Hlavní navigace

Stavební spořitelny bojují o klienty. Zvyšují úroky, odpouštějí poplatky

25. 10. 2010
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

Vyděšení klientů a posléze i stavebních spořitelen přineslo své ovoce a trh se hemží akčními nabídkami. Upadá stavební spoření do nepřízně, nebo na připravovaných změnách ještě vydělá?

Plánované změny stavebního spoření zasely do hlav klientů spousty otázek a do stavebních spořitelen strach o vlastní bydlo. Ačkoli platnost změn ještě není definitivní, jakákoliv jejich podoba ubere stavebnímu spoření na přitažlivosti. A ve stavebních spořitelnách to ví. Na klidu nepřidá ani fakt, že podle Josefa Rajdla ze společnosti Fincentrum je většina smluv ve spořitelnách již za vázací lhůtou. Z celkové výše cca 415 mld. Kč naspořených částek ve stavebních spořitelnách jsou ¾ tvořeny úsporami na smlouvách, které jsou po vázací lhůtě, uvedl Rajdl. Jejich majitelé je tak mohou ukončit bez toho aby přišli o nárok na výplatu státní podpory. Čtěte více: Změny ve stavebním spoření očima klienta

Strach z nezájmu o stavební spoření a odlivu klientů proto spořitelny přinutil zlepšit nabízené podmínky smluv. Pokud se totiž schválí plánované změny, klesne výnosnost stavebního spoření na úroveň slušně úročených spořicích účtů. Ty si ale můžete sjednat bez výpovědní lhůty a sankcí za předčasný výběr,  nebudete muset držet prostředky na účtu dlouhých 6 let, platit za vedení účtu ani za sjednání smlouvy. Čtěte více: Proč po změnách nespořit na stavebním spoření? 

Českomoravská stavební spořitelna

Českomoravská stavební spořitelna (ČMSS) připravila svým klientům nabídku, která zvýhodní uzavření nové smlouvy, následné smlouvy i navyšování cílové částky. Noví klienti, kteří uzavřou do konce roku smlouvu do cílové částky 150 000 Kč, za její sjednání nebudou platit žádný poplatek. Peníze za sjednání smlouvy ale prvotně zaplatit musí (maximálně 1500 Kč), spořitelna jim tyto prostředky vrátí v únoru 2011. Pokud navíc na smlouvu do konce roku složí jednorázový vklad, získají další finanční prémii, která podle výše vkladu (maximálně 20 000 Kč) může nejvíce dosáhnout dalších 1500 Kč. Ta se jim připíše na účet stavebního spoření v dubnu 2011.

Prémii nelze slučovat s dalšími zvýhodněnými nabídkami. Pokud smlouva splní podmínky u více akcí, bude se aplikovat ta s nejvyšší prémií.

Podobně mohou prémii získat i klienti, kteří ukončili smlouvu před rokem 2009 a od 1.1 2009 neměli u ČMSS smlouvu ani o překlenovacím úvěru/úvěru ze stavebního spoření. Stejně jako v předchozím případě je možné při uzavření do konce listopadu získat zpět poplatek za sjednání následné smlouvy (maximálně 1500 Kč) i finanční prémii (maximálně 1500 Kč), pokud do konce roku složíte na účet jednorázový vklad do 70 000 Kč. Čtěte také: Stát porovnává výhodnost stavebního spoření s tříměsíčním vkladem

Pokud se jako klient rozhodnete u stávající smlouvy do konce listopadu navýšit cílovou částku, můžete opět ušetřit na poplatku částku do 1500 Kč. I pro tyto klienty platí nabídka finanční prémie (maximálně 1500 Kč) v případě jednorázového vkladu (maximálně 20 000 Kč).

Akční nabídku mohou využít i ti, kteří přemýšlejí o penzijním připojištění. Pokud uzavřete do konce roku a ve stejný den v rámci finančního programu Liška plus první či následnou smlouvu o stavebním spoření a o penzijním připojištění (vč. Převodu stávající smlouvy), je možné získat prémii do výše 1500 Kč. Tu získáte 50% slevou na poplatek za uzavření smlouvy. Maximální výše prémie platí pro cílovou částku 300 000 Kč.

Pro klienty, kteří do konce roku uzavřou novou či následnou smlouvu o stavebním spoření a vloží na ni jednorázově minimálně 70 000 Kč a úhradu za uzavření smlouvy, má ČMSS v záloze ještě jednu nabídku. Tou je produkt Bonusový vklad od Lišky.  Ten by měl svým majitelům přinést 1% prémii z vložených prostředků na účet stavebního spoření (s úročením 2 % ročně) do konce ledna příštího roku, pokud však smlouvu nevypoví před uplynutím dvou let po uzavření smlouvy. Po těchto dvou letech je pak možné předčasně smlouvu o stavebku vypovědět před uplynutím vázací lhůty bez sankčních poplatků. V opačném případě bude prémie odúčtována a spořitelna vám naúčtuje také sankci za vypovězení smlouvy ve vázací době. Po první dva roky byste neměli platit ani poplatky za vedení účtu. Během této doby ale není možné zvyšovat cílovou částku ani nijak měnit tarifní variantu stavebního spoření.

Souhlasíte se záměrem omezení stavebního spoření?

  • Ano, bez výhrad
    6 %
  • Jen částečně. Nelíbí se mi změna podmínek i u již existujících smluv.
    50 %
  • Nesouhlasím, podmínky by měly zůstat stejné.
    35 %
  • Podporu bych ještě zvýšil.
    4 %
  • Stavební spoření bych zcela zrušil.
    5 %

Modrá pyramida stavební spořitelna

Modrá pyramida stavební spořitelna uvedla začátkem října na trh produkt nazvaný Moudré spoření, které je určené pro nové i stávající klienty, kteří se rozhodnou uzavřít do konce ledna 2011 smlouvu o stavebním spoření s maximální cílovou částkou 1 000 000 Kč. Pokud pak během tzv. upisovacího období (4 měsíce od prvního dne následujícího měsíce od doručení smlouvy MPSS) vložíte vklad v minimální výši 10 000 Kč, k běžnému 2% úročení vám spořitelna na dobu jednoho roku po skončení upisovacího období přidá ještě další 2 % p.a. Poplatek za uzavření smlouvy nebo případné navyšování cílové částky spořitelna neodpouští. Čtěte také: Zachrání pohádku o stavebním spoření samotné spořitelny?

Dále MPSS také prodloužila do konce roku svou akci pro smlouvy uzavírané dětem do věku 10 let včetně na cílovou částku 150 000 Kč. Za ty nebude účtován poplatek za uzavření smlouvy.

Raiffeisen stavební spořitelna

Raiffeisen stavební spořitelna od dnešního dne nabízí novou akci. V případě uzavření smlouvy o stavebním spoření na do konce roku mohou klienti získat v prvním roce dvojnásobné úročení vkladu nebo prémii do 1500 Kč.

Dvojnásobný úrok získáte, pokud do konce roku uzavřete smlouvu o stavebním spoření s cílovou částkou alespoň 200 000 Kč a do sídla spořitelny ji doručíte nejpozději do 16. ledna 2011. Dvojnásobný úrok ale získají jen smlouvy na tarif S041, který bude evidován i ke konci roku 2011. Úroková prémie bude stanovena ve výši celkových připsaných úroků k 31.12. 2011, maximálně však 10 000 Kč. Částka by měla být připsána ještě k 31.12.2011.

Slevu na poplatku máte šanci získat v případě, že smlouva bude uzavřena na cílovou částku alespoň 200 000 Kč a do sídla spořitelny ji (po úhradě poplatku za uzavření smlouvy a vedení účtu) doručíte nejpozději do 16.1. 2011. Prémií má spořitelna na mysli slevu na poplatku ve výši 1000 Kč za uzavření smlouvy pro klienty, kteří budou mít zůstatek na účtu alespoň 10 000 Kč. Při minimálním zůstatku 20 000 Kč spořitelna z poplatku odečte 1500 Kč. Sleva bude připsána do konce února příštího roku.

Stavební spořitelna České spořitelny

Stavební spořitelna České spořitelny (SSČS) v současné době nabízí ke každé smlouvě od Buřinky značkový batoh. Ten tedy získáte, pokud do konce roku uzavřete smlouvu o stavebním spoření nebo úvěrovou smlouvu s Buřinkou.

Mimo uvedenou akci začala SSČS od letoška nabízet uzavření smlouvy za 0,5 % z cílové částky, což je o polovinu levnější cena za službu, než nabízejí ostatní spořitelny. Pokud si navíc sjednáte smlouvu přes internet, neplatíte za to poplatek žádný. Stejně jako v případě, že zrušíte smlouvu o stavebním spoření před koncem vázací lhůty. Připravíte se sice o státní podporu, ale spořitelna vám nebude účtovat sankční poplatek za předčasný výběr. K tématu čtěte také: Tajemství daně ze státního příspěvku stavebního spoření

Wüstenrot – stavební spořitelna

Wüstenrot – stavební spořitelna od prvního října zvýšila u nově uzavřených smluv úrokovou sazbu z vkladů na 2,5 % ročně. Uzavíráte-li smlouvu přes internet, zaplatíte také poloviční poplatek za sjednání produktu. Zcela bez poplatku pak můžete uzavřít stavební spoření svým dětem do 18 let.

Dále nabízí spořitelna možnost uzavřít smlouvu Wüstenrot Team. Pokud ji uzavřete alespoň na cílovou částku ve výši 200 000 Kč a do konce 2. měsíce následujícího od data účinnosti smlouvy na ni vložíte částku do 10 000 Kč, získáte prémii 20 % z úspor po odečtení poplatku za uzavření smlouvy, vedení účtu atd., maximálně ale částku 2000 Kč. Akci nelze kombinovat s jinou akční nabídkou.

Jednou z podmínek akce ale je, že předchozí smluvní vztah s Wüstenrot či jinou stavební spořitelnou trvá/trval alespoň tři roky, nebo jste ke smlouvě o stavebku uzavřeli smlouvu o úvěru. Bonus vám navíc bude připsán jen zálohově, vyplacen bude pod podmínkou, že nevypovíte smlouvu před splněním podmínek pro přidělení cílové částky. Akci není možné kombinovat s dalším zvýhodněním. Všechny nabídky mají platnost minimálně do konce roku. Čtěte také: Co u stavebka nevezme nová daň, sebere samotná spořitelna

Odchod klientů se nekoná?

Jak se z počtu nově uzavřených smluv zdá, pro nejbližší dobu byl strach stavebních spořitelen zbytečný. Otázkou zůstává, jestli není zájem o nové smlouvy podpořen marketingovými akcemi a neopadne, vrátí-li se spořitelny ke svému původnímu modelu stavebka s poplatky a bez dalších výhod. Čtěte také: Peníze ze stavebka nedostanete hned. Spořitelna je před tím ještě využije pro sebe

Momentálně ale počty nově uzavíraných smluv nijak rapidně neklesají a klienti podle stavebních spořitelen své stávající smlouvy masově neruší. Časem se uvidí, zda jen vyčkávají na definitivní podobu legislativních změn nebo spíše platí úsloví: „nic se nejí tak horké, jak se uvaří“. Do konce září 2010 se celkový počet uzavřených smluv (včetně navýšení cílové částky)zvýšil meziročně o 13,2 %. Porovnáme-li měsíce srpen a září 2010, bylo v září uzavřeno o 2,7 % více smluv. Určitý pokles vykazuje pouze srovnání výsledků za měsíc září 2010 a 2009, prozradila serveru Měšec.cz Helena Dušková z Wüstenrot – stavební spořitelny. V září byl uzavřen zvýšený počet smluv, konkrétně o 37 % víc než v září 2009, uvedla také Helena Šebestová za Raiffeisen stavební spořitelnu.

Také Zdeňka Blechová za Stavební spořitelnu České spořitelny potvrdila, že letošní rok byl z hlediska nových smluv lepší než ten loňský.  V meziročním srovnání v počtu nově uzavřených smluv o stavebním spoření, a to jak za měsíc září, tak za období leden až září se situace vyvíjela ve prospěch roku 2010. Zatímco v září 2009 bylo uzavřeno 10 646 smluv, v témže měsíci o rok později to bylo 16 571 smluv. Hana Vaněčková za Modrou pyramidu stavební spořitelnu také potvrdila, že počty nově uzavřených smluv letos nijak neklesají.

skoleni_15_4

Ani počty zrušených smluv po vázací době nejsou nijak alarmující. Buď nevybočují z normálu, nebo jejich objem narostl jen mírně. V několika týdnech v poslední době jsme zaznamenali větší než běžný zájem o výpověď, důvodem byl zájem klientů získat peníze ještě v tomto daňovém roce. Podávané výpovědi nevybočují ze standardního rámce a nepřekračují ani počty ve srovnatelném období roku 2008, kdy končila vázací lhůta velkému množství smluv uzavřených v roce 2003, potvrdil serveru Měšec.cz Rostislav Trávníček za Českomoravskou stavební spořitelnu. Čtěte také: Může stát zrušit státní podporu stavebního spoření již za letošní rok? (Analýza)

Ani ostatní spořitelny výraznější rušení smluv nepotvrdily. Všechny ale zaznamenaly ve zvýšené míře zájem klientů se o současné situaci co nejvíce dozvědět. Zaznamenáváme především zvýšený  počet dotazů klientů na změny ve stavebním spoření. Lidé se ale chovají racionálně,  žádné hromadné vypovídání smluv o stavebním spoření neevidujeme. Ze srovnání počtu výpovědí smluv o stavebním spoření s počtem nově uzavřených smluv za období leden až září letošního roku vyplývá, že klienti stále více smlouvy nově uzavírají, než je vypovídají, uzavřela Zdeňka Blechová. Jestli panika nepropukne po definitivním schválení plánovaných změn, ukáže jenom čas.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).