Hlavní navigace

Vánoce - svátky dobré vůle

24. 12. 2003
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Nákupní horečka doznívá a poslední opozdilci dokupují poslední dárky, aby večer potěšili své blízké. S první hvězdou pak lidé zasednou v rodinném kruhu, pojí kapra nebo kubu, vymění si dárky pod stromečkem a děti se rozzáří napětím a radostí při rozbalování balíčků.

Všeobjímající reklama se ale snaží vtisknout Vánocům podobu „oslav konzumní společnosti“ a Descartes by dnes spíše pronesl „kupuji, tedy jsem“, na myšlení by si udělal čas snad jen při výběru optimálního úvěrového produktu. Obchodníci si mnou ruce při rekordních tržbách a radost mají i banky a společnosti splátkového prodeje z rostoucího objemu úvěrů.

O přízeň dětí se pere Ježíšek se Santou Klausem, kterým se podařilo vytlačit dědu Mráze „z trhu“. Přes reklamu, kdy Santa těží z výsledku prezidentských voleb, se ale zdá být Ježíškovo postavení v České republice stabilní. Severští skřítci do Česka zatím nepronikli, zřejmě čekají na náš vstup do Evropské unie.

Vánoční svátky jsou ale také dny, kdy se lidé zastaví, odhodí shon a sejdou se se svými blízkými. V domácnostech se rozezní koledy, davy na ulicích mají blíže k úsměvu než v jiná roční období a tu a tam si někdo vzpomene na lidi, kteří nemají tolik štěstí. Politici, významní činitelé a sponzoři zaplavují dětské domovy, ubytovny pro bezdomovce a nemocnice, kam neměli čas přijít v průběhu rušného roku a kde rozdávají radost alespoň na konci daňového období, kdy už mají představu o hospodářském výsledku a mohou část zisku před státem ukrýt do neziskových organizací v podobě sponzorského daru.

Přispět na dobročinné účely může každý z nás. Nemusí se jednat jen o peněžitý dar, často je potřebnější podání ruky, úsměv nebo pár slov. Za všechny možnosti uvádím jen několik bankovních spojení.

Unicef – číslo účtu: 2200022/0300
kontakt: unicef@unicef.cz, tel.: 257 320 244
Kapka naděje – číslo účtu: 27700277/0100
kontakt: info@kapkanadeje.cz, tel.: 224 091 430
Bariéry – číslo účtu: 17111444/2400
kontakt: charta77@bariery.cz, tel.: 224 214 452
Motýl – číslo účtu: 1015033985/5500
kontakt: Vladislav Sobol : vsobol@chiki.cz
Naděje – číslo účtu: 316012163/0300
kontakt: nadeje@nadeje.cz, tel.: 222 521 110

Máte-li další tipy, kde potřebují pomoc, nejen finanční, neváhejte a podělte se o ně s ostatními čtenáři v diskusi.

Nezbývá, než popřát vám klidné prožití vánočních svátků, štěstí v rodinném i pracovním životě a plný měšec dárků, ať už vás navštíví Ježíšek, Santa Klaus, děda Mráz, víly nebo severští skřítkové.

dan_z_prijmu

Zlatý Měšec - logo

Za redakci Měšce, technický tým a všechny, kdo se na Měšci podílejí

Petr Zámečník
šéfredaktor

Kdo vám a vašim dětem přináší dárky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šefredaktor odbormných komutních webů Poradci-sobě.cz a Realiťáci-sobě.cz. Šéf obsahu EMA data.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).