Hlavní navigace

Sociální pojištění 2013: Jaké novinky přinese důchodová reforma?

3. 1. 2013
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

S jakými novinkami budou muset počítat ti, kteří se chtějí zúčastnit důchodové reformy?

Jednou z podstatných změn roku 2013 je rozjezd důchodové reformy. A to i přes to, že opozice vyhrožuje zrušením II. pilíře, reforma má mezi veřejností stále menší podporu a zástupci ING Penzijního fondu a AEGON Penzijního fondu oznámili, že nebudou v rámci druhého pilíře nabízet své služby.

Jak ovlivní důchodová reforma sociální pojištění?

Sociální pojištění vs. důchodová reforma

S jakými novinkami by měli počítat ti, kteří se chtějí zúčastnit důchodové reformy a vstoupit do druhého pilíře důchodového systému? Čtěte více: Penzijní reforma od A do Z. Vše, co potřebujete vědět

OSVČ

Osoby samostatně výdělečně činné, které nebudou účastny tzv. důchodového spoření, budou odvádět pojistné na důchodové pojištění klasicky ve výši 29,2 % z vyměřovacího základu. OSVČ, které do druhého pilíře naopak vstoupí, budou odvádět 31,2 %. Příslušné správě sociálního zabezpečení půjde na povinné pojistné 26,2 % a 5 % pak na důchodové spoření, které bude nutné zaslat na konkrétní pobočku finančního úřadu.

Jen připomínáme, že nová výše minimální zálohy na důchodové pojištění pro rok 2013 činí 1890 Kč a získali jsme ji jako 29,2 % z 6471 Kč. Pokud jako OSVČ ve své činnosti budete v letošním roce pokračovat, zaplatíte novou výši zálohy až po podání Přehledu o příjmech a výdajích. V případě, že jako OSVČ zahajujete v roce 2013 činnost, budete novou výši zálohy platit od počátku. Osoby vykonávající vedlejší samostatnou výdělečnou činnost zaplatí podle stejných pravidel při překročení rozhodné částky 62 122 Kč nově 756 Kč místo 735 Kč. 

Maximální vyměřovací základ odpovídá pro pojistné na sociální zabezpečení částce 48násobku průměrné mzdy. Pro rok 2013 tedy platí 1 242 432 Kč. 

Zaměstnanci a zaměstnavatelé

Za zaměstnance odvádí platby na důchodové pojištění zaměstnavatel. Pokud pracovník nebude účasten důchodového spoření, bude odvádět 28 % (6,5 % + 21,5 %). Pokud zaměstnanec vstoupí do druhého pilíře, odvede za něj jeho zaměstnavatel 25 % z vyměřovacího základu (3,5 % + 21,5 %) příslušné správě sociálního zabezpečení. Dalších 5 % činí sazba pojistného na důchodové spoření u vybrané penzijní společnosti. Toto pojistné zaměstnavatel odvede na příslušný finanční úřad.

Sazba pojistného na nemocenské pojištění placené zaměstnavatelem činí stále 2,3 % (resp. 3,3 % u zaměstnavatele s méně než 26 zaměstnanci může zvolit i variantu s odečtem ½ částky zúčtované na náhradě mzdy) a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti pak 1,2 %. 

Nová výše průměrné mzdy ovlivní odvody

Průměrná mzda pro letošní rok činí 25 884 Kč. Vychází z vyměřovacího základu 25 093 Kč a přepočítacího koeficientu 1,0315, který stanovuje vyhláška Ministerstva práce a sociálních věcí. 

Její výše mimo jiné ovlivňuje i zálohy na sociální pojištění, tedy výpočet minimální zálohy pro důchodové pojištění. 

Spočítejte si

Daňové přiznání 2013

Daň z nemovitostí nebo daň z příjmu? Máme pro vás kompletního daňového průvodce.

Dobrovolná účast na důchodovém pojištění

Osoby, které se chtějí důchodového pojištění účastnit dobrovolně, platí v roce 2013 zálohy ve výši 1812 Kč (28 % z ¼ průměrné mzdy). Osoby, které chtějí vstoupit do druhého pilíře, pak budou odvádět 1942 Kč (30 % z ¼ průměrné mzdy). Pojistné odvádějí na účet příslušné správy sociálního zabezpečení, která účastníkům penzijní reformy převede část pojistného na účet u Specializovaného finančního úřadu. Čtěte také: UFO již nečekejte, přijde Finanční správa ČR

Využijete druhého pilíře a vyvedete si část sociálního pojištění do penzijního fondu?

  • Ano
    12 %
  • Ne
    88 %

Důchody vs. penzijní reforma

Základní výměra důchodů činí 9 % průměrné mzdy. V roce 2013 je tedy 2330 Kč. Více si přečtěte v článku Důchody 2013: O kolik příští rok vzrostou?

Procentní výměra pak činí 1,5 % výpočtového základu za každý celý rok doby pojištění. Čtěte více: Jak na výpočet starobního důchodu pro rok 2013?

Pokud se od roku 2013 bude doba pojištění krýt s dobou účasti na důchodovém spoření, bude procentní výměra starobního důchodu činit 1,2 % výpočtového základu za každý celý rok doby pojištění. 

Od 1. ledna 2013 se pro výpočet důchodů přiznaných po roce 2012 budou používat upravené redukční hranice.

Nemocenské pojištění

V případě nemocenského pojištění ke změnám nedochází. Stejně jako loni vyplácí nemocenské příslušná okresní správa sociálního zabezpečení od 22. dne trvání pracovní neschopnosti. 

V závislosti na zvýšení průměrné mzdy se ale zvyšují redukční hranice pro výpočet denního vyměřovacího základu při určování výše dávek nemocenského pojištění. 

Nová výše redukčních hranic je: 

skoleni_15_4

  • 1. redukční hranice – 863 Kč
  • 2. redukční hranice – 1295 Kč
  • 3. redukční hranice – 2589 Kč

Nově je podle informací České správy sociálního zabezpečení definován okruh osob účastných nemocenského pojištění uvedených v ustanovení § 5 písm. a) bod 13. zákona č. 187/2006 Sb., o nemocenském pojištění. Jedná se o osoby pečující o dítě a osoby, které jsou vedeny v evidenci osob, které mohou vykonávat pěstounskou péči na přechodnou dobu, je-li těmto osobám vyplácena odměna pěstouna podle ustanovení § 4a písm. b) a c) a ustanovení § 47i zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí, ve znění pozdějších předpisů („osoby pečující“ a „osoby v evidenci”).

Minimální výše zálohy zůstává na částce 115 Kč.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).