Hlavní navigace

Peníze ze stavebka nedostanete hned. Spořitelna je předtím ještě využije pro sebe

7. 6. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Státní podporu nebo naspořenou částku nepoukazují stavební spořitelny klientům hned, ale mohou čekat i několik měsíců a ještě samy disponovat s penězi.

Stavební spoření je investice, která po započtení státní podpory nabízí vzhledem k nízké rizikovosti produktu poměrně slušný výnos. Právě státní podpora ale pro spořitelny znamená zajímavý obnos, se kterým mohou disponovat, než ho klientům poukáží na účet.

Nárok na zálohu stavební podpory neznamená nárok na její výplatu

V souvislosti se stavebním spořením vám nárok na státní podporu za příslušný kalendářní rok vzniká, když po celý rok splňujete alespoň jednu z podmínek, které stanovuje zákon. Čtěte také: Stavební spořitelny začaly odpouštět poplatky, poradce to příliš nepotěší

Státní podporu může získat u smluv uzavřených od 1.1 2004:

  • občan České republiky;
  • občan Evropské unie, kterému byl vydán průkaz nebo potvrzení o pobytu na území ČR a přiděleno rodné číslo příslušným orgánem ČR
  • fyzická osoba s trvalým pobytem na území ČR a rodným číslem přiděleným příslušným orgánem ČR.

U smluv uzavřených do 31. 12. 2003 před novelou zákona, musí klient pro nárok na státní podporu splňovat podmínku trvalého pobytu na území ČR po celou dobu trvání smlouvy, tzn. dle zákona může být účastníkem fyzická osoba s trvalým pobytem na území ČR, vysvětlila Zdeňka Blechová ze společnosti Stavební spořitelna České spořitelny.

Uvedla také, že státní podpora je připisována na účet klienta zálohově každý rok, avšak na výplatu státní podpory má klient nárok,  jen dodrží-li pěti nebo šestiletou vázací dobu. To znamená nevypoví-li klient smlouvu před uplynutím této lhůty, doplnila Blechová.  Čtěte více: Stavební spoření by mohlo brzy zlevnit

Některé lhůty stanoví zákon…..

Všechny lhůty si nemohou stanovovat stavební spořitelny samy. Některé upravuje Zákon č. 96/1993 Sb., o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření. Stavební spořitelna musí o státní podporu žádat Ministerstvo financí ČR za všechny klienty souhrnně po uplynutí kalendářního roku. Činí tak 20. února tak, jak jí to nařizuje vyhláška 142/2009 Sb. Ministerstvo musí v zákonné dvouměsíční lhůtě poskytnout podporu do dvou měsíců od obdržení žádosti.

Pro případy, kdy klient neobdrží státní podporu z důvodu duplicity nebo chyby, podávají spořitelny tzv. opravnou žádost ještě k 14.7. Minis­terstvo tedy peníze spořitelně musí poukázat do 14.9.

U smluv o stavebním spoření uzavřených do 31.12.2003, které jsou ukončeny v období od 1.1. do 30.6. kalendářního roku, žádá stavební spořitelna o státní podporu za tento kalendářní rok vždy 5. srpna téhož kalendářního roku. I zda platí pro ministerstvo dvouměsíční lhůta pro poukázání státní podpory stavební spořitelně. Tento režim již neplatí pro smlouvy o stavebním spoření, které byly uzavřeny po 1.1.2004, doplnila Helena Šebestová za Raiffeisen stavební spořitelnu.

Zákon také stanoví, že stavební spořitelna je povinna poukázat zálohy státní podpory na účty svým klientům do jednoho měsíce od obdržení prostředků z ministerstva. Stavební spořitelna České spořitelny připisuje zálohu státní podpory na účty klientů s datem, v němž ji obdrží ze zúčtovacího centra České národní banky na svůj clearingový účet. Připsaná záloha státní podpory se tak ocitá na účtu klienta bez jakéhokoli zdržení, sdělila serveru Měšec.cz Zdeňka Blechová. Čtěte také: Zlevněnou hypotéku nedostanete „zadarmo“

Jak využíváte stavební spoření?

Rychlé připsání podpory na účet klienta zastává také Wüstenrot stavební spořitelna. V případě každoročního připisování poukáže ministerstvo financí státní podporu do dvou měsíců od podání žádosti. Wüstenrot stavební spořitelna ji ke stejnému dni připíše na účty klientů, potvrdila serveru Měšec.cz mluvčí Helena Dušková.

Do pěti pracovních dnů od obdržení státní podpory od ministerstva financí ji poukazuje na účet klientům také Raiffeisen stavební spořitelna. Zajímavé téma: mKonto mBank. Konec polského snu o účtu zadarmo

V letošním roce Českomoravská stavební spořitelna zálohy státní podpory od ministerstva financí obdržela dne 20. 4. 2010 a zaúčtovala je na klientské účty s datem 21. 4. 2010, informoval server Měšec.cz také Rostislav Trávníček, ředitel komunikace Českomoravské stavební spořitelny.

Hana Vaněčková z oddělení komunikace společnosti Modrá pyramida, stavební spořitelna termín popsala korektně, leč neurčitě. Modrá pyramida stavební spořitelna připisuje poukázané zálohy státní podpory na účty klientů v souladu se zákonem – nejpozději do jednoho měsíce od obdržení zálohy od ministerstva, uvedla.

Na výplatu úroků ze zálohy státní podpory máte podle zákona nárok ode dne následujícího po dni, kdy stavební spořitelna obdrží zálohu od ministerstva. Ne později. A to i v případě, že by spořitelna využívala celou měsíční lhůtu na vyplacení zálohy na podporu klientovi. Úroky musí být započteny, i když ještě nemáte prostředky na účtu.

…benevolentnější lhůty si stanoví spořitelny pro sebe

Jaký je ale postup v případě, že klient smlouvu vypoví? Pokud už se někdo rozhodne svou smlouvu zrušit, může to být například z důvodu finanční tísně a stavební spoření může být jediným zdrojem, který dává šanci problém vyřešit. Čtěte také: Banky ruší absurdní poplatky a čtyřnásobně zvyšují ty ostatní

V tomto případě už ale zákon žádnou lhůtu neudává a stavební spořitelny si tak dobu, než vyplatí prostředky klientovi, volí samy v obchodních podmínkách. A nutno přiznat, že si dopřávají benevolentnější lhůty než jim pro výše zmiňované případy předepisuje právní úprava. Všechny dotázané totiž nastavily výpovědní lhůtu až na tři měsíce. 

Finanční prostředky klientovi přijdou hned první týden po uplynutí výpovědní lhůty, uvedla Hana Vaněčková za společnost Modrá pyramida stavební spořitelna, která se v délce výpovědní lhůty od ostatních nijak neliší. V případě výpovědi činí výpovědní lhůta 3 měsíce. Úspory jsou klientovi  vyplaceny nejpozději k poslednímu dni 3. kalendářního měsíce následujícího po doručení  výpovědi, uvedla podobně také Helena Dušková z Wüstenrot stavební spořitelny. Tříměsíční výpovědní lhůtu potvrdily ostatní spořitelny.  Čtěte také: Fikce doručení: Z banky vám nic nepřišlo a ještě za to zaplatíte

skoleni_15_4

Něco za něco

Proč tak dlouho, když je možné státní podporu připsat hned další den? I pokud přihlédneme k faktu, že ukončení smlouvy a zpracování dokumentace může nějaký čas zabrat, tři měsíce je lhůta vskutku královská. Všeobecné obchodní podmínky navíc potvrzují, že to jde i rychleji. V případě, že si klient založí smlouvu následnou nebo již následnou smlouvu u nás má, z vypovězené smlouvy převede částku ve výši úhrady za uzavření smlouvy o stavebním spoření  a vkladu minimálně ve výši 5000 Kč, umíme poslat peníze do 10 pracovních dní od doručení návrhu dohody na ukončení smlouvy, upozornila server Měšec.cz Helena Šebestová za Raiffeisen stavební spořitelnu s tím, že při ukončení dohodou bez následné smlouvy je možné získat peníze i expresně. Za to, že do pěti pracovních dnů od doručení návrhu dohody budete mít své úspory na účtu ale zaplatíte 2 % z cílové částky.

Vnitřní obchodní podmínky i nastavené lhůty opět potvrzují fakt, že když se chce, všechno jde, ale žádné kuře zadarmo nehrabe.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).