Hlavní navigace

Valorizace důchodů bude nižší, než se předpokládalo. O kolik penze vzrostou?

13. 10. 2011
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Důchody se příští rok zvýší méně, než se původně předpokládalo. O kolik vám v roce 2012 zvýší penzi valorizace?

Penze se v příštím roce zvýší méně, než se plánovalo. Původní návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) ze srpna podle ČTK počítal se zvyšováním základní výměry o 50 Kč a růstem procentní výměry o 2,5 %. Poslední vyhláška ministerstva ale hovoří o zvýšení základní výměry o 40 Kč a procentní výměry o 1,6 %. 

Důvodem odlišných údajů v návrhu v připomínkovém řízení a v nové vyhlášce je podle mluvčí ministerstva Viktorie Plívové fakt, že původní návrh počítal s odhadem některých údajů, které v té době ještě nebyly publikovány Českým statistickým úřadem (ČSÚ). Poslední potřebný údaj potřebný pro výpočet tak byl podle Plívové zveřejněn ČSÚ až v září. Mluvčí také upozornila na to, že návrh vyhlášky obsahoval pouze modelové příklady vycházející z tehdy známých dat. Čtěte také: Znáte konečný návrh malé penzijní reformy?

Z čeho vychází valorizace?

Návrh ministerstva k malé penzijní reformě navrhl zrušit možnost vlády rozhodovat o výši a způsobu zvýšení důchodů. Růst penzí se tak bude odvíjet od růstu indexu spotřebitelských cen a od růstu reálných mezd.

Základní výměry vyplácených důchodů se zvyšují tak, aby výše základní výměry důchodu činila
9 % průměrné mzdy s tím, že výše základní výměry se zaokrouhluje na celé desetikoruny nahoru,
uvádí novela zákona 220/2012, která mění zákon o důchodovém pojištění.

Upravuje také zvyšování procentní výměry: Procentní výměry vyplácených důchodů se při zvýšení důchodů v pravidelném termínu zvýší o tolik procent zaokrouhlených s přesností na jedno platné  desetinné místo nahoru, aby u průměrného starobního důchodu úhrn částky zvýšení základní výměry důchodu a částky zvýšení procentní výměry důchodu odpovídal zvýšení průměrného starobního důchodu stanoveného ve výši součtu růstu cen a jedné třetiny růstu reálné mzdy. 

Novela zákona o důchodovém pojištění v rámci valorizování také stanovila, že posledním měsícem ve stanovení období pro zjišťování růstu cen je srpen kalendářního roku, který předchází tomu, do něhož spadá valorizace. Dosud byl posledním měsícem červenec.

Od nového roku by se měly zvýšit o 1,6 % i příplatky k důchodu (například příplatek za křivdu způsobenou komunistickým režimem nebo za účast v boji za vznik a osvobození Československa). I v tomto případě se mělo původně jednat o nárůst o 2,5 %. 

Základní a procentní výměra

Vás starobní důchod je poskládám ze základní a procentní výměry. Základní výměra je pro všechny společná a v roce 2011 činí 2230 Kč. Výše procentní výměry činí 1,5 % výpočtového základu za každý celý rok doby pojištění. Nejméně však 770 Kč měsíčně.

Výpočtový základ vychází z tzv. osobního vyměřovacího základu, který zjednodušeně řečeno tvoří měsíční průměr všech příjmů, kterých jste dosáhli v rozhodném období. To je nyní stanoveno od roku 1986 do roku 2010. Roční příjmy jsou přitom násobeny ještě koeficienty. Čtěte více: Jak na výpočet starobního důchodu pro rok 2011

Pokud si tedy z minulého článku o důchodech Vyplatí se vám odejít do důchodu před důchodovou reformou? vypůjčíme modelový příklad (osobní vyměřovací základ (OVZ) 20 000 Kč a 44 let pojištění), můžeme si názorně a velice jednoduše ukázat, jak se valorizace promítne na výši důchodu.

V článku byl – ještě podle starých pravidel – stanoven důchod ve výši 11 272 Kč složený ze základní výměry 2230 Kč a procentní výměry 9042 Kč. 

Od nového roku bude penze ve výši 11 272 Kč valorizována o 40 Kč na základní výměře a o 1,6 % na procentní výměře. Nová výše důchodu tedy bude 2270 Kč + 9187 Kč = 11 457 Kč. Oproti předchozímu roku se tedy zvýší o 185 Kč. 

Modelový příklad stejného pojištěnce (OVZ 20 000 Kč a 44 let pojištění), kterému byl ale důchod přiznán až podle nových pravidel platných od 30.9. 2011 ve výši 11 160 Kč (o 112 Kč nižší než u starých pravidel platných do 29.9. 2011) a dosahoval procentní výměry 8930 Kč a základní výměry 2230 Kč, bude valorizován analogicky stejně. Čtěte více: Jak na výpočet důchodu podle nových pravidel?

Od nového roku bude penze ve výši 11 160 Kč valorizována o 40 Kč na základní výměře a o 1,6 % na procentní výměře. Nová výše důchodu tedy bude 2270 Kč + 9073 Kč = 11 343 Kč. Oproti předchozímu roku o 183 Kč vyšší.

Pojištěnci, kterým bude přiznán důchod podle pravidel platných od 30. září, tak budou mít kromě samotného důchodu nepatrně nižší i valorizaci.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).