Hlavní navigace

Testy na covid-19 zlevnily, některé uhradí pojišťovna. Jaká jsou pravidla?

9. 6. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Ministerstvo zdravotnictví snížilo ceny PCR a antigenních testů pro samoplátce. Současně je 6 testů měsíčně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Aktuální ceny testů

  • PCR test stojí nově nejvýš 614 Kč, na dalších 200 Kč vyjde odběr. Celkem je to tedy 814 Kč místo dosavadních 1310 Kč. Loni na jaře byla průměrná cena jednoho PCR testu 2700 Kč.
  • Antigenní test bude nově stát maximálně 201 Kč místo dosavadních 351 Kč.

Kolik testů máte zdarma a za jakých podmínek?

Od 1. června máte hrazené z veřejného zdravotního pojištění 2 PCR testy měsíčně a 4 antigenní testy měsíčně (1 týdně). Využít můžete (nakombinovat) oba druhy testování, v jednom kalendářním měsíci tak máte nárok celkem na 6 testů hrazených pojišťovnou. Do června byly antigenní testy hrazené každé 3 dny a PCR test byl zdarma, jen pokud ho předepsal lékař či hygienik.

Na hrazený test mají nárok všichni, kdo se účastní veřejného zdravotního pojištění v České republice. Na hrazený test máte nárok i v případě, že jste očkovaní na covid-19 nebo že jste nemoc prodělali a od pozitivního testu ještě neuběhlo více než 180 dní – tedy jste podle stávajících pravidel bráni jako bezinfekční.

Pokud po vás v odběrovém místě chtěli úhradu za PCR test i po 1. červnu, podle ministerstva zdravotnictví můžete odběrové místo požádat o vrácení peněz. K žádosti o úhradu mohlo po prvním červnu dojít proto, že ministerstvo zdravotnictví poslalo laboratořím metodiku jen den předem, a řada z nich se tak na nový systém nestihla včas připravit, jak už jsme psali v tomto článku.

Aktuální platnost testů

  • Platnost negativního výsledku PCR testu je 7 dní od provedení samotného testu.
  • Platnost negativního výsledku antigenního testu je 72 hodin

Co se počítá mezi hrazené antigenní testy

U antigenních testů se počítají odběry provedené poskytovatelem zdravotních služeb – v případě provedení testu na odběrovém místě nebo zdravotníkem ve firmě. Nezáleží tedy na tom, jestli testování proběhne na odběrovém místě, či v zaměstnání. Pokud k vám do zaměstnání dochází zdravotník, který odběr provádí, počítá se toto testování do limitu hrazených antigenních testů.

Naopak odběr provedený laickou osobou se do limitu hrazených antigenních testů nepočítá. I když si tedy provádíte antigenní test každý týden v zaměstnání, stále máte nárok na hrazený antigenní test jednou za 7 dní. Ten vám odebere poskytovatel zdravotních služeb, uvádí na webu ministerstvo zdravotnictví.

Povinné testování ve firmách i u OSVČ se začátkem letních prázdnin skončí – vláda tuto povinnost zruší od 1. července. Testy však budete dále potřebovat pro návštěvu některých provozoven. Zatím jde třeba o bazény, divadla, kina, restaurace, k návštěvě v sociálních zařízeních a některých zdravotnických zařízení.

Sjednocení platnosti testů

Ministerstvo zdravotnictví od 8. června sjednotilo podmínky pro takzvané OTN, tedy pro osoby očkované, testované či s prodělanou nemocí covid-19. Na všech místech, kde je pro vstup nutné očkování, testování nebo potvrzení o prodělané nemoci, mají podle vládního nařízení platit stejné podmínky.

Mezi ty patří:

  • PCR test ne starší než 7 dní,
  • antigenní test ne starší než 72 hodin,
  • doklad o očkování, nejdříve však 22. den po aplikaci první dávky,
  • potvrzení o prodělaném onemocnění (prokazuje bezinfekčnost 180 dní po pozitivním testu),
  • podstoupení preventivního antigenního testu na místě vstupu do prostorů nebo
  • doklad o absolvování testu u zaměstnavatele nebo ve škole (potvrzení zaměstnavatele nebo školy, popř. čestné prohlášení).

Sjednotili jsme pravidla tak, aby všude platily stejné podmínky pro vstup, a navíc, aby dospělí mohli využít testy ze zaměstnání a děti ze školy, případně byla možnost otestovat se na místě, uvedl k tomu ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Zatímco absolvování testu u zaměstnavatele nebo ve škole jde podle nových pravidel doložit čestným prohlášením, není v tuto chvíli jasné, zda se tato možnost týká i OSVČ v rámci samotestování. Ti z řad OSVČ, kteří mají nyní povinnost testovat se kvůli styku s dalšími osobami v rámci svojí činnosti, se čestným prohlášením mohou prokazovat vůči klientům. Na rozdíl od zaměstnanců, kteří dostanou potvrzení od zaměstnavatele, ale nemají jinou možnost, jak testování využít. Zaměstnanci, kteří se musí testovat v práci nebo na odběrových místech, mohou svou bezinfekčnost prokázat výsledkem například v restauraci, kadeřnictví nebo v ubytovacích službách. U OSVČ ale tato možnost nikde zmíněna není.

Aktuální zkušenost: například Léčebné Lázně Kynžvart, kde je při nástupu k pobytu povinnost předložit negativní test (nebo se nechat otestovat na místě), akceptují potvrzení o bezinfekčnosti od zaměstnavatele, čestné prohlášení OSVČ ale ne. A to ani po úpravě pravidel po 8. červnu.

Certifikáty na jednom místě

Na očkovacím portálu ministerstva zdravotnictví teď kromě očkovacího certifikátu najdete také certifikát o prodělaném onemocnění a o negativním testu z oficiálního odběrového místa. Do portálu se přihlásíte pomocí rodného čísla (bez lomítka), čísla občanského průkazu a ověřovacího kódu, který vám přijde do SMS na číslo, které jste uvedli při registraci k očkování. 

Cizinci se přihlašují zadáním data narození, e-mailu a telefonního čísla, na které přijde autentizační SMS. Systém umožňuje také přihlášení přes eIdentitu.

skoleni_15_4

V létě by mělo být možné si tyto certifikáty vyzvednout i přes Czech Point.

S pomocí certifikátů nyní můžete prokázat:     

  • prodělané onemocnění covid-19,    
  • negativní výsledek antigenního testu z odběrového místa,    
  • negativní výsledek PCR testu z odběrového místa,    
  • očkování první dávkou (u dvoudávkového schématu),    
  • ukončenou vakcinaci (tedy očkování druhou dávkou ze dvou). 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po studiu žurnalistiky se začala naplno věnovat novinářskému řemeslu se zaměřením na ekonomiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).