Hlavní navigace

Účet žadateli o azyl založíme, slibují banky. Realita? Zvládly to jen dvě (TEST)

19. 4. 2022
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Šest českých bank tvrdilo, že založí účet člověku, který v České republice požádal o azyl. Za pomoci skutečné žadatelky jsme testovali, jestli je to pravda. Uspěla jen ve dvou z nich.

Téměř od začátku války na Ukrajině se české banky předhánějí v ochotě zakládat běžné účty uprchlíkům z Ukrajiny. Deklarují, že uprchlíkům stačí jediný průkaz totožnosti, například ukrajinský občanský průkaz, pokud je na něm text i v latince, případně cestovní pas.

Některé z velkých bank, Česká spořitelna, Komerční banka a Raiffeisenbank, dokonce novým ukrajinským klientům k otevřenému účtu přidávají finanční bonus v rozmezí 2–3 tisíc Kč.

Na začátku dubna 2022 jsme psali, že přes vstřícnost, jakou mají banky směrem k uprchlíkům z Ukrajiny, nejsou některé z bank naopak ochotny založit alespoň základní platební účet člověku, který v České republice požádal o mezinárodní ochranu před svojí zemí. Nemusí jít nutně jen o Ukrajince. Dalšími častými žadateli azyl jsou například Gruzínci, Afghánci a Vietnamci, po vypuknutí války také Rusové.

Uprchlík má na založení účtu zákonné právo

Rozdíl mezi válečným uprchlíkem z Ukrajiny a žadatelem o azyl je v tom, že zatímco ukrajinský občan zde dostane tzv. vízum strpění na dobu 1 roku, které ho opravňuje k pobytu v České republice, žadatel o azyl zatím nemá vízum žádné. Ministerstvo vnitra mu vystaví „průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany“, zatímco cestovní pas uprchlíka zůstává v depozitu ministerstva vnitra, dokud se o jeho žádosti nerozhodne.

Průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany
Autor: Ministerstvo vnitra ČR

Průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany

Jaké důvody vedou uprchlíky (kromě války) k útěku z vlastní země?

Uprchlíkem je osoba, která se nachází mimo svou vlast a má oprávněné obavy před pronásledováním z důvodů rasových, náboženských nebo národnostních nebo z důvodů příslušnosti k určitým společenským vrstvám, nebo i zastávání určitých politických názorů, je neschopna přijmout, nebo vzhledem ke shora uvedeným obavám odmítá ochranu své vlasti.“ (Úmluva o právním postavení uprchlíků z roku 1951)

Dalo by se tedy říct, uprchlík jako uprchlík.

Válečný i ten politický by měli mít právo, pokud pobývají v České republice legálně, aby mu banky byly schopné založit alespoň základní platební účet. A ve skutečnosti také toto právo má, což upravuje zákon o platebním styku (370/2017 Sb., § 2. odst. 3) 

Ten říká, že právo na zřízení základního platebního účtu má cizinec, který na území České republiky požádal o udělení mezinárodní ochrany anebo kterému byl udělen azyl nebo doplňková ochrana podle zákona upravujícího azyl. Banka může odmítnout založit základní platební účet, ale musí pro to mít zákonné důvody. Jedním z nich je třeba to, že už žadatel v jiné české bance účet má.

Velké banky hlásily: účet samozřejmě založíme. Bez problému

V článku Banky nechtějí zakládat běžné účty žadatelům o azyl. Ti na to přitom mají právo jsme oslovili všechny bankovní instituce v ČR, které umožňují svým klientům zakládat účty pro běžný platební styk, čili přijímat a odesílat platby, platit kartou a využívat internetové bankovnictví.

Všechny velké banky (Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, MONETA, Raiffeisenbank) na dotaz Měšce uvedly, že účet založí, přičemž jako osobní doklad totožnosti akceptují průkaz žadatele o mezinárodní ochranu. Jak již bylo výše napsáno, cestovní pas u sebe žadatel o azyl mít nemůže, protože si ho v azylovém řízení ponechává v úschově ministerstvo vnitra.

Ochotu založit alespoň základní platební účet projevila také Hello bank! a s výhradou individuálního posouzení každé žádosti se přidala i Banka CREDITAS.

Ostatní menší banky buď odpověděly negativně, nebo na dotaz Měšce nereagovaly vůbec. Jejich podmínkou bylo, že cizinec, zájemce o založení účtu, musí mít cestovní pas a druhý doklad totožnosti, obojí musí obsahovat texty i v latince. Zákon o platebním styku jako kdyby neexistoval.

Která banka splní to, co oficiálně tvrdí?

Ve čtvrtek 14. dubna 2022 jsme se proto vydali zjistit, jak si v praxi povedou banky, které slibovaly žadateli o azyl založit účet, přičemž jim postačí průkaz žadatele o azyl plus jakýkoli další možný doklad, například potvrzení o ubytování.

Naší figurantkou se stala ruská studentka, která před měsícem skutečně požádala Českou republiku o udělení azylu. Říkejme jí Nina, její pravou identitu redakce zná. Dosud u žádné banky účet otevřený neměla, proto splňuje podmínky zákona o platebním styku a má právo na to, aby jí kterákoli banka založila alespoň základní platební účet.

Nina se v každé bance prokázala:

  • průkazem žadatele o udělení mezinárodní ochrany,
  • dokladem o ubytování,
  • dokumentem potvrzujícím zdravotní pojištění u Všeobecné zdravotní pojišťovny (žadatelům o azyl je hrazeno státem).

Komerční banka a Raiffeisenbank: Litujeme, účet nezaložíme

Naše první cesta vedla do pobočky Komerční banky sídlící v nákupním centru Fénix v pražských Vysočanech. Ochotná slečna, zjevně teprve nabírající zkušenosti, zavolala na pomoc seniorní kolegyni, se kterou se radila, zda může účet založit. Ani starší kolegyně nevěděla, a tak společně zavolaly na centrálu banky.

Bohužel, k založení účtu pro cizince potřebujeme pas a druhý doklad,  tlumočila rozhodnutí centrály banky slečna. Po našem vysvětlení, že žadatel o azyl u sebe nemůže mít pas, a předložení všech dostupných dokumentů však obě pracovnice kroutily hlavou.

A ruský občanský průkaz by slečna neměla? zeptala se pracovnice. Měla, ale ten je jen v azbuce. Obě pracovnice tedy vyjádřily lítost nad tím, že účet v tomto případě založit nelze.

Oficiální tvrzení Komerční banky

  • Požadované doklady: Průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany a druhý průkaz totožnosti v latince.
  • Založí účet? Ano.
  • Jaký typ účtu? Běžný i spořicí účet v Kč.

Přímo naproti této pobočky Komerční banky sídlí ve Freyově ulici Raiffeisenbank. Tato banka ve své oficiální odpovědi tvrdila, že k založení účtu stačí průkaz žadatele o azyl, avšak založení účtu podléhá schválení banky. V Raiffce se však Nina se svým průkazem neohřála ani minutu.

Bohužel, bez pasu a druhého dokladu s fotografií účet nezaložíme, kroutila hlavou rezolutně slečna za přepážkou. K procesu schválení založení účtu nové klientky tak Ninu vůbec nepustila, účet se ani nepokusila založit. Až budete mít k dispozici ten pas, tak se na mě můžete obrátit, pravila slečna a podala Nině svojí vizitku. Tak dík.

Oficiální vyjádření Raiffeisenbank:

  • Jaké doklady: Průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany, založení účtu však podléhá schválení banky.
  • Založí účet? Ano, v případě schválení bankou.
  • Jaký typ účtu? Bez omezení (kromě úvěrových produktů).

1:0 pro Českou spořitelnu

Nina poté vyrazila do další banky, tentokrát do pobočky České spořitelny v obchodním centru v pražských Letňanech. K našemu překvapení se tady Nininou žádostí bez zaváhání seriózně zabývali. Pracovník banky Ninu pozval ke stolu, nechal si předložit veškeré dostupné dokumenty a sepsal žádost, ačkoli, podle jeho slov, ještě neměl s podobným případem zkušenost.

Zajímalo ho, zda Nina už nemá v České republice otevřený jiný účet a z jakých zdrojů budou peníze, které Nině na založený účet přijdou, pocházet. Nina jako studentka odpověděla, že peníze budou od rodičů na živobytí a kapesné.

Žádost byla odeslána na centrálu Spořitelny a výsledek Nina věděla za 10 minut. Schváleno. Je možné otevřít běžný účet se vším všudy, tedy i se spořicím účtem. Jediné nepatrné mínus, které celá akce měla, bylo zjištění, že Nina nedostane k účtu plastovou platební kartu. Pro její vydání je pas nepostradatelný. Zádrhel však vyřešila virtuální platební karta v mobilu, kterou pracovník banky Nině pomohl nainstalovat, stejně jako mobilní aplikaci k přístupu do bankovnictví.

Oficiální tvrzení banky:

  • Požadované doklady: Stačí průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany.
  • Založí účet? Ano.
  • Jaký typ účtu? Běžný účet v pouze v Kč, ostatní bankovní služby kromě devizových účtů. Není možná žádost o úvěr.

MONETA Money Bank také odmítla účet založit

Přímo přes chodbu naproti sídlí v nákupním centru Letňany pobočka MONETA Money Bank. Tam byli s Ninou hotoví stejně rychle jako v Raiffce.

Bez cestovního pasu a druhého dokladu nelze účet založit, pravila pracovnice banky a bylo vymalováno. Nina si nestačila ani pořádně sednout.

Oficiální tvrzení banky:

  • Požadované doklady: stačí průkaz žadatele o mezinárodní ochranu.
  • Založí účet? Ano.
  • Jaký typ účtu? Běžný účet v pouze v CZK, ostatní bankovní služby kromě devizových účtů. Není možná žádost o úvěr.

ČSOB: litujeme, ale nepomůžeme

Ve stejném nákupním centru sídlí také pobočka Československé obchodní banky. Protože tam bývá dost lidí, Nina se na radu redaktorky Měšce chtěla raději telefonicky objednat. Pracovník pobočky se zeptal, za jakým účelem chceme přijít. Jedině dva průkazy totožnosti, prohlásil, když zjistil, co potřebujeme. Určitě? Nestačí průkaz žadatele o mezinárodní ochranu? Prý nestačí, i seniorní kolega to potvrdil.

Oficiální tvrzení banky:

  • Požadované doklady: Průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany, průkaz totožnosti ze své země, případně může být i potvrzení o bydlišti, resp. o ubytování v uprchlickém táboře či rodný list (úřední překlad).
  • Založí účet? Ano.
  • Jaký typ účtu? Běžný účet v pouze v CZK, ostatní bankovní služby kromě devizových účtů. Není možná žádost o úvěr.

2:0 pro Hello bank! Překvapila, zaměstnanci vědí, o co jde

Naše testovací cesta pokračovala na Smíchov do ulice Karla Engliše, kde sídlí Hello bank! Ani jsme nedoufali, že bychom tu mohli uspět.

Zrovna jsme se na tohle včera školili, znervózněla pracovnice banky a požádala o chvíli strpení, že si dojde pro zápisky ze školení. Vrátila se a začala účet zakládat.

Jenom vás musím upozornit, že se bude jednat o základní platební účet s omezenou funkčností a pouze v českých korunách, sdělila. Spořicí účet bude součástí? Nebude. V tu chvíli jsme pokus zastavili, aby Nina neměla zbytečně založené dva účty, nehledě na to, že při zakládání základního platebního účtu nesmí existovat jiný účet v české bance.

Slečnu za přepážkou to rozesmutnilo, těšila se, že si založení takového účtu vyzkouší v praxi. Potvrdila však, že Ninou předložený průkaz, zdravotní pojištění a potvrzení o ubytování zcela postačí.

Oficiální tvrzení banky:

  • Požadované doklady: Průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany a průkaz totožnosti ze své země (musí být v latince a s fotografií).
  • Založí účet? Ano.
  • Jaký typ účtu? Základní platební účet v Kč.

Banka CREDITAS: stejná písnička, chceme pas a druhý doklad

Poslední cesta vedla o pár desítek metrů dál v ulici Karla Engliše do pobočky Banky CREDITAS. Tato banka v našem původním článku sice uváděla, že jsou nutné dva identifikační doklady, avšak ústy svého mluvčího trvala na uvedení, že v případě jiného průkazu totožnosti záleží na individuálním posouzení banky.

Ani v tomto případě pracovnice pobočky nepřipustila jinou variantu než pas a druhý doklad totožnosti. Vůbec jsme tak nedostali příležitost, aby Nininu žádost banka vůbec mohla posoudit.

Nezbývá než zaktualizovat naši tabulku z předchozího článku Banky nechtějí zakládat běžné účty žadatelům o azyl. Ti na to přitom mají právo. Ze všech českých bankovních institucí, u kterých je možné založit korunový běžný účet, respektují zákon o platebním styku pouze dvě: Česká spořitelna a Hello bank!

Oficiální tvrzení banky:

  • Požadované doklady: cestovní pas nebo OP člena EU plus povolení k pobytu či řidičský průkaz, v případě jiného průkazu totožnosti individuální posouzení banky.
  • Založí účet? Záleží na individuálním posouzení banky.
  • Jaký typ? Individuální posouzení.
Které banky založí žadateli o azyl alespoň základní platební účet
Název banky Založí účet?
(oficiální vyjádření)
Podmínky Skutečnost
Air Bank NE NE
Banka CREDITAS záleží na individuálním posouzení záleží na individuálním posouzení NE
Česká spořitelna ANO stačí průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany ANO
Československá obchodní banka ANO Průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany, průkaz totožnosti ze své země, případně může být i potvrzení o bydlišti, resp. o ubytování v uprchlickém táboře či rodný list (úřední překlad) NE
Hello bank!
(BNP Paribas Personal Finance)
ANO Průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany, průkaz totožnosti ze své země (musí být v latince a s fotografií) ANO
Komerční banka ANO průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany, druhý průkaz totožnosti v latince NE
mBank NE NE
MONETA Money Bank ANO průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany NE
Raiffeisenbank ANO
v případě schválení bankou
průkaz žadatele o udělení mezinárodní ochrany, založení účtu však podléhá schválení banky NE
Ostatní banky redaktorce Měšce na dotaz neodpověděly.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).