Hlavní navigace

Raiffeisen je při chuti. Je na lovu nových klientů

22. 2. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Dalibor Z. Chvátal
Equa bank, Akcenta, ING Bank. Tři subjekty jen začátkem roku, jejichž klienti mohou či budou muset přejít do české Raiffeisenbank. Ale Raiffka už byla na lovu i dříve. Získala klienty eBanky, Citibank a ZUNO BANK.

Raiffeisen Bank historicky vznikla ve 2. polovině 19. století v tehdejším Rakousku-Uhersku. Do České republiky přišla v roce 1993 jako Raiffeisenbank. V současnosti je pátou největší bankou na tuzemském trhu. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI). Od svého příchodu na český bankovní trh Raiffeisenbank systematicky rostla.

Začalo to eBankou

V roce 2008 se součástí Raiffeisenbank stala původní česká eBanka, která u nás patřila k prvním bankám nabízejícím elektronické bankovnictví běžným klientům. Inovativním a vstřícným přístupem k uživatelům si dokázala získat mnoho lidí. Jedním z jejích produktů bylo i eKonto, které Raiffeisenbank využívá dodnes.

Podívejme se ale trochu do historie, eBanka vznikla už v roce 1990, tehdy pod názvem Agrobanka Olomouc, akciová společnost. V roce 1996 koupila většinový podíl banky, která se v té době už jmenovala Zemská banka, investiční skupina Expandia. Expandia díky tomu získala bankovní licenci a v roce 1997 banku přejmenovala na Expandia Banka.

Podnikatelským záměrem společnosti bylo vybudovat na českém trhu moderní elektronickou banku. Tyto cíle začaly získávat konkrétní podobu v roce 1998, kdy Expandia Banka přivedla na český bankovní trh přímé bankovnictví. Později ale od svého záměru být čistě elektronickou bankou částečně upustila. Dlouhodobě se totiž potýkala se ztrátami.

Z těchto důvodů do banky majetkově vstoupila v roce 1999 Česká pojišťovna, která v ní postupně získala 100% podíl. V roce 2001 se Expandia Banka přejmenovala na eBanku.

Finanční skupina RBI banku od České pojišťovny koupila 24. července 2006. Celková aktiva banky v té době měla hodnotu 26,7 miliardy korun. Její služby využívalo zhruba 117 tisíc klientů z řad soukromých osob a malých a středních firem. Přesto ale eBanka v roce 2006 skončila ve ztrátě 93 milionů korun. Dokončení fúze s českou pobočkou Raiffeisenbank proběhlo 7. července 2008.

Akvizice klientů Citibank

Další akvizici uskutečnila Raiffeisenbank po osmi letech. Od 1. března 2016 převzala retailové klienty Citibank. V oblasti osobního bankovnictví tehdy Citibank nabízela kromě běžných a spořicích účtů hlavně kreditní karty a spotřebitelské úvěry. Kolik klientů akvizicí Raiffka získala, nikdy nezveřejnila a Citibank, která v Česku působí od roku 1991, se pak soustředila na poskytování bankovních služeb firemním, institucionálním a komerčním klientům.

Tah se Zuno Bank (ne)vyšel

Do trochu jiné kategorie spadá sloučení Raiffky se Zuno bank. Rakouská RBI se rozhodla vytvořit čistě online banku, která bude fungovat po boku své „mateřské“ banky, avšak bude na ní nezávislá, a tak vznikla ZUNO BANK AG.

Zuno měla být původně nízkonákladová banka nové generace. Neměla klasické pobočky. Zpočátku provozovala jednu na pražském Václavském náměstí a u svého sídla na Pankráci. Poté otevřela kontaktní pobočky ve spolupráci se společností Chytrý Honza v pěti krajských městech.

Na Slovensku Zuno bank působila od roku 2010 a v Česku od roku 2011. Potýkala se však s problémy. V roce 2015 se jednalo o prodeji Zuno lucemburské finanční skupině ABH Holdings, z prodeje ale sešlo. Banka tehdy byla ve ztrátě 151 milionů korun. Nicméně ke konci roku 2016 měla Zuno bank v Čechách a na Slovensku dohromady 266 000 zákazníků, 22 miliard korun v depozitech, 2,3 miliardy korun úvěrů a 200 zaměstnanců. To už se ale samostatná existence banky chýlila ke konci.

Od 2. června 2017 byly všechny bankovní aktivity české Zuno převedeny do Raiffeisenbank, slovenskou část získala Tatra banka.

Nákup Equa bank

Počátkem letošního února rakouská matka RBI oznámila, že kupuje 100% podíl tuzemské Equa bank od britské investiční společnosti AnaCap Financial Partners. Pod nynějším názvem Equa bank působila na trhu téměř 10 let.

V Čechách ale fungovala už od roku 1993, tehdy však ještě pod názvem C Banka. Název IC označoval zkratku International Commercial Bank Group. Většinový podíl 92,4 % IC Banky měl Tan Sri Dato’ Robert Tan Hua Choon, P.S.M., D.P.M.S. z Kuala Lumpuru v Malajsii, zbytek patřil Mariánu Čalfovi, bývalému porevolučnímu československému premiérovi.

Od počátku se Equa bank profilovala jako nízkonákladová banka. Sázela na klientsky srozumitelné produkty za férové ceny. Ke konci roku 2020 měla Equa bank celková aktiva výši 2,8 miliardy EUR. Její služby nyní využívá necelých 480 000 klientů.

Její klienti po dokončení transakce, kterou ještě musí schválit regulatorní orgány, přejdou pod Raiffku. Převzetí banky je plánováno na konec 2. kvartálu 2021, následovat bude sloučení Equa bank do Raiffky od 1. ledna 2022.

ING Bank. Kdo chce, může přejít (ale nemusí)

Další bankou, s níž se Raiffka dohodla na převzetí její klientské základny, je ING Bank. Ta 18. února 2021 oznámila, že končí s poskytováním osobního bankovnictví a přestává v České republice nabízet produkty ING Konto a ING Podílové fondy.

Změna se dotkne 375 000 klientů ING Bank. Ti už jsou o možném přechodu k Raiffeisenbank informováni v digitálním bankovnictví. Pokud v něm odkliknou tlačítko, kterým schvalují předání údajů Raiffeisenbank, banka je následně bude kontaktovat. Raiffka hodlá klienty ING Bank aktivně oslovovat od příštího měsíce. Dohodu obou bank ale musí posvětit ještě antimonopolní úřad.

Pokud klienti ING Bank neudělají nic, do Raiffky jít samozřejmě nemusejí a ING Bank jim postupně ukončí (tedy vypoví) všechny aktivní smlouvy.

skoleni_15_4

Tím ale nákupy rakouské RBI nekončí. 15. února 2021 oznámila, že koupila také část platební instituce Akcenta. RBI v ní získá 70% podíl, zbývajících 30 % připadne české dceřiné společnost Raiffeisenbank. Ačkoliv bude Akcenta CZ součástí finanční skupiny RBI, zůstane i nadále samostatnou institucí. Transakce podléhá schválení regulatorními orgány a očekává se, že bude uzavřena do konce letošního května.

Hospodářské výsledky Raiffeisenbank za rok 2020

  • Čistý zisk banky dosáhl výše 2,14 miliardy Kč (pokles o 48,9 %)
  • Objem poskytnutých úvěrů klientům ve výši 249 miliard Kč (nárůst o 1 %)
  • Objem přijatých vkladů od klientů ve výši 335 miliard Kč (nárůst o 15,1 %)
  • Celková aktiva banky ve výši 411 miliard Kč (nárůst o 10,9 %)
  • Kapitálová přiměřenost k 31. 12. 2020 ve výši 22,8 %

Zisk Raiffeisenbank se propadl téměř o polovinu

Raiffeisenbank loni klesl čistý zisk meziročně o 49 % na 2,14 miliardy korun. Za poklesem profitu je pandemie koronaviru a její dopady na ekonomiku. V důsledku toho se banka v polovině loňska rozhodla propustit 7 % zaměstnanců. Kvalita úvěrového portfolia je ale podle ní navzdory ekonomickým potížím dobrá. Ztráty ze znehodnocení úvěrů a jiných pohledávek dosahují 1,55 miliardy korun. Meziročně vzrostly o 1,2 miliardy korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).