnutí za uplynulými pěti Štědrými dny, které tímto „virtuálním“ způsobem s vámi trávíme. Zanedlouho oslaví Měšec i své páté narozeniny, ke kterým jsme vám připravili malý dárek. Na jeho rozbalení si ale budete muset počkat až do 8. ledna 2006.

Ke Štědrému dni vám přeji, ať ho prožijete s tím, s kým je vám nejlépe, a ať tak neprožijete pouze Štědrý den, ale co nejvíce okamžiků ve svém životě. Ne nadarmo jeden moudrý muž pronesl: „Cokoliv člověk vlastní, získá dvojnásobnou hodnotu, máme-li příležitost se o to podělit s ostatními.“ (Jean Nicolas Bouilly (1763 – 1842), francouzský dramatik a spisovatel z období Francouzské revoluce, zdroj: www.cintamani.cz)

dan_z_prijmu

Za redakci Měšce a všechny, kteří pro vás Měšec připravují,

Petr Zámečník
šéfredaktor

Jak trávíte dnešní Štědrý večer?

  • V rodinném kruhu (obdélníku či jiném geometrickém útvaru).
    92 %
  • S přáteli.
    4 %
  • V zaměstnání.
    0 %
  • Sám/sama.
    4 %
  • Jinak.
    0 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).