Hlavní navigace

Pryč s bankovními poplatky!

31. 3. 2004
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Za všechno se platí. To je heslo, které mají ve znaku české banky. Vždyť dosahovat obrovských zisků díky poplatkům od klientů je tak snadné! Ale milé české banky, ve vyspělém bankovním světe to jde i jinak. A divte se, i zadarmo!

Klient české banky obvykle při čtení měsíčního výpisu nevěří svým očím. Většina bank si naúčtuje poplatek za všechno. Přišla ti na účet výplata, kliente? Tak zaplať! A co teprve, když chcete své peníze poslat někam jinam. Další poplatek. A abyste se v těch všech poplatcích vyznali, banka vám za poplatek pošle výpis, abyste měli přehled, kolik jste jí zaplatili.

Konkurenční „neboj“ mezi českými bankami na poli běžných účtů klientům zatím nic zajímavého nepřinesl. Spíše naopak. Banky pravidelně své poplatky zvyšují. Klientům se to nelíbí, ale to je tak všechno, co mohou dělat.

Zákazníci jsou v tomto ohledu snadnou kořistí bank. Většina úkonů, za které klient poplatky platí, je pro něj nezbytná. Tak proč mu to pořádně neosolit! A banky se tváří, že je jejich chování normální. Sazebníky bank se mezi sebou nijak výrazně neliší, takže klient, který by byl ochoten zrušit svůj stávající účet – zpravidla za poplatek -, nemá žádnou alternativu.

Opravdu jsou naše banky tak neschopné, že jediný způsob jak vydělávat je zvyšování poplatků?

Zkušenosti ze zahraničí ale ukazují, že banky se ke svým klientům mohou chovat i jinak. Českému zákazníkovi platícímu bance za všechno, může například půlroční pobyt ve Spojených státech připadat jako balzám na duši. Není to utopie, ale realita – za šest měsíců aktivního používání běžného účtu v USA bance nezaplatíte na poplatcích jeden jediný dolar! Člověk si na to rychle a rád zvykne, o to větším rozčarováním je návrat na český bankovní „divoký východ“.

Jak to také může v bance vypadat

Založení běžného účtu je ve Spojených státech otázkou pěti minut. Stačí bance předložit několik požadovaných dokumentů a účet (zdarma) je na světě. Hned v bance dostanete dočasnou platební kartu (zdarma), kterou můžete okamžitě začít využívat. Banka vám ke kartě stanoví PIN, za rohem v bankomatu si můžete bezpečnostní kód libovolně změnit a zvolit kombinaci, na kterou jste zvyklí (zdarma).

Po týdnu vám z banky dorazí úhledný balíček (zdarma), ve kterém najdete několik svazků šeků s vaším jménem. Za další týden vám přijde nová platební karta, kterou můžete začít používat místo původní, dočasné karty. A poplatek? Opět žádný.

Zdarma je také ovládání účtu na pobočce či prostřednictvím internetu. Při zadávání příkazů můžete využít i bankomat, který neslouží jen k výběru v hotovosti, ale i k plnohodnotnému ovládání účtu. A když už mluvíme o výběru z bankomatu, ten je mimochodem také zdarma. Bez poplatku jsou i platební příkazy a platby prováděné platební kartou.

Klára Gajdušková - tisková mluvčí České spořitelny
Proč české banky stále zdražují své poplatky? Zeptejte se v Poradně Běžné účty Kláry Gajduškové – tiskové mluvčí České spořitelny. Česká spořitelna spravuje největší počet běžných účtů. Ze 3. na 4. dubna proběhne jejich automatické přečíslování, které se dotkne 2,7 mil. sporožir a 2,2 mil. vkladních knížek.

To, že je klient v americké bance v jiném postavení, se neodráží jen v oblasti poplatků. Může se vám stát, že přijdete do banky a před vámi čekají ve frontě tři lidé. V české bance obvyklá situace. V New Yorku vás ale čeká překvapení. Ze zákulisí bankovní pobočky se najednou vynoří postarší muž v perfektně padnoucím obleku. Představí se jako ředitel pobočky a k vašemu úžasu vám nabídne svou pomoc namísto zaneprázdněné úřednice.

Absurdní situace nastane, pokud se rozhodnete převést si bezhotovostně peníze ze Spojených států na devizový účet do České republiky. Poplatek za tuto operaci platíte dvojí. Jednou americké bance, která vám peníze do Česka převádí. Druhý poplatek vám naúčtuje česká banka za to, že vám dovolí si peníze na váš účet vložit. A abyste se nedivili málo, česká banka, která vyvine minimální aktivitu a vaše peníze jen přijme, vám za tuto „službu“ naúčtuje dvakrát více než banka americká.

dan_z_prijmu

Z bankovního ráje se českému klientovi ani nechce vracet zpět. Ale každá pohádka jednou skončí. Na řadu tedy přijde zrušení amerického účtu. Čech, zvyklý na domácí poměry, kdy mu většina bank za „nevěru“ naúčtuje několik stokorun, opět zaplesá – celá transakce je zdarma. I loučení s bankou může být příjemnou záležitostí. Bankéř se nejprve s vyděšenou tváří zeptá, proč účet rušíte. Když se dozví, že opouštíte zemi, popřeje vám šťastnou cestu. Jakoby tušil, co vás čeká po návratu k české bance.

A z čeho tedy americké banky žijí? Nejsou to charitativní organizace, dosahují zisku , stejně jako banky české. Ale zdroje jejich výnosů jsou jinde než ve stále vyšších poplatcích za služby. Velkou část zisku banky získají úrokovou marží. Řada bank například účtuje obrovské poplatky, pokud se klient dostane s platební kartou do mínusu. Úrok může být až tisíc procent ročně. Na rozdíl od poplatků však máte u přečerpání limitu možnost volby a takovéto situaci se můžete vyhnout. Když limit nepřečerpáte, nemusíte platit nic. S placením poplatků v české bance je to jinak. Jste rukojmím banky, aniž máte možnost poplatky svým chováním ovlivnit. Tak proč je nezvyšovat, že? Dočkáme se někdy doby, kdy se banky naučí vytvářet své miliardové zisky jinak než zvyšováním poplatků?

Myslíte si, že jsou poplatky českých bank neúměrné?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).