Hlavní navigace

Union banka zavírá všechny pobočky

21. 2. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Jste klientem Union banky? S největší pravděpodobností se ode dneška jen těžko dostanete ke svým penězům. Bankomaty Union banky totiž od čtvrtka 20.2.2003 nevydávají peníze a od pátku 21.2.2003 budou zavřené všechny pobočky banky.

Ve čtvrtek Ministerstvo financí definitivně zamítlo státní pomoc Union bance. O tu žádal nový vlastník banky, italská finanční skupina Invesmart. Po rozhodnutí Ministerstva jednala ještě v tentýž den večer Union banka s Českou národní bankou a na základě tohoto jednání pak zveřejnila prohlášení, v němž své klienty informuje, že od pátku 21.2.2003 uzavírá všechny své pobočky a omezuje používání platebních karet.

Aktuálně:

24. 2. 2003 10:10 Dnes byli odovoláni členi představenstva Union banky Radovan Vávra a Roman Truhlář.

23. 2. 2003 17:10 Zvýhodněné podmínky pro získání Komplet konta a kontokorentu klientům Union banky nabízí i Raiffeisenbank.

22. 2. 2003 17:10 Ministerstvo nebude dále jednat s Union bankou o státní podpoře, kterou s konečnou platností zamítlo. Union banka žádala podíl státu 1,7 mld. Kč na celkovém navýšení kapitálu o 4,3 mld. Kč.

22. 2. 2003 17:05 Živnostenská banka dnes mimořádně otevřela všechny své pobočky od 10:00 do 16:00 hodin, aby umožnila přístup klientům Union banky ke zvýhodněnému kontokorentnímu úvěru až do výše 50 000 Kč. První klienti nabízenou ruku Živnobanky již přijali.

21. 2. 2003 20:21 Klientům Union banky nabídly okamžitou pomoc konkurenční subjekty – podrobnosti naleznete v tiskové zprávě Živnostenské banky a tiskové zprávě GE Capital Bank.

21. 2. 2003 20:00 Centrální banka popřela, že by ona vyzvala Union banku k uzavření poboček, jak tvrdí italský investor. Přesto to považuje za správný krok.

21. 2. 2003 16:15 Centrální banka zahájila správní řízení o odebrání licence. Union banka se má vyjářit do 3.3.2003, poté se k situaci v bance zaujme stanovisko opět centrální banka a vydá konečné rozhodnutí. Podle guvernéra existují dvě možnosti – buď přijdou akcionáři banky s plánem na záchranu, nebo přijde likvidace. Vláda po dnešním mimořádném zasedání s definitivní platností odmítla státní pomoc bance.

Zároveň italský Invesmart prý bude dále jednat s vládou o příštím postupu, stále prý z jeho strany převládá zájem banku zachránit. Nařízení zavřít pobočky podle zástupců Invesmartu přišlo ze strany ČNB.

Na dnešní tiskové konferenci se nepotvrdila informace o tom, že generální ředitel Radovan Vávra odstoupil z funkce.

21. 2. 2003 15:30 Celní správa odmítá tvrzení Paula Catalfama, zástupce italského majitele banky, která měla ve čtvrtek vybrat na nařízení Ministerstva financi z banky 350 mil. Kč. Dle sdělení mluvčího Generálního ředitelství cel Jiřího Bartáka celníci vybrali z 29 účtů vedených u Union banky v průběhu čtvrtka 1,67 mil. Kč.

21. 2. 2003 13:50 První spekulace o příčinách potíží Union banky jsou dementovány. Zprávu Hospodářských novin, že za špatným stavem banky stojí nesplácené úvěry Severomoravské plynárenské, Vítkovic nebo Nové hutě vyvrátila poslední jmenovaná v mimořádné tiskové zprávě. „Společnost NOVÁ HUŤ u tohoto peněžního ústavu čerpala provozní úvěr v minulosti pouze jednou, který řádně beze zbytku uhradila.“

RM-Systém pozastavil obchodování s akciemi Union banky dnes v 9:00. Rozhodnutí platí do odvolání.

ČRo: „ČNB možná už dnes zahájí řízení o odebrání licence Union banky. Po jednání s kabinetem to uvedl guvernér Zdeněk Tůma.“

ČTK: "ČNB nemusí bankovní licenci odejmout, pokud akcionáři předloží věrohodný plán na doplnění hotovosti a restrukturalizaci banky, uvedl guvernér. Pokud by skutečně Union banka o licenci přišla, Fond pojištění vkladů bude mít podle něj dostatek peněz na výplatu klientů, protože si může půjčit od komerčních bank. "

Tisková zpráva Ministerstva financí: v tomto odkazu.

Jak to probíhalo ze čtvrtka na pátek:
V průběhu noci se potvrdilo, že nefungují bankomaty banky (informaci přinesl zřejmě jako první Radiožurnál Českého rozhlasu a opakovali ji někteří postižení klienti v diskusích na internetu). Radiožurnál také v Ozvěnách dne ve 23.00 zveřejnil informaci, že se před ostravskými pobočkami banky tvoří fronty, avšak tato zpráva byla vzápětí popřena v půlnoční zpravodajské relaci ČRo.

Podle rozhlasu se v ostravské centrále během noci svítilo a na generální ředitelství se nebylo možné dovolat.

V noci jsme se také pokoušeli připojit k účtu v Union bance prostřednictvím internetového bankovnictví I-banka, ale pochopitelně nefunguje. GSM banking také neodpovídá.

Podle ranního zpravodajství hlídá severomoravské pobočky Union banky policie, v jejich okolí však dosud panoval klid. Dnes ráno se kvůli nastalé situaci sešla na mimořádném zasedání vláda a jejímu jednání je přítomen i guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.

Není přitom vůbec jisté, jak se situace vyvine. V nejhorším případě může dojít až k odebrání bankovní licence a objevují se zprávy, že centrální banka o podobném kroku uvažuje. Možných scénářů se sice nabízí několik, ovšem vzhledem k tomu, že tímto rozhodnutím banka riskuje mimořádně velký šrám na své důvěryhodnosti, lze zřejmě předpokládat, že se nastalá situace nebude řešit snadno. V podobném případě se zpátečka zařazuje jen velmi obtížně.

Poté, co neúspěšně žádal o 1,5 mld. Kč pro svůj restrukturalizační program, italský investor s největší pravděpodobností opustí banku, která má problémy s likviditou. Generální ředitel Radovan Vávra už prý rezignoval na svůj post, a tak muž, který o sobě ještě z pozice šéfa Komerční banky prohlašoval, že je nejlepší bankéř v zemi, končí působení u další domácí banky s mnohem menší slávou (výše dementováno).

Co čeká samotné klienty? V lepším, a bohužel méně pravděpodobném případě jen zpoždění příchozích a odchozích plateb a dočasné ochromení účtu. O své peníze však nepřijdou, respektive o tu část, která je ze zákona pojištěná – klientské vklady jsou pojištěny do výše 90 %, ale maximálně do ekvivalentu 25.000 euro, tedy něco přes 750.000 Kč. Částky, které tuto hranici přesahují, pojištěny nejsou vůbec.

Ještě nedávno přitom Union banka nadšeně oznamovala změnu přístupu ke svým klientům a nastartovala mohutnou reklamní kampaň na podporu svého nového nápadu Bezúročné půjčky. Teď se zdá, že za změněným přístupem se skrývá mnohem neradostnější vize a že podobný druh půjčky zřejmě bude potřebovat ona sama. Zvláště pro klienty, kteří poslední reklamní akci podlehli a svěřili bance své peníze, to není moc dobrá zpráva.

Zde si můžete přečíst informaci, kterou 20.2.2003 na svých webových stránkách vydala Union banka:

Union banka má čtvrt milionu klientů a disponuje jejich vklady ve výši 20 mld. Kč. Její sídlo je v Ostravě. Má 12 poboček a 35 expozitur.

Aktuální informace budeme průběžně doplňovat.

skoleni_15_4


Svědky posledního většího případu, kdy se nějaká banka ocitla v nejistotě, jsme byli před dvěma lety, když po runu na banku (kdy klienti z banky vybrali zhruba 15 mld. Kč během tří dnů) byla uvalena správa na IPB. O rok dříve se položila Moravia banka. Zatímco klientelu IPB převzala pod svá křídla ČSOB, klienti zkrachovalých bank byli odškodněni v plné míře i nad rámec zákonného pojištění vkladů.


Příloha: Přehled bank, které již nevykonávají svou činnost

Jste klientem Union banky?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je výkonným ředitelem společnosti Internet Info, s.r.o. Je absolventem FF UK Praha. Profesně se věnuje marketingu, internetovému prostředí a financím.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).